SLOGOM PROTIV SVIH PRITISAKA: U Srbiji i Republici Srpskoj obeležen Dan srpskog jedinstva (FOTO)

E.V.N.

15. 09. 2020. u 23:23

SRBI, ujedinjeni i složni , mogu prevazići sve nedaće , pobede sve probleme i osiguraju budućnost naše dece. Važno je da i danas, kada se suočavamo sa mnogobrojnim izazovima i pritiscima sveta, kada vidimo da bez obzira na naše ekonomske uspehe, naš narod i dalje očekuju teški dani - odgovor mora biti jedinstvo, sloga i borba pametnim političkim sredstvima za slobodu naroda.

СЛОГОМ ПРОТИВ СВИХ ПРИТИСАКА: У Србији и Републици Српској обележен Дан српског јединства (ФОТО)

Foto: V.Tripić

Ovo je danas povodom Dana srpskog jedinstva, zajedničkog praznika Srbije i Republike Srpske, poručio predsednik Aleksandar Vučić obraćajući se putem video linka na Akademiji "Pohvala srpskom narodu" u Banjaluci.

Predsednik Srbije je dodao da nema više važnih vrednosti od jedinstva našeg naroda i slobode za koju su se naši preci  borili i za koju ćemo se boriti.

- Danas slavimo jedinstvo i slobodu. Danas slavimo proboj Solunskog fronta. A među tim borcima bilo je više od 10 odsto dobrovoljaca iz Hercegovine, Krajine, Like, Dalmacije. Zato je veoma važno kada se suočavamo sa velikim izazovima, bez obzira na naše ekonomske uspehe, moramo da budemo jedinstveni. Da budemo pametni i da se političkim sredstvima borimo za slobodu srpskog naroda, istakao je Vučić i  čestitao praznik narodu Srpske, Srbije i svim Srbima na svetu. - Možemo da osiguramo budućnost naše dece. Čestitam narodu Srpske, Srbije, i svim Srbima sveta ovaj praznik, uz našu lepu zastavu.

Foto: V.Tripić

 

Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH poručio je obraćajući se na Akademiji da je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave  poseban dan za Republiku Srpsku i Srbiju.

- Ovo je jedinstven dan, kada smo se okupili u našem srpskom jedinstvu i našoj slobodi. Drago mi je što sam pripadao grupi ljudi koji su odlučili da obeležavamo ovaj dan,  rekao je Dodik.

On je zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na inicijativi da se obeležava Dan srpskog jedinstva.

- Ključna reč za srpski narod kroz istoriju je sloboda. Tu slobodu smo shvatali kao slobodu za druge, ne samo za sebe. Mislim da ovaj dan koncentriše ono što jeste srpski nacionalni i državni interes. Naše jedinstvo je potrebno i danas. Mi smo jedinstven srpski narod na ovim prostorima poručio je Dodik.

Foto: V.Tripić

 

On je istakao je da je ponosan što u ovom vremenu predstavlja srpski narod u BiH i naglasio da nema naroda koji je više dao žrtava za slobodu od srpskog.

Željka Cvijanović, predsednica RS, poručila je obraćajući se na Akademiji da će Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave biti simbol zajedništva Republike Srpske i Srbije.

- Naša namera je da ovaj dan bude prepoznat kao važan datum ne samo u Srbiji i Srpskoj, već u svim krajevima gde živi naš narod, istakla je Cvijanović.

Predsednica Srpske je naglasila da ovaj datum nije odabran slučajno.

- Solunski front nije bila obična bitka, već bitka za opstanak srpskog naroda, izjavila je predsjednica Srpske.

Cvijanović je istakla da je istorija pokazala da je borba za slobodu uvek tražla veliku žrtvu.

- Niko nam je nije poklanjao, krv smo lili za nju. Najvažniji frontovi današnjice nisu u rovovima, već na političkoj sceni. Zato treba da imamo stabilno okruženje. Za Srpsku, Srbija ostaje najvažniji partner u svim oblastima. U Srpskoj nema nijedne zajednice u kojoj nije nešto izgrađeno od Srbije, i na to smo ponosni. Ovaj praznik je dokaz da imamo zajedničku prošlost, zajedničku sadašnjost i zajedničku budućnost - poručila je Cvijanović.

Na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci juče je održana svečana akademija "Pohvala srpskom narodu - dan kada je probijen Solunski front", povodom obilježavanja 15. septembra - Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji su ustanovili zvaničnici Srbije i Republike Srpske.

Foto: V.Tripić

 

U programu su učestvovali glumci iz Banjaluke i Beograda koji su govorili tekst iz drame "Solunci govore" nedavno preminulog novinara i publiciste Antonija Đurića, članovi orkestra Narodnog pozorišta iz Beograda, Policijski orkestar MUP Srpske i Gradski tamburaški orkestar Banjaluka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)