UPRKOS UPOZORENJIMA OPOZICIJE: Crnogorski poslanici usvojili Zakone o medijima i nacionalnom javnom emiteru

V.K.

27. 07. 2020. u 22:39

UPRKOS upozorenjima opozicije vladajuća poslanička većina (DPS, SD, BS, LP, HGI i Albanci odlučno) usvojila je večeras u Skupštini Crne Gore večeras Zakon o medijima i Zakon o nacionalnom javnom emiteru.

УПРКОС УПОЗОРЕЊИМА ОПОЗИЦИЈЕ: Црногорски посланици усвојили Законе о медијима и националном јавном емитеру

Foto: Skupština Crne Gore

Predstavnici opozicije insistirali su na odlaganju glasanja o njima jer je tako, kako su ustvrdili, sugerisala i Venecjanska komisija. Vlada Crne Gore je amandmanski reagovala na predloženi Zakon o medijima, ocenjujući da je novinar dužan da na zahtev državnog tužioca otkrije izvor infrmacija kada je to neophodno radi zaštite interesa nacionalne bezbednosti, teritorijalnog integriteta i zdravlja.

U obrazloženju se navodi da je institut zaštite izbora informisanja usaglašen sa Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava, preporukama Saveta Evrope i prakse Evropskog suda za ljudska prava. Navodi se da je u dijalogu sa medijskom zajednicom i civilnim sektorom usaglašeno da se briše osnov „otkrivanje krivičnih dela zaprećenih kaznom zatvora od pet godina ili više“

-Time se sužavaju osnovi izuzetka na zaštiti interesa nacionalne bezbednosti, teritorijalnog integriteta i zaštite zdravlja, ističe se u obrazloženju Vladinog amandmana.

Ranko Krivokapić, poslanik SDP podsetio je da se ovi zakoni usvajaju 30 dana pred izbore.

-To je zbog septembarskog izveštaja Evropske komisije. Ali će Venecijanska komisija smatrati da to nije trebalo radite. U neznanju ćete opet napraviti štetu državi. Koja zemlja usvaja medijske ključne zakone mesec dana pred izbore? Ne demokratska. Predlažem da ih povučete. Možda će biti isti, a možda i ne, porručio je poslanik SDP Ranko Krivokapić.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović ponovio je da su se predlozi zakona našli pred poslanicima nakon više godina uz poštovanje standarda upravo Saveta Evrope i Evropskog suda za ljudska prava, ali i uz uvažavanje amandmana civilnog sektora i poslanika.Kazao je i da će RTCG dobiti Ombudsmana, da će Savet Javnog servisa biti osnažen, te da će biti osnovan Fond za medijski pluralizam. Definisana je i zabrana Javnom servisu emitovanja oglasa i telešopinga najgledanijem terminu - od 20 do 22 časa.

Poslanica SNP-a Danijela Pavićević kazala je da je pravo novinara da čuva izvore i pred sudom bilo neprikosnoveno.

-Izmenama zakona, ukoliko bi odbio da to uradi na zahtev tužilaštva, biće snakcionisan po Krivičnom zakoniku. Kod nas su potrebe partije na vlasti prioritet u odnosu na evropske standarde. Posledica je pretnja potencijalnim izvorima informacija da njihov identitet može biti otkrven. Time je ugrožen javni intres. Sužavanje prostora za istraživačko novinarstvo je korak nazad, ocenila je Pavićević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!