VARHELJI PREDSTAVLJA IZVEŠTAJ: Posle sednice Evropske komisije komesar za proširenje sledeće nedelje u Beogradu

V. N.

02. 10. 2020. u 09:26

ВАРХЕЉИ ПРЕДСТАВЉА ИЗВЕШТАЈ: После седнице Европске комисије комесар за проширење следеће недеље у Београду

Oliver Varhelji

EVROPSKI komesar za proširenje Oliver Varhelji trebalo bi da sledeće nedelje u Beogradu predstavi izveštaj o napretku Srbije i Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan.

Nakon što Evropska komisija 6. oktobra usvoji i predstavi u Briselu Paket proširenja i Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan, komesar Varhelji bi trebalo da poseti zemlje regiona, uključujući Srbiju, i lično predstavi izveštaje o napretku i paket investicija. Očekuje se da će Varhelji stići u Beograd 8. oktobra.

Prema našim izvorima iz Brisela, Beograd će u izveštaju biti eksplicitno pohvaljen za pomake u dijalogu sa Prištinom. Takođe, našoj zemlji evropska administracija će odati priznanje za ekonomsku politiku i pored krize izazvane virusom korona. Na pozitivnom tasu bi trebalo da bude i migrantsko i azilantsko pitanje, kao i upravljanje granicama.

S druge strane, posebnog napretka neće biti u poglavljima 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava, i ovaj segment se, prema isticanju našeg izvora, praktično neće razlikovati od tzv. non-pejpera predstavljenog u junu.

Proces otvaranja pregovaračkih poglavlja sa EU, stoji još od decembra prošle godine od kada nismo otvorili nijedno poglavlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)