MUSTAFA O VAŠINGTONSKOM SPORAZUMU: Uzajamno priznanje - nerealne ambicije

Tanjug

05. 09. 2020. u 21:33

МУСТАФА О ВАШИНГТОНСКОМ СПОРАЗУМУ: Узајамно признање - нереалне амбиције

Foto Tanjug

LIDER Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa rekao je da se oni koji su očekivali međusobno priznavanje nakon jednog sastanka Beograda i Prištine ne razumeju politiku.

On je dodao i da su se u DSK složili, što se tiče "mini-Šengena", da rade na olakšavanju ekonomske saradnje, ali da to ne utiče na državni suverenitet.

Lider DSK je takođe rekao da je to što je najavljeno izraelsko priznanje Kosova prijatno iznenađenje koje je usledilo na sastanku u Vašingtonu, prenosi Kosovo onlajn pisanje Reporteri.

"I pre tog sastanka sam rekao da ne očekujem neka posebna iznenađenja. SAD su najavile sporazume u ekonomskim oblastima. Oni koji su očekivali da će se naša delegacija iz vratiti sa uzajamnim priznavanjem, imali su nerealne ambicije," poručio je Mustafa.

Mišljenja je takođe da su ekonomski sporazumi osnova konačnog sporazuma između Beograda i Prištine.

"Prijem u Beloj kući kod predsednika (Donalda) Trampa i najvišeg rukovodstva SAD govori o ogromnoj podršci procesu dijaloga koji se završava uzajamnim priznavanjem. Ekonomski sporazumi su osnova konačnog sporazuma," ocenio je Mustafa.

U jednoj od tačaka sporazuma, koja govori o uključivanju Prištine u mini-šengenski projekat kojem se usprotivio DSK, Mustafa je rekao da je stranka koju vodi imala primedbe, ali da su se dogovorili da rade na ekonomskoj saradnji između Beograda i Prištine.

"DSK je imao primedbe u vezi sa ''mini-Šengenom''. Ali složili smo se da radimo na olakšavanju ekonomske saradnje, kretanja ljudi i robe koja je takođe bila deo berlinskog procesa, ali pod drugim imenom. To ne znači korake kojima se krši državni suverenitet na bilo kojem polju", rekao je Mustafa.

Što se tiče tačke oko jezera Gazivode, lider DSK je istakao da su i Kosovo i Srbija imale koristi od SAD.

Prema njegovim rečima, u trenutku kada dođe do međusobnog priznavanja i razgraničenja "granica sa Srbijom", granica na jezeru Gazivode bi trebalo da se reguliše prema međunarodnim konvencijama.

"Tim sporazumom niti je Srbija ušla na Kosovo niti je Kosovo ušlo u Srbiju. Obe zemlje su imale koristi od američkih investicija. Dogovor da američko Ministarstvo energetike sprovede studiju izvodljivosti za upotrebu vode, a u najboljem je interesu Kosova da SAD izvode studije izvodljivosti o razvojnim mogućnostima Kosova u svim oblastima", ocenio je Mustafa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Mišo Peć

05.09.2020. 21:59

Albanci treba jednom za svagda da shvate da nikada neće dočekati taj dan da Srbija makar i metar Kosovskometohijske zemlje prizna kao nezavisno Kosovo.To se jednostavno nikada neće desiti jer Srbija nikada nesme ,nemože i neće to da učini.

Davor

08.09.2020. 20:27

Mir nema alternativu. I kosovski srbi i kosovski albanci su u pravu. Svi oni koji su rodjeni na tim prostorima imaju pravo na samoopredelenje. Srbija ili Kosovo? Nikakva velika Albanija. Prodoslice i slicne kategorije, bez obzira bili albanci ili srbi, nemaju prava na samoopredelenje. Dakle, na celo kosovske vlade moze doci samo covek opredeljen za zajednistvo a to je Ramus Haradinaj. Srbin po opredelenju a izjasanjava se kao albanac katlik. Neki kazu musliman. Nije vazno.On je ciovjek.