PALMER KAO BEZ MOZGA: "Kompromis" da Srbija prizna tzv. Kosovo, a onda "evropska budućnost"

Novosti online

03. 03. 2021. u 09:31

ПАЛМЕР КАО БЕЗ МОЗГА: Компромис да Србија призна тзв. Косово, а онда европска будућност

Foto: P. Milošević

ZAMENIK pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Metju Palmer, izjavio je da je cilj svih američkih administracija da se dijalog Beograda i Prištine okonča sporazumom o "uzajamnom priznavanju", prenosi Koha.

Palmer je u zajedničkom intervju za Desk na KTV sa specijalnim posrednikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom rekao da SAD snažno podržavaju taj proces.

- Cilj je potpuna normalizacija odnosa. Za SAD bi se to postiglo uzajamnim priznavanjem, mislim da bi to bio najnepokolebljiviji temelj za stabilnost, mir, prosperitet i evropsku perspektivu. Ali, ono što nam je sada potrebno jeste da stranke sednu zajedno, rade na ovom procesu kojim posreduje EU, identifikuju tačke neslaganja i rade zajedno kako bi pronašli put napred koji nas vodi tamo gde mislim da svi se slažu gde je to, a to je evropska budućnost Srbije i (tzv.) Kosova - rekao je Palmer.

Rekao je i da je transparentnost u ovom procesu veoma važna i da je "do sada postignuto mnogo dobrih stvari u dijalogu".

- Važno je da kosovska javnost shvati koja su pitanja, dogovori, kako mogu izgledati kompromisi i kakav je napredak. Mislim da ne bi trebalo kretati od nule, jer je godinama urađen dobar posao, postignuti su i sprovedeni dogovori, pomoglo je jačanju razgovora i pružilo osnovu za nove razgovore, ali mislim da postoji prostor za veću transparentnost i otvaranje razgovora između političkih stranaka i što je najvažnije sa kosovskom javnošću - rekao je Palmer.

Takođe je govorio o kompromisu, koji se, prema njegovim rečima, na Kosovu i Metohijui često pogrešno percipira.

Kako je rekao, za pregovaračkim stolom nema rešenja bez kompromisa.

- Kompromis je izgleda reč koja boli javnost, jer postoji strah da će nešto biti što (tzv.) Kosovo mora dati, ovo je koncept koji se ovde često pogrešno razume. Kompromis kao i uvek u pregovorima znači da Srbija ima ambicije, stavove i želje, baš kao što ih ima i (tzv.) Kosovo, ima ciljeve u ovom procesu i mora da razume potrebe druge strane i sarađuje u pronalaženju rešenja koja su prihvatljiva za sve. Ako treba da postoji sporazum, moraju ga prihvatiti vlade u Beogradu i Prištini, podjednako, ali što je još važnije, i javnost u Srbiji i na (tzv.) Kosovu - rekao je Palmer.

(Kosovo onlajn)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

oldlala

03.03.2021. 10:12

Neznam da li je smesno ili tragicno spominjanje uzajamnog priznanja od strane zapada kao da je nama bitno ili potrebno priznanje i to od Pristine.Svaka drzava zapada neka se stavi u nas polozaj,da ti neko otme deo teritorije,da li bi priznao otetu teritoriju.

marko

03.03.2021. 10:16

Gos. Palmer svi se slazu u jednom da je kompromis potreban i tu nema dileme.Dilema je samo sta vi podrazumevate pod kompromisom.Ukoliko je to tako kako vi odlucite pod imenom kompromisa onde se u tome nece daleko stici.Podsetio bih vas na kompromise koje ste imali u Avganistanu i Iraku.Sta se nakon godina rata ubistava i unistenje tih drzava postigli.Jedno veliko nista.Zato ni ovde na Ksovu necete nista postici sto je interes Srbije u celoj toj stvari.Zato vam predlazem jedno.Ostavite taj problem Srbiji da resi sa Albancima bice to bolji dogovor i trajniji za obe strane.

miroljub

03.03.2021. 14:30

A sta je sa ispunjenjem rezolucije UN i ispunjenjem svih njenih tacaka ,povratak nasilno raseljenih ,povracaj privatne i drzavne imovine posed i funkciju Srpskog naroda , saudjenje u prihvatljivom roku svih osymnjicenih za ratne i druge zlocine , unapredjenje bezbdnosti Srba i drugih pod UNom ,ponistavanje svih neusaglasenih sa UN sporazuma ,ugovora i novonastalih obaveza itd..???

Predrag

04.03.2021. 08:04

Kakav crni kompromis? Nedamo ni centimetar teritorije. Čekamo. Ničija nije gorela do zore.Njima se žuri jer znaju da sada vreme radi za nas. Kina i Rusija jačaju. Pa pa Palmer