PONOVLJENI IZBORI U ŠAPCU: Darko Glišić najavio veliku pobedu naprednjaka

A. Delić

05. 09. 2020. u 23:12

PREDSEDNIK IO SNS Darko Glišić obratio se brojnim članovima i simpatizerima SNS, koji su se u subotu uveče okupili ispred stranačkih prostorija u Šapcu da sačekaju rezultate.

ПОНОВЉЕНИ ИЗБОРИ У ШАПЦУ: Дарко Глишић најавио велику победу напредњака

Foto: A. Delić

On je rekao da su prebrojani glasovi na 22 od 27 biračka mesta, a da su trendovi takvi da će SNS sačuvati svojih 37 mandata osvojenih na junskim izborima i možda osvojiti jedan ili dva više.

- Na prebrojana 22 biračka mesta, od ukupno 27, izašlo je 13.173 biača, što je oko 57 osto upisanih. Na izborima 21. juna, SNS je osvojila 46,2 posto, a sada 52 posto. Lista najvernijeg sledbenika Nebojše Zelenovića, Sovranija Čonjagića imala je 11,7 posto, a sada ima 10,3 posto, a lista odlazećeg gradonačelnika Zelenovića imala je 28,85 posto, dok trenutno ima 26,5 posto. Trendovi su takvi da će naša lista osvojiti između 400 i 500 glasova više, a da će njihove osvojiti i do 1000 manje. Nema dileme, SNS je pobednik ovih izbora – rekao je Glišić okupljenim članovima.

On je dodao da se ova pobeda dešava u najgorim izbornim uslovima u Srbiji ikada od kada postoji višeparlametarni sistem u Srbiji, te da takvi uslovi koji nisu dostojni nikakvih izbora, a kamo li izbora za tako važan grad kao što je Šabac. Pravila su se iz dana u dan menjala i vršili pritisci na članove biračkih odbora iz SNS, kojima je zabranjivano da prilaze izbornom materijalu. Oni su bili, kako kaže, i fizički ugroženi jer se pokušalo da im se svašta sipa i u kafu i u piće.

Izbrni dan u Šapcu protekao je u vrlo napetoj atmosferi, a već u prvom satu glasanja GIK-u je stigao čitav niz prigovora, većinom od članova biračkih odbora koji su predstavljali ZZS. Pritužbe su se odnosile na to da aktivisti SNS prilaze biralištima na razdaljinu manju od 50 metara, da birači dolaze u grupama da glasaju, da pojedini glasaju javno...

Zbog ovih prigovora glasanje je prekidano u Majuru, Jelenči i Ševaricama, ali je brzo nastavljeno pošto su nepravilnosti otklonjene. U selu Bela Reka dvojica muškaraca kojima nije dopušteno da glasaju jer nisu imali lične karte vređali su člana biračkog odbora iz redova ZZS, međutim, i ovde je glasanje nastavljeno čim su se meštani udaljili.

Reagovao je SNS, zatraživši od nadležnih organa da hitno preduzmu mere zbog incidenta u Beloj Reci i procesuiraju počinioce. Kandidat za gradonačelnika dr Aleksandar Pajić rekao je da napadači, za koje očevidci tvrde da su bili u alkoholisanom stanju, svakako nisu bili dobronamerni.

SNS se oglasila i povodom događaja sa članom Gradskog veća Draganom Nikolićem, za koga tvrde da je uhvaćen prilikom kupovine glasova za listu Nebojše Zelenovića. Poverenik GO SNS i narodni poslanik dr Boban Birmančević, medijima je rekao da je Nikolić iznosio novac iz prostorija FK Mačva, koje se nalaze preko puta birališta u OŠ „Laza Lazarević“ i predavao ga osobama u jednom automobilu koje su ga delile biračima da bi ovi zauzvrat glasali za listu Zelenovića.

Foto: A. Delić

Pljuštale su optužbe i sa druge strane, pa su pojedine kandidatkinje za odbornike na listi Nebojše Zelenovića tvrdile da su videle kolonu „besnih“ automobila sa valjevskim registarskim oznakama (?!), te da su je pratili da ih pitaju zašto su došli u Šabac.

Na lokalnoj televiziji Šabac čak su emitovani snimci kako žene sa liste Zajedno za Srbiju kucaju na vrata jednog restorana na obodu grada, kako bi oterali one koji im, kako su rekle, prekrajaju izbornu volju.

U kršenju izbornih pravila uhvaćen je, navodno, i Sovranije Čonjagić, jedan od ključnih ljudi šabačke lokalne vlasti i osnivač Zapadne Srbije, inače, najvažnijeg koalicionog partnera Nebojše Zelenovića. Fotografisan je dok je pored privatnog automobila, kako su se izrazili iz SNS, „finansijski potvrđivao biračima“ ono što su zaokružili na listićima.

Foto: A. Delić

Kako je „Novostima“ rečeno nešto pre zaključenja ovog broja, upravo će Zapadna Srbija biće prva stranka iz koalicije okupljene oko ZZS koja će već u subotu uveče prihvatiti pobedu naprednjaka i prihvatiti poraz na izborima. Da li će ovo biti i kraj maratonskog izbornog procesa u Šapcu videćemo vrlo brzo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (18)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024