SRBIJA IMA HRABROSTI DA SE BORI ZA SVOJE INTERESE: Vulin - "Da su Balkanci odlučivali, ne bi bilo ratova"

Novosti online

16. 12. 2020. u 12:51

MINISTAR unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin poručio je danas da su sporazumi i inicijative proistekli iz „Malog Šengena“ način da se Balkan učini mirnijim, sigurnijim, sa više međusobnog poverenja i da Srbija koju vodi predsednik Republike Aleksandar Vučić ima hrabrosti da kaže šta je njen interes i da se za taj interes bori.

СРБИЈА ИМА ХРАБРОСТИ ДА СЕ БОРИ ЗА СВОЈЕ ИНТЕРЕСЕ: Вулин - Да су Балканци одлучивали, не би било ратова

Foto Z. Jovanović

Ministar Vulin je na sednici Narodne skupštine Republike Srbije na kojoj se raspravlja o sporazumu kojim će se građanima omogućiti prelazak državne granice između Srbije i Albanije sa biometrijskom ličnom kartom, rekao da niko ne može da kaže kada će Srbija biti članica Evropske unije, jer to ne zavisi samo od nas.

- Da je po kriterijumima po kojima su primane druge zemlje u članstvo, Srbija bi odavno bila član EU. Ali pred nas se stavljaju neki pomični ciljevi i zahtevi koji imaju vrlo  malo ili nimalo veze sa vladavinom prava, ekonomijom i razvojem naše zemlje - istakao je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, i pored toga, postoje dobre stvari  iz prakse Evropske unije koje treba preuzeti, a to su svakako putovanje sa što manje formalnosti i otvorenija tržišta.

Ministar Vulin je ukazao da problemi na Balkanu uvek počinju i nikada se ne završavaju bez volje velikih sila.

- Da smo mi Balkanci kroz svoju istoriju bili u mogućnosti da sami odlučujemo o sebi ne bi bilo ni ratova ni sukoba, ali nažalost o nama su uvek odlučivali drugi i uvek uspevali da nas efikasno podele, posvađaju i zavade i zahvaljujući tome bile su reke krvi na Balkanu - rekao je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, sporazum koji je na dnevnom redu, naš je način da smanjimo, koliko god je moguće, uticaj velikih sila da odlučuju umesto nas.

- Oni koji se protive ovom Sporazumu protive se mogućnosti da se Balkanci dogovaraju. Da o svojoj sudbini odlučujemo mi koji ovde živimo i znamo da nam je mir najveći interes i da ga ne može biti bez ekonomskog razvoja - rekao je ministar Vulin i ocenio da je na Balkanu mir uvek kada je Srbija snažna i ekonomski razvijena.

Zahvalivši se poslanicima na razumevanju, ministar Vulin je ukazao da Srbija nema razloga da se plaši bilo koga i da je Srbija zemlja u ekonomskom usponu, koja ima šta da ponudi.

- Mi smo ti koji hoćemo otvaranje granica zato što hoćemo da naši poslovni ljudi mogu da putuju, da ulažu, investiraju, zapošljavaju - poručio je ministar Vulin i dodao da su prošla vremena kada se Srbija sklanjala od drugih, imala kompleks niže vrednosti i kada nije smela da kaže da ima svoje interese i svoju ekonomiju.

- Srbija koju vodi predsednik Vučić je Srbija koja ima hrabrosti da kaže ovo je naš interes i borimo se za naše interese i gde god žive predstavnici srpskog naroda i tu je naš interes i tu ćemo se boriti da žive bolje - naglasio je ministar Vulin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)