Episkop i muftija zajedno posetili mesta stradanja Srba i Bošnjaka

S.M.

27. 08. 2020. u 17:45

EPISKOP zahumsko–hercegovački i primorski Dimitrije i muftija mostarski Salem – ef. Dedović zajedno su posetili Korićku jamu i jamu Čavkarici, mesta stradanja Srba i Bošnjaka 1941. godine, te održane molitve za žrtve na tim mestima, objavljeno je na službenom sajtu Eparhije.

Епископ и муфтија заједно посетили места страдања Срба и Бошњака

Episkop Dimitrije i muftija Salem - ef Dedović Foto Eparhija

Tim povodom, episkom i muftija su dali su takođe zajedničku izjavu za javnost u kojoj se kaže da sve žrtve zločinā zaslužuju verničko i ljudsko saosećanje, dostojnu sahranu i ovozemni smiraj.

– Posetom mestima izvršenja stravičnih zločina na području Istočne Hercegovine odajemo počast žrtvama, ali i ukazujemo na sulude koncepte i politike koje su odnele brojne nevine živote, ostavljajući iza sebe pustoš, a sledećim generacijama mržnju i netrpeljivost, kao generatore novih sukoba. Ovim našim zajedničkim korakom želimo ukazati da nas mesta izvršenja teških zločina nad čovekom, ma koje on nacije ili vere bio, snažno opominju da je to najgrublji atak na Božije zapovesti, jer je to skrnavljenje života koji Bogu pripada i kojemu je On Tvorac i zato što se niko ne može izdavati za onoga koji voli Boga (Tvorca svih ljudi) a pritom čini zlodela (pripadnicima druge vere ili nacije), piše u zajedničkoj izjavi.

Dodaju da zajedničku posetu mestima gde su „ubijani život i nada u budućnost naše voljene zemlje“ realizuju u čistoj nameri da mlade generacije osveste i ohrabre da žive u miru, poštovanju i toleranciji s pripadnicima drugih nacija i vera s kojima dijele zajednički prostor i sudbinu života u različitosti.

– Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i Muftijstvo mostarsko na području Hercegovine čvrsto su opredeljeni da i dalje na temeljima vernosti izvršavanja verničkog poslanja, međusobne pažnje i poštovanja, njeguju i razvijaju sve oblike međureligijskog dijaloga i saradnje u cilju davanja doprinosa kreiranju kulture mira i povjerenja među pripadnicima naših zajednica i naroda. Želimo ohrabriti sve strukture društva i pojedince u njemu da svojim đelovanjem, javno iskazanom rečju, pisanim     delima i tekstovima doprinose miru i suživotu, suzbijajući mržnju i nepoverenje među narodima u javnom diskursu – navodi se u zajedničkoj izjavi episkoma Dimitrija i muftije Dedovića.

Kako kažu, Hercegovina kao mesto susreta pravoslavlja, islama, katoličanstva i judaizma za sve nas treba da predstavlja inspirativno iskustvo međusobnog prožimanja kultura, jezika i tradicija i tu svetlu istoriju bogatstva života u raličitostima treba afirmisati i prenositi novim generacijama.

– Trebinje i Mostar kao veliki centri pravoslavne i islamske duhovnosti, pismenosti i kulture kroz vijekove predstavljaju nam dobar primer na tom putu, zaključuju u zajedničkoj izjavi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024