VUČIĆ SA AMBASADORIMA KVINTE: Podrška dijalogu Beograda i Prištine

Tanjug

20. 07. 2020. u 21:25

ВУЧИЋ СА АМБАСАДОРИМА КВИНТЕ: Подршка дијалогу Београда и Приштине

Foto Tanjug

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić rzgovarao je danas sa najvišim diplomatskim predstavnicima zemalja Kvinte i šefom Delegacije EU u Srbiji koji su iskazali snažnu podršku obnovi dijaloga između Beograda i Prištine i izrazili optimizam da će on dati jasne rezultate za građane u regionu.

Vučić je iskazao zadovoljstvo snažnom podrškom za nastavak dijaloga i izrazio zahvalnost liderima Francuske i Nemačke što su, učešćem na video konferenciji 10. jula, dali snažnu podršku dijalogu, kao i administraciji SAD, koja je uticala na stvaranje povoljne klime za obnavljanje dijaloga, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika.

Predsednik Vučić je, međutim, naglasio da razgovori nisu bili laki, jer u ovom trenutku između Beograda i Prištine postoje razlike u pristupu.

Povodom sastanaka, koji su prošle nedelje održani u Briselu, predsednik Vučić je rekao da su, uz posredovanje EU, pokrenuta važna pitanja o nestalim i interno raseljenim licima, kao i pitanje ekonomske saradnje.

Vučić je sa ambasadorima zemalja Kvinte (Italije, Nemačke, Francuske, SAD i Velike Britanije) razmenio mišljenja i o evropskom putu naše zemlje i tekućim konsultacijama o budućoj srpskoj Vladi, koje predsednik vodi sa predstavnicima parlamentarnih političkih stranaka.

Vučić je istakao važnost imenovanja Vlade sa jasnom proevropskom orijentacijom, a posebno unapređenja vladavine prava u narednom periodu.

Vučić je, takođe, rekao da potpuno razume što je Nemačkoj, koja predsedava EU u veoma teškom periodu, u fokusu pitanje pandemije i suzbijanje njenih posledica, ali da se nada da će i proširenje EU ostati na agendi.

On je zahvalio EU, SAD i Velikoj Britaniji na finansijskoj podršci za borbu protiv pandemije, kao i na spremnosti da pomogne otklanjanje njenih ekonomskih posledica.

Predsednik Vučić je izrazio svoju punu posvećenost i pažnju nastavku borbe protiv KOVID-19.

Ambasadori Kvinte i šef Delegacije EU istakli su da su poštovanje vladavine prava, posebno slobode okupljanja i slobode medija, od suštinskog značaja za put Srbije ka EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (22)

Milorad Petković

20.07.2020. 22:22

Ja iskreno mislim da će se doći do ključnog rešenja što se tiče dijaloga. Dijalog je veoma važan za našu zemlju. Očekujem da će ambasadori Kvinte uvedti situaciju naše zemlje i pomoći nam u rešavanju ovog ključnog problema.

Kosta

21.07.2020. 09:55

Vrlo je korisno razmeniti mišljenja o dijalogu, svaka podrška, ideja, mnogo znače. Znam na čijoj su strani zemlje kvinte, ali od te istine, ali i dijaloga, ne možemo pobeći.