INTERVJU Miloš Vučević: U zaveri protiv Vučića i neki ministri iz SNS

Danijela Milinković

08. 03. 2021. u 09:33

ИНТЕРВЈУ Милош Вучевић: У завери против Вучића и неки министри из СНС

Foto Ž. Knežević

SIGURAN sam da su se ljudi iz SNS za koje sam rekao da misle da su jači od predsednika Aleksandra Vučića i sami prepoznali.

Čekam da se pogledamo u oči na sednici najviših stranačkih organa, pa da vidimo ko je ko, i ko to misli da može biti jači od predsednika Vučića. Znate, predsednikov rejting je toliko visok, a posebno poverenje koje građani imaju u njega, da čak ni hipotetički nema smisla da pričamo da neko može da ga ugrozi. Postoji samo jedan način, a to je i najviše šokiralo sve ljude u Srbiji. I svi očekujemo odgovore, i završetak istrage o pokušaju ubistva, prisluškivanja i praćenja predsednika Vučića i njegove porodice.

Ovo, u intervjuu za "Novosti", poručuje potpredsednik SNS i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji veruje da će se ubrzo saznati i istina, i imena odgovornih. Dodaje i da razume što ih javnost već danima traži među imenima o kojima pišu mediji.

Na šta i na koga konkretno mislite kada kažete da postoji klika u stranci koja je verovatno preuzela deo kontrole državnog sistema? Među njima ima i ministara?

- Ima. I ministara, i direktora, i drugih stranačkih funkcionera. Na sreću, samo su pokušali da preuzmu deo države. Nije Srbija igračka, niti nečija privatna prćija. I niko od njih nije bogomdan, već su do svih tih položaja došli isključivo zahvaljujući SNS, koja uživa istorijsko poverenje građana. I uvek smo govorili da sa tim nema kockanja. I zato oni koji su prokockali poverenje građana, koji su radili za sebe a protiv države, koji su kombinovali, otimali, šurovali sa kriminalcima, pa se i preigrali u svemu tome, moraju da odgovaraju. I odgovaraće!

Foto Ž. Knežević

Ima li objektivne odgovornosti Nebojše Stefanovića za stvaranje paralelne strukture u MUP, ali i stranci?

- To je pitanje za tužilaštvo i sudske organe. Niko ne sme biti aboliran odgovornosti, ukoliko se utvrdi njegova krivica. I nije bitno da li se zove Nebojša, Milan, Miloš ili kako god, kao što nije bitno ni koliko dugo ima člansku knjižicu stranke, ni ko su mu prijatelji ili kumovi.

NOVE INVESTICIJE

DOLAZI velika japanska firma koja proizvodi elektromotore, da li možemo očekivati još stranih ulaganja?

- Predsednik Vučić je najavio da ćemo u aprilu imati najveću japansku investiciju u Srbiji. Ne mogu da sakrijem koliko sam bio ponosan na sve nas, na Novi Sad koji je toliko napredovao poslednjih devet godina. Pored investitora iz Japana, baš danas nemački "Kontinental" otvara svoju fabriku, a već su kupili i parcelu u novoj industrijskoj zoni.

Kada ovakva upozorenja stižu od potpredsednika SNS i gradonačelnika Novog Sada, to ima veliku težinu. Očekujete li da će biti sprovedene određene istrage i u ovom pravcu?

- Verujem da će država položiti ovaj ispit. I znao sam da se predsednik nije nimalo šalio kad je najavio beskrupuloznu borbu protiv mafije i organizovanog kriminala, raskrinkavanje njihovih veza sa državnim organima, i trajno presecanje tih lanaca. To je borba za budućnost Srbije, za slobodu, za razvoj, za vladavinu zakona. I kako vreme prolazi, mislim da je sramota sve one koji su sumnjali u namere države, i govorili da su u pitanju spinovi i marketinška kampanja.

Kako je predsednik Vučić reagovao kada ste mu preneli vaše sumnje u vezi sa pojedincima iz stranke koji, kako kažete, imaju velike političke ambicije?

- To ću ipak zadržati za sebe. Ne radi se o ljudima koji imaju velike političke ambicije, već bolesne političke ambicije.

Ko vas je, lično, od stranačkih kolega, najviše razočarao, i zbog čega?

- Nije sad vreme za taj upitnik. Nisam sad bitan ja, niti oni, niti je vreme za preispitivanje emocija. Situacija je vrlo ozbiljna, iako postoje oni koji pokušavaju da je obesmisle u javnosti, da je predstave kao našu unutarstranačku borbu, pa već likuju zbog toga. Ovo nije pitanje jedne stranke. Udar na kriminalnu hobotnicu zaslužuje bespogovornu podršku celog društva.

Sve je više indicija da su u pokušaju kompromitacije predsednika Vučića i članova njegove porodice "prste umešale" i neke strukture iz inostranstva. Kome po vama, i zbog čega, smetaju Vučić i stabilna Srbija?

- Mnogima smeta Srbija od kada je ekonomski osnažila i prestala da bude "džak za udaranje" ili moneta za potkusurivanje velikih sila. I onda su krenuli, u talasima, napadi sa raznih strana, pokušaji da se destabilizuje država, da se kompromituje rukovodstvo, predsednik je nazivan agresorom, izdajnikom, optužuju ga da je unapred potpisao predaju KiM... Neki tužakaju svoju državu evropskim institucijama, neki fabrikuju izmišljene afere, neki spremaju snajper... Neke je rukopise lako pročitati, neki će tek biti pročitani. Nažalost, gotovo svakodnevno se suočavamo sa pokušajima destabilizacije Srbije i kriminalizovanja predsednika Vučića i članova njegove porodice. I ponosan sam na predsednika koji je, uprkos svemu tome, ušao u opasnu borbu protiv najopasnijih kriminalaca.

Lokacija za kovid-bolnicu

PREDSEDNIK Vučić je najavio izgradnju još jedne kovid- bolnice u Novom Sadu...

- U narednih nekoliko dana predložićemo potencijalne lokacije za izgradnju nove kovid-bolnice koja će imati kapacitet do 500 kreveta, uglavnom intenzivne i poluintenzivne nege. Očekujem da će bolnica biti izgrađena u rekordnom roku poput onih u Batajnici i Kruševcu, jer bi time značajno rasteretili Klinički centar Vojvodine, Vojnu bolnicu i Institute u Sremskoj Kamenici gde sada leže oboleli od kovida. Kada prođe epidemija, ta bolnica će postati Gradska bolnica, nešto što je Novom Sadu već godinama preko potrebno.

Kako Srbija da se odupre pritiscima koji očigledno slede kada je reč o rešavanju kosovskog pitanja i sudbini RS?

- Kao i do sada, vodeći se isključivo interesima sopstvene zemlje i svoga naroda. Ti pritisci ni do sada nisu bili mali. Mislim da je suština u onome što je poručeno nakon sastanka predsednika Vučića sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom da se Srbija fokusira na svoje želje, a ne samo želje Albanaca - nikome sve, a svakome dovoljno.

Treba li SNS da provetri svoje redove pre predsedničkih i vanrednih parlamentarnih izbora na proleće 2022? Šta očekujete od tih izbora?

- Naravno da očekujemo pobedu. I nastavićemo uvođenje novih, mladih ljudi, koji imaju znanje i energiju da rade za svoju zemlju, za njenu budućnost. Pokazali smo da nismo neka učaurena stranka koja samo čuva svoj rejting, već smo uvodili nova lica u trenutku kada smo imali najveće poverenje građana. I nastavićemo tako.

Koliko je, po vama, realno da opozicija napravi dogovor oko svog zajedničkog predsedničkog kandidata?

- Nema razloga da ne verujem u to da će imati jednako uspeha kao u svim njihovim prethodnim dogovorima.

Film "Dara iz Jasenovca" digao je veliku buru u Srbiji i u regionu, odakle su stizale optužbe da je reč srpskoj propagandi. Kako na sve to gledate?

- Nažalost, mi smo kao narod čekali čak 75 godina da istina o nezapamćenom zločinu postane dostupna svima. Taj film je opomena za čovečanstvo, i naš vapaj da se jasenovački zločini više nikada, nikome ne ponove. Propaganda je za one koji su decenijama pokušali da prekrajaju istoriju, za sve ostale ovaj film je istinito svedočanstvo o jezivom zločinu, o jasenovačkim mučenicima, tuga i patnja za sve njihove potomke, za čitav naš narod. Ne postoji pitanje "za i protiv Dare", postoji samo pitanje "za i protiv istine". Pre nekoliko dana sam ugostio malu veliku glumicu Biljanu Čekić, devojčicu kroz čije oči smo gledali užase kroz koje je naš narod prolazio, i plakali danima jer to su tuge koje ne prolaze. Upoznao sam i mog sugrađanina Dušana Novakovića koji je imao tri godine kada su ga odveli u Jasenovac. I slušaš svaki put iznova potresen, ne možeš da veruješ, još manje da razumeš zašto je baš ovde ljudsko zlo pokazalo najmračniju stranu.

Nedavno ste najavili da će se Novi Sad odužiti Đorđu Balaševiću, na koji način?

- Hoće sigurno, kao što ga je dostojanstveno ispratio. S jedne strane, razumem želje građana i njihove ideje u vezi sa tim čemu sve bismo mogli da damo ime Đorđa Balaševića ali, s druge strane, poštujemo intimu porodice i poštovaćemo njihove želje. Đole je za života pisao i govorio da ne želi spomenike ni bilo šta drugo. Đoletov spomenik su njegova dela. Još je rano za bilo kakve odluke, ali verujem da će ih biti.

Čini li vam se da je bilo pokušaja i da se politizuje Balaševićeva smrt, bilo je onih koji su imali zlurade komentare zbog pesme "Živeti slobodno" na njegovom ispraćaju?

- Toga će uvek biti, i navikao sam da se ne obazirem na takve stvari. Da ovde citiram Balaševića: "I ne volim princip pamti-pa vrati, to bi mi ukaljalo obraz. Nema lepše pobede od pogleda u nečije oči bez griže savesti, i znati da će tu osobu vlastito srce od srama izdati."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)