INTERVJU Goran Rakić: Srbi na KiM moraju pod jedan barjak, bolje da bitku vodimo u institucijama, nego na mostovima

D. Zečević

18. 01. 2021. u 09:00

SRPSKI narod zna da je odnos kosovskih institucija prema Srbima neprimeren, bez obzira na oblast o kojoj govorimo. Naše delovanje unutar tih institucija je svakodnevna borba u kojoj nema fer uslova, niti minimuma poštovanja našeg naroda, ali, bez obzira na prepreke, mi nemamo alternativu osim da se borimo i radimo.

ИНТЕРВЈУ Горан Ракић: Срби на КиМ морају под један барјак, боље да битку водимо у институцијама, него на мостовима

Foto Tanjug

Bolje da bitku za građane vodimo unutar institucija u Prištini nego na mostu u Kosovskoj Mitrovici, ili nekom drugom srpskom mestu. Taj rad nije bio i nikada neće biti lak, ali je to ujedno i obaveza za svakog od nas, da u teškim vremenima budemo oslonac i podrška svom narodu.

Ovako Goran Rakić, predsednik Srpske liste, objašnjava odluku o učešću na izborima u Prištini, uprkos tome što se pokazalo da albanske vlasti ne poštuju dogovore. Kaže da Srpska lista od osnivanja ima jasne ciljeve - da se svi Srbi na KiM, pod jednim barjakom, zajedno sa državom Srbijom i predsednikom Aleksandrom Vučićem, bore za zaštitu interesa našeg naroda i drugih nevećinskih zajednica.

* Šta očekujete od ovih izbora?

- I ove izbore očekujemo u nadi da će proteći u miru, ali i da će naš narod još jednom jednoglasno podržati politiku opstanka i ostanka na ovim prostorima, ali i politiku mira i ekonomskog prosperiteta predsednika Vučića.

* Koje zahteve ćete postaviti budućoj kosovskoj vladi i mislite li da će oni dati rezultate?

- Kod političara u Prištini primetio sam obrazac u ponašanju - čim je nešto dobro za Srbe, oni to sabotiraju. U poslednjem mandatu uspeli smo, zahvaljujući svojoj snazi u parlamentu, da neke stvari pomerimo sa mrtve tačke, jer smo pokazali da ne mogu da potkupe ili ucene naših deset poslanika. Zato je i na ovim izborima preko potrebno da svi mandati budu u rukama Srpske liste, a ne nekih Srba koji bi da šuruju sa onima koji nam ne misle dobro.

* Kako komentarišete sve češće najave albanskih političara o izmeni Briselskog sporazuma, sa ciljem da se iz njega "izbaci" ZSO?

- To nas ne iznenađuje, ali ćutanje EU na poruke albanskih političara je sramno. Srpska lista će uvek biti onaj kamen u cipeli koji će podsećati Prištinu na njene obaveze. Ubeđen sam da predsednik Vučić nikada neće dozvoliti reviziju sporazuma na štetu srpskog naroda. Drago mi je, ipak, da sve češće čujem od pojedinih međunarodnih predstavnika pozive da Priština ispuni svoje obaveze u formiranju ZSO.

* Uoči pravoslavne Nove godine zabranjena je poseta Petru Petkoviću, direktoru Kancelarije za KiM?

- To je poznata matrica albanskih lidera da u nedostatku programa za budućnost, svojim glasačima serviraju jeftini nacionalizam. Pomoć koju je Petković hteo da odnese ugroženima od poplava ipak je stigla da naših sunarodnika. Žalosno je da se zabranjuje jedna humanitarna poseta.

NEDOVOLjNA ZAŠTITA SVEDOKA

* JOŠ jedan potencijalni svedok protiv pripadnika OVK je ubijen?

- To je pitanje za predstavnike Specijalnog suda koji očigledno ne rade dovoljno posvećeno na zaštiti svojih svedoka. Želim da verujem da će sud biti profesionalan i dati odgovor na pitanje ko je odgovoran za ubistva, kidnapovanja i proterivanje Srba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN KLIMATSKIH PROMENA: Zaštitimo našu planetu od globalnog zagrevanja