NATO: Nismo planirali događaje sa Srbijom, ostajemo posvećeni partnerstvu

Tanjug

10. 09. 2020. u 08:30

NISMO planirali nikakve posebne događaje sa Srbijom u predstojećim mesecima, ali ostajemo posvećeni partnerstvu u interesu stabilnosti i bezbednosti regiona, reakcija je neimenovanog zvaničnika Severnoatlantske alijanse (NATO), povodom odluke Vlade Srbije da u predstojećih šest meseci prekine sve vojne vežbe i aktivnosti sa svim partnerima, javlja Glas Amerike.

НАТО: Нисмо планирали догађаје са Србијом, остајемо посвећени партнерству

Foto: EPA

Tu odluku je Aleksandar Vulin, ministar odbrane Srbije, obrazložio posle sednice Vlade tvrdnjama da se Srbija nalazi, kako se izrazio, pod strašnim i nezasluženim pritiskom Evropske unije.

-U narednom periodu nećemo učestvovati u bilo kakvim vežbama ili vojnim aktivnostima ni sa NATO ni sa ODKB, ni sa Rusijom ni sa SAD, ni sa Kinom, ni sa Evropskom unijom, ni sa istokom ni sa zapadom-naveo je Vulin u izjavi objavljenoj u sredu.

On je rekao i da se Srbija nalazi pod velikim pritiskom EU i da se od nje "traži da po cenu napuštanja evropske budućnosti i po cenu još većih pritisaka na srpsku politiku, ali i srpski narod na Kosovu i Republici Srpskoj, napusti planirane vojne vežbe sa Belorusijom".

U pisanom odgovoru neimenovanog zvaničnika NATO-a Glasu Amerike je rečeno da Severnoatlantska alijansa sa Srbijom ima dugotrajno partnerstvo koje, kako je ukazano, ceni.

-Kao i sva naša partnerstva, zasnovano je na potrebama partnerske države-navedeno je u odgovoru Severnoatlantske alijanse.

Glas Amerike obratio se i Peteru Stanu, portparolu Evropske unije, za komentar tvrdnji ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina, ali za sada nije dobio odgovor.

Prethodno, Glas Amerike je u utorak izvestio da bi vojske Belorusije, Rusije i Srbije, od 10. do 15. septembra trebalo da učestvuju na zajedničkim vojnim vežbama u Belorusiji.

Prethodno je tu informaciju objavila agencija Rojters - pozivajući se na rusku novinsku agenciju RIA Novosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

VUČIĆ POSLAO PORUKU SRBIMA I BOŠNJACIMA: Moramo da živimo zajedno, svaka moja inicijativa biće usmerena na razvoj Tutina i Pazara