VUČIĆ SA KINESKIM ZVANIČNIKOM: Naše dve zemlje su iskreno prijateljske, prenesite predsedniku Siju pozdrave, čekamo ga nakon epidemije

Novosti online

12. 10. 2020. u 13:15

ČLAN Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Jang Đieči u poseti je Srbiji, a nakon sastanaka sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, sreo se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Palati Srbija.

ВУЧИЋ СА КИНЕСКИМ ЗВАНИЧНИКОМ: Наше две земље су искрено пријатељске, пренесите председнику Сију поздраве, чекамо га након епидемије

Foto: Tanjug

Pred plenarni sastanak delegacija, Jang Đieči i Vučić su se obratili okupljenima.

Predsednik se zahvalio na poruci koju je Đieči doneo od Si Đinpinga, ističući da o sadržaju neće govoriti, ali da želi da mu Đieči prenese pozdrave.

Foto: Tanjug

 

- Naše dve zemlje su iskreno prijateljske i razvijamo odnose u svim sferama - rekao je predsednik.


"SI LIČNIM ANGAŽOVANjEM SAČUVAO 5.000 RADNIH MESTA"

Predsednik Srbije je naveo da se nikada neće zaboraviti poseta kineskog predsednika Smederevu, čiju je Železaru kupio kineski HBIS, podsećajući da je Si tada ličnim angažmanog spasao i sačuvao više od 5.000 radnih mesta direktrno, a indirektno 10.000-12.000 ljudi.


VUČIĆ ZAHVALIO KINI NA PODRŠCI TERITORIJALNOM INTEGRITETU SRBIJE

On je još jednom zahvalio Siju i Kini na podršci teritorijalnom integritetu naše zemlje, što je jedna od najvažnijih vrednosti za nas.

-Mi u Srbi znamo i već smo se suočili sa različitim vrstama pritisaka, da nije uvek lako očuvati prijateljstvo sa Kinom, posebno što udeo Kine u svetskom BDP-u raste iz godinu na godinu pa onda druge velike sile ne gledaju blagonaklono na to. Srbija je do sada uspevala u tome, a čuvaće i dalje svoju slobodu da samostalno odlučuje, i nastaviće da gradi dalje prijateljstvo sa Kinom-kazao je Vučić.

Istakao je da je Srbija mala zemlja i po veličini i broju stanovnika, ali zemlja koja ima slavnu istoriju, veliko srce i koja uvek više od svega želi da čuva svoju samostalnost i nezavisnost.

Foto: Tanjug

 

PREDSEDNIK: PRENESITE NAJSRDAČNIJE POZDRAVE SIJU, ČEKAMO GA NAKON EPIDEMIJE

Zamolio je Điečija da predsedniku Siju prenese najsrdačnije pozdrave i da mu poruči da ga narod Srbije čeka nakon epidemije korona virusa.

- Videće da gostoprimstvo građana Srbije nema premca u ovom delu sveta. Ja sam mnogo naučio iz razgovora u četiri oka sa vama i, još jednom, dobro došli u Srbiju - rekao je Vučić. 


TRGOVINSKA RAZMENA SRBIJE I KINE RASTE IZ GODINE U GODINU

Vučić je naglasio da trgovinska razmena Srbije i Kine raste iz godine u godinu, te da će u prvih osam meseci ove godine, i uprokom pandemiji virusa korona, trgovinska razmena prestići nivo od prethodne godine.

-To je gotovo neverovatno i možda jedini sučaj sa nekom zemljom na svetu-rekao je Vučić.

On je zamolio da Kina razmotri dalja ulaganja i investiranje u Srbiju.

-A, mi ćemo imati nove dogovore i ugovore oko različitih infrastrukturnih projekata, koji znače bolji životni standard za građane, rešenje njihovih višedecenijskih problemna, uz, verujem, uvek na obostrano zadovoljstvo naših naroda-rekao je Vučić.

Foto: Tanjug

 

ĐIEČI: ŽELEZARA JEDAN OD PRIMERA ZAJEDNIČKE POBEDE

Đieči je poručio da Srbija i Kina gaje čelično prijateljstvo koje je još jednom dokazano tokom epidemije korona virusa, gde su se dve zemlje podržavale.

- Društveno-ekonomski razvoj Srbije postigao je zadivljujuće uspehe i stopa rasta je među prvima u Evropi. Srbija ima jači međunarodni položaj i njen uticaj je jači. Stranka pod vašim vođstvom ostvarila je veliki uspeh na izborima i očekujemo da će i novi saziv vlade voditi narod ka prosperitetu - rekao je Đieči.

Saradnja Srbije i Kine je, ističe, na obostrane interese, pa je tako Železara jedan od primera zajedničke pobede.

- Kineska strana pridaje veliki značaj saradnji sa Srbijom i ohrabrujemo kompanije da što više ulažu u vašu zemlju - rekao je Đieči.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (71)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024