STEFANOVIĆ ODGOVORIO TADIĆU: Neverovatno je licemerno da on i njegova stranka govore o Vojsci

Novosti online

10. 04. 2021. u 16:56

POTPREDSEDNIK Vlade Srbije i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović oglasio se povodom izjava Borisa tadića. NJegovo saopštenje prenosimo u celosti.

СТЕФАНОВИЋ ОДГОВОРИО ТАДИЋУ: Невероватно је лицемерно да он и његова странка говоре о Војсци

Foto: M. Anđela

- Neverovatno je licemerno kada Boris Tadić i njegova stranka govore bilo šta o Vojsci Srbije, njenom opremanju i njenoj budućnosti. U vreme kada je Tadić bio predsednik Srbije i odlučivao o vojsci postajala je višestruko manja, mnogo slabija nego što je bila pre toga, a starešine koje su se borile za odbranu Srbije i njenu slobodu, ekspresno su penzionisane, jer heroji nisu bili po volji Tadiću i tadašnjoj vlasti.

- Koliko je vojska bila u teškom stanju dobro ilustruje i podatak da je Pancir prvo ozbiljno sredstvo za protivvazduhoplovnu borbu i zaštitu naših jedinica kupljeno posle sistema Kub i Neva koji su poslednji put nabavljeni u prvoj polovini osamdesetih. Kada su Boris Tadić i njegova vlast odlučivali o našoj bezbednosti, nebo Srbije štitila su najviše dva borbena aviona, jer ostali nisu mogli da lete. O stanju tenkova, oklopnih transportera i artiljerijskog oruđa mogao bih da pišem u tomovima, baš kao i o stanju naše odbrambene industrije koja je tada proizvodila višestruko manje nego što to može danas i koja gotovo da nije ozbiljnije učestvovala u opremanju naše vojske.

- Tek dolaskom Aleksandra Vučića na vlast, prvo kao ministra odbrane, zatim kao premijera i predsednika Srbije, počinje jačanje naše vojske i istinska briga za odbranu Srbije. Zahvaljujući njegovim naporima da Srbija postane međunarodno ugledna i ekonomski jaka zemlja, zahvaljujući dogovorima koje je postigao sa partnerima i sa Istoka i sa Zapada, uspeli smo da nabavimo i najsavremenije sisteme protivvazduhoplovne odbrane, bespilotne letelice, „Erbasove“ helikoptere, borbene helikoptere Mi-35, transportne helikoptere Mi-117, da modernizujemo naše Migove 29 i nabavimo dodatne tako da ih sada imamo 14. Danas imamo kapacitet da sprovodimo modernizaciju naših Orlova i Supergalebova, ali i da započnemo razvoj sopstvene bespilotne letelice Pegaz, oklopnih vozila Lazar i Miloš, MRAP, zatim borbene platforme Mali Miloš, da modernizujemo naše Ognjeve, proizvodimo sopstvenu samohodnu haubicu Nora, ali i da razvijemo nove modele raketne i artiljerijske municije, kojima smo značajno poboljšali snagu naše vojske.

- O objektima infrastrukture, koji su u vreme Tadićeve vlasti bili prepušteni korovu i postali ruševine, uniformama, zaštitnoj opremi, vozilima, teško je i govoriti, jer su bili ispod svakog nivoa ili nisu ni postojali. Posebna priča je koliko su male plate bile u Vojsci Srbije i koliko se malo brinulo o vojnicima.

- Ponosan sam što sam danas deo tima Aleksandra Vučića koji ima zadatak da pomogne da naša Vojska bude snažnija, još bolje opremljena i strateški oslonjena na domaću proizvodnju. Posebno sam ponosan što se borimo da u teškim vremenima korona virusa povećavamo plate naših vojnika, podoficira i oficira.

- Takođe, ne želim da javnost misli da nemamo nikakvu reakciju na jučerašnju saobraćajnu nezgodu u kojoj je došlo do prevrtanja jednog vozila iz sistema Pancir. Svima nam je, naravno, teško pala činjenica da je došlo do oštećenja jednog dela ovog skupog sistema koji je ponos i dika naše vojske.

- Svakako su od prvog trenutka uključeni tužilaštvo i nadležni organi istrage koji će utvrditi okolnosti i odgovornost za ovaj događaj. Ali isto tako želim da javnost zna da su ljudi iz ove jedinice, kao i starešine vojske, od prvog trenutka učinili i čine sve da ceo sistem bude što pre vraćen u funkciju. Želim, takođe, da javnost zna da se radi o profesionalcima koje je ovaj nemili događaj svakako najviše pogodio i to ljudima koji su svoj život posvetili služenju otadžbini i svom narodu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (34)

Biljana M

10.04.2021. 19:43

Vojska Srbije u vreme bivse, i u vreme sadasnje vlasti ne moze se uporediti. Od zatecenog nicega, opremljena je vojska najsavremenijim naoruzanjem. Ulagalo se mnogo, ali to nije sve. Ulagace se i dalje, mora se ici u korak sa vremenom.

Biljana M

10.04.2021. 19:52

Naoruzanje, koje je sadasnja vlast nasledila od bivse, je bilo jad i beda. Ulozeno je mnogo truda i novca da bi se dospelo do stanja u kakvom se danas nalazi nasa Vojska. Jaca nego ikada, a drzava nikada bezbednija i ponosnija.

Mily

10.04.2021. 20:09

Tadic je upropastio sve cega se dohvatio dok je bio predsednik, glumeci demokratu okrenutog Zapadu, sistemski unistavajuci ovaj narod i drzavne institucije.

Ivana

10.04.2021. 20:17

Opozicije iz DOS-a je uništila našu državu, hvala predsebiče na svemu što činite za ekonomski oporavak i razvoj naše države.Srbija se cela razvija i gradi, hvala predsedniče Vučiću na svemu što činite za razvoj naše države. Opozicija nema argumenata sem da vređa današnju vlast koja podiže vojsku i policiju.

Mare

10.04.2021. 20:26

U Tadicevo vreme vojska Srbije je bila degradirana, danas imamo javu vojsku nego ikada zahvaljujuci strucnim ljudima koji je vode i drzavi koja je podrzava.

Ana

10.04.2021. 22:52

U vreme vlasti Borisa Tadica vojni objekti se nisu videli od korova,pripadnici Vojske nisu imali ni uniformu,kao i zarada profesionalnih vojnika koja je bila ponizavajuca,ukratko to je ostalo posle njega kao vrhovnog komadanta.