VUČIĆ: Za još jače prisustvo nemačkih kompanija u Srbiji

Tanjug

25. 08. 2020. u 17:36

PREDSEDNIK Aleksadnar Vučić u razgovoru sa nemačkim ministrom za privredu i energetiku, istakao je značaj nemačkih investicija u Srbiji i naglasio da je Nemačka najveći trgovinski partner Srbije, te izrazio očekivanje da će uz danas potpisani dokument između dve strane, dodatno jačati prisustvo nemačkih kompanija u našoj zemlji.

ВУЧИЋ: За још јаче присуство немачких компанија у Србији

Foto: Instagram/budućnostsrbije

- „Hvala vam na svemu što se uradili za jačanje naše saradnju i što vodite računa o jednoj maloj zemlji, Srbiji, što nas podržavate i razumete naše probleme bolje nego drugi, te što se s vremena na vreme, trudite da se stavite u 'naše cipele' - rekao je Vučić Altmajeru tokom video sastanka.

On je istakao da današnji razgovor mnogo znači za domaću privredu, s obzirom da nemačke kompanije zapošljaju oko 65.000 ljudi u Srbiji, a cilj je, kaže, da ih bude i do 100.000.

Vučić je istakao da su nemačke kompanije među najboljima i najvećim u svetu, te da se nada da će i ubuduće birati Srbiju kao mesto za širenje svog poslovanja, kao i da će one koje su već tu, nastaviti svoj biznis.

- Uvek smo spremni da razgovaramo o ekonomskim pitanjima, da uradimo sve što treba da ojačamo naše kapacitete i sposobnosti za privlačenje nemačkih investitora. Veoma ozbiljno pristupamo razgovorima sa vama, jer želimo da vidimo veće pristustvo nemačkih kompanija u Srbiji - rekao je Vučić.

Ističući značaj nemačkih investicija u Srbiji, Vučić je rekao da, kada pitate građane Srbije o nemačkim ili nekim drugim investicijama, pa čak kada dolaze iz drugih delova EU, građani će uvek izabrati nemačke investitore i investicije i uvek će, kaže, radije raditi za nemačke nego za neke druge poslodavce.

Vučić i Altmajer su danas potpisali zajedničku izjavu o namerama između Kabineta predsednika Republike Srbije i Saveznog ministarstva za privredu i energetiku Nemačke, o uspostavljanju institucionalnog partnerstva za jačanje razvoja strategije industrijske politike Srbije u skladu sa Evropskim zelenim dogovorom, uz istovremeno unapređenje odgovarajućih lanaca snabdevanja.

Vučić je istakao da Srbija prihvata zelenu agendu, koja, kaže, za nas nije jednostavna i laka, ali nas obavezuje, jer moramo mnogo da uradimo na razvoju zelene energije.

- Zato sada potpisujemo ovaj dokument, koji znači da treba da budemo predani i posvećeni svim izazovima - rekao je Vučić.

Predsednik je izrazio nadu da će Nemačka prevazići poteškoće izazvane korona virus krizom, dodajući da je u prvih šest meseci zabeležen pad trgovine između dve zemlje, ali samo na nivou 5,9 odsto, što je, kaže, skoro ništa, imajući u vidu kakve je poremećaje izazvala pandemija Kovid 19.

Naveo je da je Nemačka najveći partner Srbije u EU, ne samo kada je u pitanju razmena robe, već i usluga, dodajući da očekuje da razmena bude još veća u budućnosti.

- Za nas je ovaj sporazum i saradnja suštinski važna, jer pokazuje vaš pristup ovom regionu i ovoj zemlji - rekao je Vučić.

On je naveo da u politici ništa ne traje kraće od zahvalnosti, ali da nemački partneri mogu da budu uvereni da u Srbiji i njemu lično imaju dobrog prijatelja, koji ne zaboravlja ono što je neko uradio za njega i koji ume to da ceni i uzvrati na najbolji način.

Takođe, pozavo je Altmajera da poseti Srbiju.

Altmajer je zahvalio Vučiću na divnim rečima.

- Znam da se suočavate sa brojnim izazovima i barijerama, ali vi ste visoko poštovani lider o čemu govore i nedavne rezultate na izborima i broj osvojenih mandata u skupštini - naveo je Altmajer.

Kako je rekao, ključna reč u Srbiji je bila razvoj, ali je pandemija virusa kovid19 napravila štetu ne samo na nivou Evrope, već i u našim nacionalnim ekonomijama.

- Mi ćemo, kao i nemačke kompanije, imati gubitke koji su veće dostigli minus od pet odsto BDP, te smo zabeležali ekonomski pad koji je jedan od najvećih u istoriji - naveo je on.

Nemačka je već u procesu oporavka, istakao je Altmajer i izrazio očekivanje da će taj oporavak biti još brži i lakši ako dođe do novog talasa investicija.

- Želim da posećujem Srbiju i doći ću kada za to bude prilika, ali takođe vas pozivam da dođete u Nemačku da razgovarate sa vrhunskim ekonomskim ekspertima, kako bi se razgovaralo sa nemačkim kompanijama i kako bi se ohrabrili da investiraju u Srbiju".

Altmajer očekuje da će uskoro doći najveći nemački investitori. Ovo je moja prva deklaracija sa predsednikom jedne zemlje, dodao je Altmajer.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (44)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!