NATO: Nismo planirali događaje sa Srbijom, ostajemo posvećeni partnerstvu

Tanjug

10. 09. 2020. u 08:30

NISMO planirali nikakve posebne događaje sa Srbijom u predstojećim mesecima, ali ostajemo posvećeni partnerstvu u interesu stabilnosti i bezbednosti regiona, reakcija je neimenovanog zvaničnika Severnoatlantske alijanse (NATO), povodom odluke Vlade Srbije da u predstojećih šest meseci prekine sve vojne vežbe i aktivnosti sa svim partnerima, javlja Glas Amerike.

НАТО: Нисмо планирали догађаје са Србијом, остајемо посвећени партнерству

Foto: EPA

Tu odluku je Aleksandar Vulin, ministar odbrane Srbije, obrazložio posle sednice Vlade tvrdnjama da se Srbija nalazi, kako se izrazio, pod strašnim i nezasluženim pritiskom Evropske unije.

-U narednom periodu nećemo učestvovati u bilo kakvim vežbama ili vojnim aktivnostima ni sa NATO ni sa ODKB, ni sa Rusijom ni sa SAD, ni sa Kinom, ni sa Evropskom unijom, ni sa istokom ni sa zapadom-naveo je Vulin u izjavi objavljenoj u sredu.

On je rekao i da se Srbija nalazi pod velikim pritiskom EU i da se od nje "traži da po cenu napuštanja evropske budućnosti i po cenu još većih pritisaka na srpsku politiku, ali i srpski narod na Kosovu i Republici Srpskoj, napusti planirane vojne vežbe sa Belorusijom".

U pisanom odgovoru neimenovanog zvaničnika NATO-a Glasu Amerike je rečeno da Severnoatlantska alijansa sa Srbijom ima dugotrajno partnerstvo koje, kako je ukazano, ceni.

-Kao i sva naša partnerstva, zasnovano je na potrebama partnerske države-navedeno je u odgovoru Severnoatlantske alijanse.

Glas Amerike obratio se i Peteru Stanu, portparolu Evropske unije, za komentar tvrdnji ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina, ali za sada nije dobio odgovor.

Prethodno, Glas Amerike je u utorak izvestio da bi vojske Belorusije, Rusije i Srbije, od 10. do 15. septembra trebalo da učestvuju na zajedničkim vojnim vežbama u Belorusiji.

Prethodno je tu informaciju objavila agencija Rojters - pozivajući se na rusku novinsku agenciju RIA Novosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

VUČIĆ O RAZGOVORU SA PUTINOM: Predsednik Srbije otkrio šta očekuje, dva aspekta ugovora o gasu su ključna