TODOSIJEVIĆ "NEPODOBAN" ZBOG RAČKA? Pod znakom pitanja kandidatura predstavnika Srpske liste na izborima 14. februara

D. Z. - D. R .Đ.

22. 01. 2021. u 09:42

ZA razliku od prethodnih godina, Centralna izborna komisija u Prištini je za predstojeće vanredne parlamentarne izbore uvela novu proceduru po kojoj se proverava da li su kandidati za poslanike u poslednje tri godine osuđivani.

ТОДОСИЈЕВИЋ НЕПОДОБАН ЗБОГ РАЧКА? Под знаком питања кандидатура представника Српске листе на изборима 14. фебруара

Ivan Todosijević

Ako jesu, to je prepreka da se nađu na nekoj od izbornih lista. Prema nezvaničnim saznanjima "Novosti", jedan od "nepodobnih" kandidata po ovom kriterijumu je i Ivan Todosijević sa liste Srpske, koji je prvostepeno osuđen na dve godine zatvora zbog "verbalnog delikta".

Todosijevića, koji je bio ministar lokalne samouprave u privremenim institucijama, Osnovni sud u Prištini osudio je u decembru 2019. godine zbog navodnog podsticanja na nacionalnu, rasnu, versku mržnju i netoleranciju jer je rekao da je povod za NATO agresiju na SRJ bio izmišljeni slučaj Račak.

Pravilo provere kandidata za poslanike uvedeno je posle nedavne odluke kosovskog Ustavnog suda o neustavnosti odlazeće kosovske vlade, pošto je bila podržana glasom poslanika Etema Arifija koji je osuđen na kaznu zatvora zbog korupcije. Po prijemu izbornih lista za izbore 14. februara, Sudski savet utvrdio je da je 47, među 1.080 prijavljenih kandidata za poslanike, počinilo krivično delo u poslednje tri godine. To bi značilo da je svaki 22. u sukobu sa zakonom.

Ne navodeći imena spornih kandidata, iz Centralne izborne komisije naveli su današnji dan kao poslednji rok za zamenu onih kandidata koji su procenjeni kao nepodobni.

Na tom spisku, prema nezvaničnim izvorima, našao se i lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti, čijem pokretu se daju najveće šanse da bude pobednik izbora, ali Kurti tvrdi da od CIK nije dobio obaveštenje da neće moći da bude kandidat za poslanika. Zbog toga je poručio da izborna lista Samoopredeljenja ostaje onakva kakva je prvobitno predata. On je njen nosilac, a sledi Vljosa Osmani, v. d. predsednice privremenih institucija na KiM.

Kurti je, naime, na kaznu zatvora osuđen 2018. godine, zbog bacanja suzavca u parlamentu tri godine ranije. Tužbom protiv Kurtija obuhvaćeni su bili i Donika Kadaj Bujupi, Aljbuljena Hadžiju, potpredsednica Samoopredeljenja i bivša ministarka pravde i još nekoliko članova ovog pokreta.

- Listu smo predali kako je traženo. Ja sam nosilac i poštujem i striktno se pridržavam Ustava i zakona koji štite prava svih nas - poručio je Kurti.

JEDNA ZAMENA

NA listi DSK, stranke odlazećeg premijera Avdulaha Hotija, prema njegovim rečima nalazi se samo jedna osuđivana osoba u poslednje tri godne, koja će biti zamenjena novim kandidatom. Ko je sporan sa njihove liste, Hoti nije obelodanio.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MILOŠ BIKOVIĆ SNIMLJEN KOD PSIHIJATRA: Razlog? Rusija i Srbija! (VIDEO)