PRIŠTINA IMENOVALA "KOORDINATORA": Skendera šalju kao stručnjaka; Hoti hoće dogovor o priznavanju

D. R. Đ.

22. 07. 2020. u 05:00

NA ekspertski razgovor sa delegacijom Beograda, Priština će sutra u Brisel poslati "koordinatora", čiji će zadatak biti da se bavi konačnim sporazumom dveju strana, a to će biti Skender Hiseni.

ПРИШТИНА ИМЕНОВАЛА КООРДИНАТОРА: Скендера шаљу као стручњака; Хоти хоће договор о признавању

Novosti

Hiseni je dobro poznat srpskoj strani jer je već učestvovao u pregovorima, a sa pozicije ministra spoljnih poslova tzv. Kosova lobirao je za priznavanja "državnosti".

Iako je premijer privremenih pokrajinskih institucija Avdulah Hoti prekjuče rekao da "ne postoji tehnički dijalog, već samo razgovori o normalizaciji odnosa zarad međusobnog priznavanja", iz EU je potvrđeno da će predstavnici dveju strana sutra razgovarati na ekspertskom nivou i da će tema biti - nestali i raseljeni.

Šef srpske delegacije Marko Đurić imaće za sagovornika nekadašnjeg saradnika i savetnika Ibrahima Rugove, osnivača Demokratskog saveza Kosova, stranke iz koje je i Hoti. Hiseni se u neku ruku već vratio na pregovaračku scenu, jer se u martu, kao izaslanik lidera DSK Ise Mustafe, u Vašingtonu sastao sa specijalnim izaslanikom SAD za dijalog Ričardom Grenelom.

Arhiva Novosti

 

Kao ministar unutrašnjih poslova, 2017. godine, Hiseni je izjavio da je za "njega neprihvatljivo da se borci OVK hapse po poternicama koje je izdala Srbija" i da ih treba poništiti, a tražio je i da Beograd goni svoje ratne zločince.

Inače, iako su Amerika i vodeće zemlje EU od Beograda tražile da obustavi kampanju za povlačenje priznavanja "Kosova", juče je Hotijev savetnik Aljuš Gaši zatražio od Grčke da prizna "Kosovo". U poruci vladi u Atini Gaši je napisao: "priznanje je neophodna osnova za jačanje ekonomske saradnje, kao i za stabilizaciji odnosa u regionu."

BRINU IH DRONOVI IZ KINE

MINISTARKA spoljnih poslova i dijaspore tzv. Kosova Meljiza Haradinaj kritikovala je na svom tviter-nalogu nedavnu isporuku Srbiji bespilotnih letelica iz Kine:

- Posle neprekidnih sporazuma o kupovini oružja od Rusije, poslednje kupovine su direktna pretnja miru i stabilnosti država Zapadnog Balkana, regiona koji je određen za evroatlantski put.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)