PREMINUO ZDENKO DUPLANČIĆ: Odlazak legendarnog partizanskog borca i člana SUBNOR-a

Novosti online

02. 01. 2021. u 13:57

ZDENKO Duplančić, učesnik Narodno oslobodilačke borbe, član predsedništva SUBNOR Srbije i pukovnik avijacije u penziji preminuo je u četvrtak.

ПРЕМИНУО ЗДЕНКО ДУПЛАНЧИЋ: Одлазак легендарног партизанског борца и члана СУБНОР-а

Foto: Printscreen

Duplančić je rođen davne 1929. godine u Splitu i potekao je iz ugledne zanatlijske porodice. 

Majka mu je bila u Anfišastičkom frontu, tetke i ujaci (njih sedmoro) aktivni učesnici Narodno oslobodilačkog rata u kome su mu dvojica ujaka i poginula, U kući Zdenkovog oca su se skrivali ilegalci do odlaska u partizane a u njoj se skupljala pomoć za partizane.

Kao član Sveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) upućen je iz splitske brigade, koja je branila Split od Nemaca i ustaša iz Dalmatinske zagore u Prvu proletersku udarnu brigadu, to jest u njen Drugi crnogorski bataljon. Kao borac u brigadi učestovao je u mnogim značajnim bitkama koje je brigada vodila kako u Bosni, Crnoj Gori. Sandžaku, Srbiji i Hrvatskoj. Po oslobođenju zemlje Zdenko je raspoređen u ratno vazduhoplovstvo kao pitomac prve klase pilotske škole u Pančevu, a posle toga u prvi letački bataljon u Kraljevićevo (danas Kačarevo) radi pripreme za školovanje u SSSR. Po uspešnom završetku školovanja maja meseca 1948. godine bio je raspoređen na službu u Komandi Ratnog vazduhoplovsta sa činom poručnika.

Bio je na školovanju i u SAD, u američkom školskom centru za vazduhoplovnu elektroniku u državi Misisipi, a onda je radio u upravi bezbednosti Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu u Odeljenju za vezu sa vojnim izaslanicima na dužnosti rukovodioca vazduhoplovno-mornaričkog odseka. Završio je takođe višu vojnu vazduhoplovnu akademiju i školu za usavršavanje oficira veze.

Nakon penzionisanja Zdenko se aktivno uključio u rad boračke organizacije gde je obavljao dužnosti: predsednik Odbora Sekcije boraca Prve proleterske NOU brigade, predsednik Opštinskog odbora SUBNOR Savskog Venca, član SUBNOR-a Beograda, član Predsedništva SUBNOR-a Srbije i Komiteta za međunarodne veze.

Datum i vreme sahrane još uvek nisu poznati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)