JOŠ JEDAN ZLOČINAC OVK IDE U HAG: Komandant "Lata" pred licem pravde zbog pritvaranja i mučenja civila

Novosti online

19. 08. 2020. u 16:55

BIVŠI komandant OVK u operativnom području Laba Ljatif Gaši pozvan je na saslušanje 27. avgusta u Specijalni Sud u Hagu.

ЈОШ ЈЕДАН ЗЛОЧИНАЦ ОВК ИДЕ У ХАГ: Командант Лата пред лицем правде због притварања и мучења цивила

Pripadnici OVK / Foto EPA

On je na svom Fejsbuku napisao da je pozvan telefonom i dodao da će se odazvati pozivu.

Latif Gaši, poznat i kao komandant "Lata", rođen je 12. septembra 1961. godine u selu Doberdol, na Kosmetu. Tokom rata bio je komandant jedinice vojne policije takozvane OVK. Kasnije je postao šef obaveštajne službe u regionu Lab.

Navodi se da je između avgusta 1998. i juna 1999. Gaši, zajedno sa druga dva člana takozvane "grupe Ljapi", Rustemom Mustafom i Nazifom Mehmetijem, nelegalno zatvorio civile u logor u Ljapaštici.

Gaši je nadgledao logor, iako je znao da su civile držali u nehumanim uslovima. Zatočenici su bili podvrgnuti prebijanju i mučenju zbog navodne saradnje sa bezbednosnim snagama SRJ, a nepoznat broj civila je preminuo u pritvoru. Gaši je naređivao i učestvovao u ispitivanjima.

Nakon rata, Gaši je postao parlamentarni poslanik vladajuće Demokratske partije Kosova (PDK).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!