KOLIKO STRANAKA TOLIKO PLATFORMI: Dijalog o izbornim uslovima počinje za tri nedelje - opozicija konfuzna

D. MILINKOVIĆ

13. 02. 2021. u 09:00

MEĐUSTRANAČKI dijalog o izbornim uslovima trebalo bi da počne za tri nedelje, a u ovom trenutku praktično se ne zna nijedan detalj - ni tačan datum početka razgovora, ni format, ni koliko će ljudi i platformi biti na opozicionoj strani stola.

КОЛИКО СТРАНАКА ТОЛИКО ПЛАТФОРМИ: Дијалог о изборним условима почиње за три недеље - опозиција конфузна

Foto K. Mihajlović

Šef parlamenta Ivica Dačić, koji je predložio da se 1. marta održi video-konferencija između njega i predstavnika Evropskog parlamenta, na čelu sa Dejvidom Mekalisterom, kaže, za "Novosti", da za sada nema nikakvih novosti oko dijaloga:

- Dogovor je da tehničke ekipe do 1. marta usklade sve detalje, a posle 1. marta ćemo videti kakva će biti dinamika daljeg rada. Taj termint još nije potvrđen, a inače je predviđen za video-konferenciju između mene kao kopredsednika i četiri kopredsednika Evropskog parlamenta, a takođe će biti prisutan i predsednik Spoljnopolitičkog komiteta EP Dejvid Mekalister.

Dok se čeka odgovor iz Brisela na Dačićev predlog, opozicija pokušava da konsoliduje redove, grupiše se i formuliše zahteve, ali se ovaj proces odvija prilično konfuzno. Za sada je izvesno da će nastupati u bar tri grupe, sa nekoliko različitih platformi.

Nesuglasice Opozicija na okupu, Foto M. Anđela

Prema našim informacijama, nakon što je propao sastanak dve veće opozicione grupacije - SSP-PSG-DS i bloka okupljenog oko SDS Borisa Tadića - najverovatnije neće biti novih pokušaja da sednu za sto i razgovaraju.

Grupa oko lidera SSP Dragana Đilasa skrojila je predlog platforme, a svoj dokument za pregovore o izbornim uslovima parafirale su i SDS, Nova stranka, DSS, Nova Srbija, Zelena stranka, "1 od 5 miliona" i još nekoliko pokreta.

BEZ "VEŠA" PRED STRANCIMA

DEMOKRATSKA stranka Srbije i dalje insistira da se međustranački dijalog vodi bez stranog posredovanja. Ako se to, ipak desi, kaže Jovanović, oni apeluju da se paralelno organizuju razgovori vlasti i onog dela opozicije koja ne želi predstavnike iz Brisela, odnosno "ne želi da iznosi prljav veš pred strancima".

Još je neizvesno da li će se Vuk Jeremić i njegova Narodna stranka priključiti nekoj od ove dve do sada formulisane platforme ili će imati svoj predlog, s obzirom na njihov čvrst stav da nema saradnje sa strankama koje su učestvovale na izborima, poput PSG. Teško će proći i predlog NS da opoziciju u dijalogu zastupa dvoje ili troje ljudi.

Dejvid Mekalister i Ivica Dačić, Foto Z. Jovanović /Tanjug

Miloš Jovanović, lider DSS, kaže za "Novosti" da ne očekuje da će se veći broj stranaka pridružiti njihovim predlozima, jer je opozicija razdeljena po mnogo čemu i svako će očigledno ići sa svojom platformom:

- Kada je reč o zajedničkim pregovaračima opozicije, po mom mišljenju to nije realno niti je poželjno, niti bismo mi to prihvatili. Veliki deo opozicije je razdrobljeni DS, čiju politiku ja ne delim i ne bih voleo da me predstavlja neko u čije ideje niti verujem niti se sa njima slažem. Pogotovo što se kao predstavnici predlažu neke poluvanstranačke ličnosti, poput Bojana Pajtića, koji je bio predsednik DS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu