AKO SE PRIŠTINA NE SMIRI: Vučić - Bićemo pet puta uspešniji u otpriznavanju

Tanjug

26. 07. 2020. u 11:38

АКО СЕ ПРИШТИНА НЕ СМИРИ: Вучић - Бићемо пет пута успешнији у отпризнавању

Foto: Printskrin

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da obećava da će Srbija biti petostruko uspešnija u otpriznavanju nego Priština u akciji priznavanja, ukoliko kosovske vlasti krenu u kampanju daljeg priznavanja nezavisnosti I članstva u međunarodnim organizacijama.

Vučić je, povodom najave prištinskog premijer Avdulaha Hotija da će sa međunarodnim partnerima Priština nastaviti da lobira za članstvo u međunarodnim organizacijama, iako je prekid te kampanje bio uslov za nastavak dijaloga, rekao da je očigledno da reč Albanaca iz Prištine I potpis ne znače ništa.

- Potpis za ZSO, kao i reč koju su dali Grenelu, očigledno ne znači ništa - podvukao je on.

Vučić je kazao da nije iznenađen što niko iz međunarodne zajednice ne reaguje, jer oni to ne čine ne što su oduševljeni time, već što je na kraju za njih normalno da Priština traži dodatna priznavannja nezavisnosti I članstva u međunarodnim organizacijama.

- Pred nama će reći formalno neku reč, ali im suštinski zameriti neće - podvukao je on.

- Moramo da čuvamo mir I stabilnost, da ne gubimo nerve ni na koji način. Da pokazujemo da smo pouzdan partner, racionalni ljudi, koji žele mir i kompromis. Mi ćemo sada sačekati da vidmo prvu organizaciju u koju žele da se učlane ili neku zemlju koja bi priznala. U danu kada bilo šta od toga saznamo, ako ih ne umire njihovi mentori, nastavićemo sa akcijom povlačenja priznanja - najavio je on.

Obećao je da će Srbija petostruko biti uspešnija od Prištine u njenoj akciji.

- Molim da povedu računa, jer sve što rade unosi dodatno nemir i nešigurnost i ceo region uvodi u apsolutnu nestabilnost. Nemojte da potcenjujete Srbiju, njene službe, misleći da ćete podizanjem tenzija na jugu u centralnoj Srbiji moći da svoje ciljeve na Kosovu ostvarite - poručio je on.

Vučić je kazao da treba zajedno da se borimo za bolji život, i da ako neko misli da će bilo kakve mirne ili oružane provokacije moći da koriste za ostavrenje svojih ciljeva, taj film neće gledati.

Kazao je da je bilo planirano da se razgovara o ekonomiji, a prištinska strana je došla sa zahtevom za ratnu odštetu.

- To je njima ekonomija. Pošto nemaju fabrike, ulaganja, hajde da nam Beograd da pare. Mi o tome da razgovaramo nećemo - podvukao je on.

Vučić je kazao da dijalog mora da se nastavi, ali da je očugledno da se Prištini ne mili mnogo da razgovaraju.

- Ako je sve što mislite hajde, dođi da potpišeš nezavisnost, nemojte ni da zovete. Naše je da budemo za dijalog, tražimo rešenje, ali neka se junače i busaju u prsa, bolje oni nego mi - zaključio je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (33)

Varto Marx

26.07.2020. 12:43

Na ovakav nacin nikada neces pstici resultat ustvari cilj. Ako se Prístina, moguce, zavisi, trebalo bi EU, SAD , da bolje i vise reaguju. Nista nisi postigao, sta hoces, sta trazis i jos koliko digo. Kosmet nemoze postati drzava.

Stanko

26.07.2020. 12:45

Beograd je do sada pokazao da je neuporedivo uspešniji u lobiranju za povlačenje priznanja nego što je Priština uspešna u lobiranju za priznanja lažne države Kosovo.

Mišo Peć

26.07.2020. 12:49

Koliko sam zadovoljan sa našim vlastima po pitanju njihove aktivnosti,marljivosti u raznim oblastima a posebno ekonomiji toliko sam razočaran njihovom naivnom verovanju medjunarodnoj zajednici koja nas je bezbroj puta nasamarila,toliko smo od dvehiljadite godine do danas protivustavnih ustupaka napravili pod pritiskom medjunarodne zajednice da je to više postalo smešno.

Ljudi opametite se

26.07.2020. 12:57

Na Balkanblog pise da je EU jos 2010 g. trazila da Albanija koriguje svoje Udzbenike iz Isotrije. Tada je bio onaj Berisha predsednik. Takodje su im rekli da ne mogu da se zamajavaju da je Skenderbeg bio albanski nacionalni heroj. Na Balkanblog mozete sve procitati o poreklu Shqipetara, a dosli su iz provincije Shqiperije pored Turske. Ili sami neki od njih tvrde da su iz Afrike, sto je moguce. Provincija Shqiperija ima na starim mapama. Stara Latinska poslovica kaze "NOmen est Omen! znaci ime ti otkriva poreklo. Mogu da se sele u Aljabamu u Ameriku ili EU nek im da neku derhavu, i onako su se naseli i tamo na socijalni sistem, pa samo kasiraju.

Ivana

26.07.2020. 13:30

Priština treba da učestvuje u Vladi Srbije, trebalo bi da ostane južna pokrajna Srbija, Srbija treba da se razvija i gradi. Trebalo bi da EU kao fašistička tvorevina koje je gradila berlinske zidove gde je stigla, uništila prelepi grad Nikoziju, volela bih da se to ovde na teritoriji Srbije ne ponovi, jer nije dala da se dva naroda pomire. Ako je pustila Grčku u EU, trebala je i Tursku, isto je to sa Srbijom, ako je pustila Hrvatsku i Sloveniju treba i Srbiju.EU pravi razdor među narodima.

Pavle

26.07.2020. 13:48

Pristina kao ni zapad ne zeli da se nadje kopromisno resenje za kosovski problem i zato svi sredstvima treba se boriti da sto vise zemalja povuce svoj potpis o priznavanju lazne drzave Kosovo.