ĐURIĆ: Krivična prijava protiv Vučića je kukavički napad pred odlučujuću fazu borbe za KiM

tanjug

25. 08. 2020. u 18:15

MARKO Đurić ocenio je danas da je krivična prijava koju je podneta protiv predsednika Srbije zbog navodnog ugrožavanja ustavnog poretka i celovitosti Srbije, kukavički napad na Aleksandra Vučića lično i na Srbiju pred odlučujuću fazu borbe za KiM.

ЂУРИЋ: Кривична пријава против Вучића је кукавички напад пред одлучујућу фазу борбе за КиМ

Foto Tanjug

Đurić je konstatacijom da prijava dolazi iz redova predstavnika bivšeg režima reagovao na na vest portala srbininfo.rs da je grupa intelektualaca među kojima su akademik Kosta Čavški, profesori Milo Lompar i Dejan Mirović, bivši narodni poslanik sa KiM Marko Jakšić, Dragana Trifković podneli krivičnu prijavu protiv Vučića zbog,navodnog zalaganja za razgraničenje između srpske države i južne srpske pokrajine

U saopštenju dostavljenom medijima Đurić kaže da je ta krivična prijava pravni i logički nonsens, kao i da je podneta zbog navodnih tajnih pregovora sa predstavnicima Prištine koji se nisu dogodili, a za krivično delo koje se takođe nije dogodilo.

"Grupa paranojom ili intelektualnom taštinom opijenih pojedinaca je u svojoj mašti iskonstruisala politički triler, a onda je, poverovavši da je on stvaran, podnela krivičnu prijavu za nešto što je plod njihove fikcije", rekao je Đurić.

Naveo je da Beograd pregovara sa predstavnicima privremenih institucija samouprave u Prištini, jer oni to jesu i po međunarodnom pravu i po našim domaćim propisima, ali da u tome nema ni nagoveštaja priznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

"Mi sa Prištinom pregovaramo zato što je to u interesu Srbije i njenih građana, uključujući i one na KiM, ali time ne priznajemo samoproglašeno Kosovo. Kao što je Čerčil svojevremeno napisao, priznanje samo po sebi ne znači ništa bez opisa priznanja, jer nekoga možete priznati kao bakalina ili kao imperatora", rekao je Đurić i istakao da su predstavnici Prištine samo predstavnici privremenih organa samouprave u našoj Autonomnoj pokrajini KiM i da će to i nadalje biti.

Đurić je rekao da pomenuta krivična prijava nije pravni dokument već politički pamflet.

Njene podnosioce i građane je podsetio da je rezultat državne politike po pitanju KiM 18 povučenih priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, sprečavanje članstva Prištine u važnim međunarodnim organizacijama i institucijama, poput Interpola i Uneska, i što je najvažnije mir i stabilnost zbog čega je, dodao je, Srbija dobila dragoceno vreme da osnaži svoju ekonomiju i time ojača i svoje kapacitete za odbranu državnih i nacionalnih interesa.

"Iza ove krivične prijave, iako su među podnosiocima i neki bivši univerzitetski profesori, stoji ili veliko nerazumevanje (jer ne verujem da je reč o neznanju), ili zla namera. Nadam se da je ovo prvo, jer nerazumevanje nije nepopravljivo", zaključio je Đurić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (40)

MOĆAN PRIKAZ PVO NA PEŠTERU: U vežbu uključeni FK-3, kao i modernizovani radar “žirafa“