BRNABIĆ POSLE SASTANKA SA BABIŠEM: Imamo izvanredne odnose sa Češkom, fokus razgovora borba protiv korone

Tanjug

10. 02. 2021. u 12:49

PREMIJERKA Srbije Ana Brnabić istakla je danas da joj je drago što je imala priliku da ugosti češkog premijera Andreja Babiša i dodala da Srbije i Češka imaju izvanredne odnose.

БРНАБИЋ ПОСЛЕ САСТАНКА СА БАБИШЕМ: Имамо изванредне односе са Чешком, фокус разговора борба против короне

Foto: Tanjug

- Fokus razgovora bio je na zdravstvenim pitanjima, borbi protiv kovida, masovnoj imunizaciji. Drago mi je da ugostim premijera Češke zato što naše zemlje imaju izvanredne odnose. Češka je jedna od zemalja koji su najveći promoteri proširenja EU na Zapadni Balkan. Češka daje odličan primer za regionalnu saradnju. Ja kao predsednica vlade imam mnogo toga da naučim od premijera Babiša - rekla je premijerka.

Premijerka je naglasila da je fokus razgovora bio borba protiv virusa korona.

- Mi ćemo danas nakon sastanka sa predsednikom Vučićem zajedno obići punkt za masovnu vakcinaciju na Beogradskom sajmu. Do sada smo 10 puta menjali protokol za lečenje zaraženih virusom korona zbog čega je naša zemlja toliko uspešna u ovoj borbi. Te informacije podelili smo sa češkim prijateljima. Mislim da je uspeh i broj hospitalizovanih ljudi, takođe upotreba inovativnih lekova, brz proces odobravanja, ali ono što je najvažnije jesu vakcine i masovna imunizacija. Važno je da sa našim prtijateljima podelimo znanja kako bismo što pre izašli iz ove krize - rekla je premijerka.

Češki premijer rekao je da mu je drago što je imao priliku da poseti Srbiju i naglasio da je naša zemlja za Češku važan strateški partner, kao i da čvrsto podržava naš evropski put.

- Drago mi je što sam imao priliku da posetim Srbiju. Došao sam sa delegacijom eksperata zbog kovida, kako bismo razmenuili iskustva sa našim prijateljima u borbi protiv virusa. Srbija je važan partner Češke i podržavamo njen evropski put. Srbija je vakcinisala više od pola miliona ljudi, druga je u Evropi i sedma na svetu. Nameravamo da posetimo centar za masovnu vakcinaciju. Naši investitori su ovde jajko aktivni i mislim da su na dobrom glasu, to je jako važno. Naši odnosi su prijateljski i ja ih visoko ocenjujem - rekao je Babiš.

Upitana da opiše iskustva Srbije sa ruskom vakcinom "Sputnjiv V" premijerka je rekla da je ono odlično, ako i sa ostalim vakcinama koje naša zemlja ima.

- Naša iskustva sa sve tri vakcine koje u ovom trenutku imamo su zaista odlična. Kao neko ko nije stručan za tu oblast ne mogu da procenjujem koja je od njih bolja, sve su dobre i podjednako efikasne. Mi smo juče dobili dodatnu dozu "Sputnjika V", njena specifičnost jeste da su različine prva i druga vakcina, sve ljude koje znam da su se vakcinisali nisu imali nikakvih neželjenih dejstava. U pregovorima smo i oko "Sputnjik lajt" vakcine i proizvodnji ruske vakcine na našem Institutu Torlak. Nadamo se da ćemo proizvoditi vakcinu ovde - rekla je Brnabić.

Češki premijer Andrej Babiš boravi danas u poseti Srbiji. Na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ga je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, a nakon toga za gosta je upriličen svečani doček ispred Palate Srbija.

Babiš će se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sastati u 12.45 časova u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, saopštila je pres služba predsednika.

Zatim će Brnabić i Babiš obići punktove za vakcinaciju na Beogradskom sajmu, u hali 3.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŽIVELA VOJSKA SRBIJE, ŽIVELA SRBIJA! Moćan video sa vojne vežbe Vihor 2024