CILJ DIJALOGA JE DA VAM UZMU KOSOVO: Evropski poslanik upozorava - ne bi trebalo nikad to da prihvatite, EU je potčinjena SAD!

Goran ČVOROVIĆ, dopisnik "Večernjih novosti" - PARIZ

22. 03. 2021. u 09:00

MNOGE vođe pobunjenika iz OVK učestvovale su u strašnim zločinima.

ЦИЉ ДИЈАЛОГА ЈЕ ДА ВАМ УЗМУ КОСОВО: Европски посланик упозорава - не би требало никад то да прихватите, ЕУ је потчињена САД!

Foto Privatna arhiva

Kosovo je još  vrsta američkog protektorata u srcu Evrope, i dalje je u rukama mafije, na njemu nastavljaju diskriminaciju hrišćana, Srba, ugrožavajući im bezbednost i imovinu. Vekovni manastiri su žrtve onih koji bi da negiraju istorijsku pripadnost ovog regiona Srbiji. Mržnja prema Srbima i dalje je sveprisutna. EU Beogradu i dalje pokušava da na silu nametne nezavisnost Kosova. Godinama su tražili da srpsko rukovodstvo sedi za istim stolom sa Hašimom Tačijem, optuženim pred međunarodnim sudom.

Bombardovanjem Beograda, Zapad se osramotio. Nastavljajući saradnju sa Prištinom EU pokazuje da je potčinjena SAD. Stvaranje Kosova bilo je istorijska greška. Vreme je da se ona ispravi.

Foto Privatna arhiva

Ove reči iz nedavne poruke aktuelnog francuskog evroposlanika i bivšeg ministra iz vremena Nikole Sarkozija, Tijerija Marijanija, nikoga nisu ostavile ravnodušnim.

- Mnogi Srbi su ubijeni, veliki broj je bio primoran da napusti domove. Uništene su kuće, crkve, manastiri. To ne sme da se zaboravi. Bezbednost Srba i njihova imovina i dalje su ugroženi. Priština sprovodi određenu vrstu etničkog čišćenja, koja se zvanično ne zove tako, ali ljude u suštini navode na to da odu - ističe Marijani, za "Novosti", uoči godišnjice NATO bombardovanja Srbije i 17 godina od pogroma na KiM.

Kako je moguće da se to dešava i posle dve decenije?

- Kada je Zapad odlučio da treba da postoji "država" Kosovo, to je dalo odrešene ruke onima koji ga vode. Imajući u vidu da nikada nije bilo prave međunarodne akcije koja bi ih sprečila da sve Srbe nateraju da napuste Kosovo, u neku ruku je i logično sve ovo što se događa.

Kuda to vodi?

- Međunarodni sud je optužio Hašima Tačija, a isti sistem tamo i dalje drži vlast. Zato ne vidim kako bi stvari mogle pozitivno da se odvijaju. Tamošnje vlasti ističu da Prištini ne može da se odbije pravo da se priključi Albaniji. SAD tako indirektno nameću Evropi stvaranje velike Albanije koja bi bila platforma za svaku vrstu destabilizacije našeg kontinenta, bez obzira na to da li je reč o drogi, migracijama ili islamističkoj radikalizaciji.

Kako gledate na dijalog između Beograda i Prištine?

- Nažalost, vidim da ga EU vodi samo u jednom pravcu, a to je kako učiniti da Srbija prihvati amputaciju dela svoje teritorije. To Srbija ne bi trebalo da prihvati. Bio bi to, u 21. veku, jedinstven primer da se uz podršku zapadnih sila, neka zemlja primora na cepanje. Bez presedana je bilo i bombardovanje svih tih velikih sila, jedne male zemlje, što će zauvek ostati mrlja na savesti svih koje su u njemu učestvovale.

Učestvovala je i Francuska?

- Tadašnji predsednik Žak Širak je sledio NATO, i mislim da je zažalio zbog toga. Francuska je napravila grešku. Bio sam mladi poslanik kada je bombardovana Srbija. Znam da se Širak pokajao što je dozvolio da Francuska bude uvučena u to. Tražio je posle da se poštede neki ciljevi. I kada je kasnije odbio Amerikance za intervenciju u Iraku, mislim da je duboko u sebi rekao da ne želi da napravi istu grešku kao sa Srbijom.

PET ZEMALjA NE PRISTAJE

ŠTA je rešenje za Kosovo?

- Potreban je istinski dijalog sa vlastima u Beogradu i Prištini. EU ne treba po svaku cenu da želi da priključi Kosovo kao nezavisnu državu. Na sreću, postoji pet zemalja, među kojima i Španija, koje odbijaju da priznaju ovu lažnu državu. Da nije njih, put ka uključenju Kosova u EU bio bi još brži. Proširiti EU na Kosovo bilo bi velika greška.

I Francuska ima svoje probleme, sve je više urbanog nasilja u kojem su akteri sve mlađi. Kako je došlo do toga da policija ne sme da zađe u neka naselja?

- Postoji suštinski problem vladavine prava. Godinama je dovođen u pitanje autoritet policije. Danas se dosta govori o policijskim ispadima. U suštini, delikvent se u Francuskoj često smatra žrtvom. Još ako je stranac, objašnjava se da se loše integrisao i sve ispada kao da je, na kraju, krivica Francuza!

Šta je uzrok za to?

- Sve je to plod potpuno nekontrolisane imigracije, pod pritiskom EU. Prema zvaničnim podacima pariskog tužilaštva, 75 odsto delikata su izvršili maloletni stranci. Više nema integracije i poštovanja francuskih vrednosti. Nemam ništa protiv migracija. Moj otac je došao iz Italije. Ali, kada je dobio francusko državljanstvo, prvo što je uradio, otišao je da služi vojsku. Bez obzira na nacionalnost, kada smo u Francuskoj, treba da živimo kao Francuzi, kada smo u Srbiji - kao Srbi. A to nisu kriterijumi EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!