VUČIĆ OTKRIO ŠTA ĆE TRAŽITI U PREGOVORIMA SA PRIŠTINOM: Jedan zahtev na stolu

Novosti online

petak, 07. 08. 2020. u 12:08

ВУЧИЋ ОТКРИО ШТА ЋЕ ТРАЖИТИ У ПРЕГОВОРИМА СА ПРИШТИНОМ: Један захтев на столу

Foto: Tanjug

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u nastavku pregovora sa Prištinom zahtevati formiranje Zajednice srpskih opština.

- Sedmog septembra, ja ću ići u Brisel i tražiti razgovor o Zajednici srpskih opština - rekao je Vučić.

Predsednik je podsetio da u Briselu teku razgovori i da je Srbija želela da ti razgovori budu suštinski, a ne formalni.

- Za nas je užasna vest o pokušaju donošenja zakona o tzv. zaštiti OVK i ja sam o tome razgovarao sa Lajčakom i ukazao da je to uvod u stanje da niko na KiM ne sme da misli drugačije, inače će biti uhapšen - poručio je on i rekao da će videti kako će Brisel na to reagovati.

Rekao je da za Beograd nije nimalo laka situacija, jer velike sile ne odustaju od stava da je rešenje kosovskog pitanja jedino međusobno priznanje.

Vučić je rekao da ako je suština da svuda u regionu ne može da se misli glavom, već da budemo samo saglasni sa onim što nam se servira, to onda više nema nikakvog smisla.

- Videćemo kako će Brisel da reaguje. Oni na razgovore dolaze i dobijaju podršku od dobrog dela međunarodne zajednice, kao i da je smisao svega da Srbija prizna Kosovo. Onda nam to recite. Nadam se da će nam to u nekom narednom periodu i reći - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da Amerika i Nemačka neće povući priznanje Kosova i da će gledati kako da nas uvuku u to.

- Suština je što niko ne razgovara o suštinskim problemima. Hoćemo stvarni dijalog a ne samo da nam govore kako hoće da ih priznamo. Mi smo međunarodno priznati. To sam svima rekao. Tražio sam da razgovaramo o stvarinim problemima, ali to očigledno nekoga ne zanima - rekao je Vučić.

- Ono što mene brine jeste što se govori o nekakvim papirima, a ne o drugim suštinskim stvarima - istakao je Vučić, i naveo da će nastavak dijaloga biti održan 7. septembra, kao i da će on ići na te razgovore.

- Zato ću i ja da izvučem papir iz 2013. potpisan pod okriljem EU u Briselu, za osnivanje ZSO, da se prvo ispuni ono što je potpisano - rekao je Vučić naglasivši da sve ovo što danas govori pred nama rekao i pred Palmerom, i pred Lajčakom, Hisenijem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (46)

Branko

07.08.2020. 12:48

Po ovoj logici sleduje da će Siptari donošenjem novog zakona koji štiti i zabranjuje kažnjavanje i procesuiranje njihovih koljača suditi nadleznima iz tribunala zbog optužbe Tacija i ostalih ubica. Po ko zna koji put dvostruki arsini svetskih moćnika. Srbija mora da isporučuje svoje građane a Siptari ne. ATAK NA INTELIGENCIJU.

Prvoborac

07.08.2020. 12:52

Šta god mi tražili uvek se sve svodi na isto.Bahatost i bezobrazluk i zapada i Prištine koji dijalog dovode sve više u ćorsokak iz koga nema izlaza.

Orao

07.08.2020. 13:42

@BozaB - Ako Evropa NE sprovede "Zajednicu Srpskih opstina" kao garant koji je potpisala i odobrila onda je svako dalji razgovor o bilo cemu potpuno besmislen.

Pedja

07.08.2020. 15:13

@Orao - Razgovora u okviru EU nikada nije ni trebalo ni da bude, navuceni smo kao da se ne razumemo u politiku. Vodimo razgovore tamo gde nemamo nikakvu podrsku i ni jednog prijatelja i gde se ne postuju prava, nego se nasilno pokusava oteti deo nase teritorije. Slucaj treba vratiti u medjunarodnu zajednicu gde imamo barem neke sanse. Treba se drzati rezolucije 1244, iako nije savrsena za nas, nije ni za njih, i navodi da je Kosovo deo Srbije po medjunarodnim zakonima. Zato nazad u UN, jer tamo jos ima drzava koje postuju medjunarodno parvo i pravdu.

Anchi

07.08.2020. 12:58

Sigurni smo da će predsednik Vučić učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi se problem na KiM rešio u najboljem interesu našeg naroda koji tamo živi!

lili

07.08.2020. 14:01

dragi botovi, kakva zajednica, kakvi bakrači, te predsednik će insistirati itd, itd. Nema šta drugo da predsednik radi, nego da traži, zahteva poštovanje celovitosti (inegriteta) Srbije. Kosovo i Metohija je PO USTAVU srpsko, srpska je kulturna baština, rudno i prirodno bogatstvo. Ne treba uvlačiti u spor zemlje tzv. zapadnog balkana i navlačiti sebi, ponovo, ludačku košulju. Svi oni su na istom zadatku, manite se ćorava posla. Možemo, po srpskom običaju, da budemo darežljivi - dati im komad zemlje i preko prokletih Prokletija u Albaniju za vjeke. Amin!!!

Vlada

07.08.2020. 14:18

Jednoga dana Srbija će morati da se vrati-milom ili silom. Cenu koju šum platili za Srpsku imovinu zakonom će preračunati u zakupninu a ostatak koji će svakako Šiptari ostati dužni, kao sto su odvajkada dugovali maćehi Srbiji, ostaće dužni doveka! ...al’ po nekim drugim tržišnim Ukalo ima i okolnostima!

Zz

07.08.2020. 17:12

A iako šiptari naprave ZSO kakvu garanciju oni daju da se to uradi i ostvari , to će biti samo na papiru. Fino je reko Vučić da će im samo da pokaže jedan papir a to je podpis od 2013 godine, samo tako.

Mišo Peć

07.08.2020. 17:53

Da,da,izvući papir o formiranju ZSO a neustručavati se i izvući dokument iz UN koji je i najbitniji a to je rezolucija 1244 UN i konačno početi da se sprovodi ono što piše u njemu a u interesu je Srbije,jer ono što je u interesu albanaca odavno je ispunjeno.

Pera

08.08.2020. 14:38

A zasto da trazi formiranje SZO, zasto ne trazi reintegraciju Kosova u ustavnopravni sistem Srbije?Ko je taj ko ce dati deo svoje teritorije neprijateljima????Ma nema sanse covece!!!!!

Borivoje

08.08.2020. 23:40

Republika Srpska se odvaja istog momenta ili nema pregovora. Ko je EU da odlučuje? Mi smo Srbi ali kao da smo zaboravili ili su nas uplašili? Tako ili nikako. Opet je došlo vrijeme iz 1389. Kad se mora nije teško.

Tatic Mile

15.08.2020. 10:59

Priznanje Kosova samo mogu da sanjaju.Izgleda da to njima jos nije jasno, Ako treba ginucemo jos jednom ali onda se zna sta se siptarima sprema. Bolje bi i pametnije bilo da ne lete visoko bez obzira sto imaju fasisticku podrsku.

Brana

22.08.2020. 11:16

Srbiji treba KiM. Autonomija uživanje i sva prava za sve koji žive tamo bez obzira kojoj veri ili naciji pripadaju ustavu Srbije to je po medjunarodnu pravu. Da nije tako nebi nas ni zvali na pregovore i ubeđivali da priznamo Kosovo sve bi to uradili bez Srbije.