VUČIĆ POSLE SASTANKA SA HOTIJEM: Albanci traže da otvorimo policijske arhive, a mi da oni otvore arhive OVK

Novosti online

16. 07. 2020. u 19:54 >> 22:15

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić rekao je nakon sastanka sa tzv. kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem u Briselu da razgovor nije bio lak.

ВУЧИЋ ПОСЛЕ САСТАНКА СА ХОТИЈЕМ: Албанци траже да отворимо полицијске архиве, а ми да они отворе архиве ОВК

Foto: Printskrin

Dodaje da su razgovarali o temama nestalih i interno raseljenih lica, kao i o ekonomiji. Nastavak razgovora na tehničkom nivou u sredu, kaže Vučić.

Predsednik Vučić rekao je u obraćanju medijima da razgovor sa Hotijem nije bio lak i dodao da su razgovarali o nestalima, interno raseljenim licima i ekonomiji. Najavljuje da će u sredu biti nastavljen razgovor na tehničkom nivou. Od septembra će se razgovarati o temi imovine, kaže Vučić dodajući da je to ubedljivo najteža tema za obe strane.

- Razgovarali smo o dva ili tri pitanja koja smo dogovorili na prethodna dva samita. O nestalim osobama, o interno raseljenim licima  i ekonomiji. Nestalih ima 1643 ili 1644, zavisi od evidencije, od toga je 540 Srba i nealbanaca. Mi smo rekli da Srbija nikad neće da štiti bilo koga i da je važno da svako bude sahranjen. Mi smo spremni zajedno sa njima da odemo na svako mesto gde oni kažu da se nalazi nečije telo, ali to pravo želimo i mi da imamo. Do sada nismo imali pristupa više lokacija za koja tvrdimo da se nalaze tela. Oni su tražili da se otvore arhive državne bezbesnosti, mi smo tražili da se otvore arhive takozvane OVK, a oni su na to reagovali kao da smo tražili da naselimo prostor na Merkuru ili Veneri - rekao je predsednik Srbije.

Što se tiče raseljenih lica, on je naglasio da se nada se da će uspeti da se pronađe rešenje.

- Nadam se da će ljudi koji žele da se vrate imati obezbeđenu punu sigurnost. Treća stavka o kojoj smo razgovarali je pitanje ekonomije, neki su došli da razgovaraju o ratnoj odšteti, ali rekao sam da ne možemo o tome da razgovaramo. Rekao sam da nađemo način, da napravimo trgovinski sporazum koji odgovara i jednima i drugima, mi imamo šta da ponudimo Prištini, nadam se da će oni nama imati u budućnosti šta da ponude, ali da to učinimo na takav način i uz takav sporazum da mi njih ne priznajemo kao državu - objasnio je predsednik.

On dodaje da se ne pregovara samo sa Prištinom.

- Mi ovde ne pregovaramo samo sa Prištinom, već i sa Briselom, zemljama EU, SAD. Od srede će ovde biti naši eksperti koji su se dobro pripremili za sastanak, a od septembra će na red doći pitanje imovine. Ja se nadam da će i pitanje ZSO doći na red, ali videćemo kada. Ja sam tražio da se o tome već razgovara u septembru. Oni drugačije to žele da nazovu, ali ne može se pobeći od onoga što je već ranije dogovoreno - rekao je Vučić.

NEKI NISU RAZUMELI TEME SASTANKA...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da se plaši da neki, koji su došli na nastavak dijaloga, nisu razumeli teme sastanka, a to su bile nestale osobe, interno raseljena lica i ekonomija, već su na direktan ili indirektan način govorili o priznanju Kosova.

Vučić je, za Pink, objasnio da su obe delegacije imale odvojene bilateralne sastanke sa EU, a potom zajednički sastanak.

Na konstataciju da je kosovski premijer Avdulah Hoti nakon sastanak izjavio da za nekoliko nedelja očekuje pravno obavezujući sporazum i pitanje da li je o tome razgovarano, Vučić je kazao da naravno da nije.

„Kada bih rekao da je on dvadeset puta ponovio „dve zemlje“, a ja svaki put ponovio „jedna zemlja i jedna autonomna pokrajina“, onda vidite da je neko došao ne da razgovara već da misli da postoji mogućnost za neku snažniju ucenu da se prihvati što je njhov interes.Tada se osmehnete i gurate dalje, borite se za interese svoje zemlje“, objasnio je on.

ČEGA SAM SE SVE NASLUŠAO, TO PAS MASLOM NE BI POJEO...

Borili smo se, zaista, na iskren, otvoren, ozbiljan i odgovoran način za interese Srbije, izjavio je večeras, posle nastavka dijaloga u Briselu predsednik Aleksandar Vučić.

Na pitanje šta je na sastanku poručio prištinskoj strani, Vučić je rekao da to ne voli da radi, jer onda to nije dijalog, već prepričavanje za medije, pa će, kaže, svaki sledeći put svi razmišljati samo o onome što će reći na sastanku...

"Nije nam uvek lako, ali ko nas pita... To nam je posao, da se borimo za Srbiju. A, šta sam sve šlusao i čega sam se sve naslušao tokom osam godina, to pas maslom ne bi progutao", dodao je Vučić za TV Pink.

DA NAPRAVIMO TRGOVINSKI SPORAZUM DOBAR ZA SVE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je da je jedna od tema današnjih razgovora u Briselu bila i ekonomija, te ukazao da je potrebno da se dođe do trgovinskog sporazuma, koji bi bio dobar za obe strane, i za Beorgad i za Prištinu.

"Nisam siguran da su svi razumeli da treba da se razgovara o ekonomiji, neki su došli da pričaju o ratnoj odšteti... Odbio sam to i rekao da nema smisla da o tome razgovaramo", preneo je Vučić novinarima u Briselu.

Kako kaže, Beograd se zalaže za ukidanje svih barijera, ali da niko ne može da nameće da moramo da primamo nešto sa prečatom i natpisom "Republika Kosovo", koju ne priznajemo.

"Da nađemo nešto... da napravimo trgovinski sporazum dobar i za jedne i za druge. Imamo ša da ponudimo, nadam se da i Priština ima šta nama da ponudi i verujem da to može da bude u korist pravljenja dobrog okruženja", rekao je Vučić.

OD SEPTEMBRA NEKE DRUGE TEME U DIJALOGU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da očekuje da se od septembra otvore neke druge teme u dijalogu sa Prištinom, uključujući najtežu, pitanje imovine, te naveo da je on tražio da to bude formiranje Zajednice srpskih opština, dok je Priština, kaže, imala neku drugu ideju.

Vučić je nakon nastavka dijaloga u Briselu ponovio da Beograd i Priština imaju dijametralno suprotne zahteve.

"Ne možete pobeći od onoga što je potpisano i na tome ćemo nastaviti da insistiramo", rekao je Vučić novinarima.

Predsednik je istakao da je Srbija bila ozbiljna i odgovorna i da se to videlo tokom dijaloga.

"Mi smo došli da napravimo napredak, a sad neka Evropljani procenjuju kako i na koji način je druga strana tome pristupila", rekao je Vučić.

MORAMO DA UČESTVUJEMO U DIJALOGU, IAKO SU RAZLIKE PREVELIKE

Mi moramo da učestvIjemo u dijalogu sa Prištinom, jer bismo, u suprotnom, bili potpuno izolovani od sveta, izjavio je večeras u Briselu predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Odluka je Generalne skupštine UN da EU vodi sušitnski dijalog između Beograda i Prištine. Dakle, mi bi sebe izolovali ne samo u Evropi, već u celom svetu da u tome ne učestvujemo, a da li je nama prijatno - nije", rekao je Vučić za Pink televiziju.

Ističe da mu nije bilo lako da sedi preko puta Hotija i da sluša kako su oni samo žrtve, a mi zlikovci.

"Morate da odgovorite na to. Moramo da učestvujemo u tome i da budemo fer i pokušamo da rešavamo neki od problema. Jer, moraćemo da živimo pored Albanaca u narednih 100, 200 i 300 godina. I što pre rešimo, utoliko bolje".

Predsednik, međutim, ističe da je očigledno da su razlike prevelike u ovom trenutku po svim drugim važnim i strateškim pitanjima.

Vučić ističe da je jedno taktika i strategija, a drugo dugoročna rešenja i stragegija što je suviše teško pitanje za nas, jer bi "oni sve preko noći" da reše.

"Oni bi sve da reše preko noći pokušajem da Srbija bude naterana da prihvati sve što žele", naveo je predsednik Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (74)

MILE

17.07.2020. 11:38

@Nikola - Albanci mogu da u razgovorima odluče samo ovo:KiM je SRBIJA i oni ako hoće mogu da žive u njoj isto ravnopravno kao i ostali građani Srbije,ni manje ni više,a pošto su nacionalna manjina priznati im sva prava koja imaju nacinalne manjine u najrazvijenim demokratskim državama sveta kao npr.USA,Velika Britanija,Nemačka i sami mogu da odberu zemlju u kojoj nacionalna manjina ima demokratska prava. Ako to neće da prihave onda neće moći da računaju na Srbiju i njenu KiM.Pa ima još zemalja u svetu gde mogu da se nasele,ako ih prime,dakle na tuđem NEĆE MOĆI ove noći,ali ni NIKAD.

Miki Zg

16.07.2020. 20:29

Lako bi se država Srbija ,Srbi dogovorili s normalnim Šiptarima s Kosmeta ,ali tu su u pregovorima Zapadni agresori na Srbiju koji podržavaju teroriste OVK koji vladaju ovih 21 god. na AP KiM ili tzv. državi Kosovo ? Ništa dobro ne očekujem od ovih pregovora ,ali se treba pregovarati ,inače ?

Ivana

16.07.2020. 21:09

KiM i treba da ostane kao srpska južna autonomna pokrajna kojoj su živeli Srbi i Albanci na toj teritoriji. Srbija se danas razvija, ali bi trebalo da Srbi i Albanci nauče da zajedno žive.

Dragan

16.07.2020. 21:32

ja stvarno ne znam dokle cemo da radimo sve sto traze! Kakvo bre otvaranje policijskih arhiva, dosta je bilo!!! Ima da ti daju iz OVK arhiva samo ono sto njima odgovara....ajde bre molim te. Vrati ti pregovore u UN to si trebao odavno da uradis

veselnik

16.07.2020. 22:06

"Ja se nadam da će i pitanje ZSO doći na red, ali videćemo kada. Ja sam tražio da se o tome već razgovara u septembru." Kako bi zvucalo: Ja sam trazio da se prvo ispune potpisane obaveze (ZSO), pa da nastavimo "pregovore"?

Mišo Peć

16.07.2020. 22:10

Medjunarodnoj zajednici nesmemo verovati jer oni nesprovode ništa od dogovorenih i potpisanih sporazuma,rezolucija 1244 UN,Briselski sporazum,oni iz sporazuma sprovedu ono što je u interesu albanaca i tu je kraj.

Branislav Carević

17.07.2020. 00:47

Čvrsto se držati rezolucije 1244 SB i Kumanovskog sporazuma, oni trenutno imaju sve ali zaboravljaju da je to sve privremeno a koliko će trajati mislim da niko ne zna. Ako su nezavisna država zašto pregovara ju i traže da ih Srbija prizna.

Maksa

17.07.2020. 06:59

A zasto mi siptarima ne ispostavimo racun za ratnu ostetu ucinjenu Srbiji za ceo prosli vek i za svaki oteti pedalj nase zemlje i svih drugih privrednih i kulturnih dobara.

Jana

17.07.2020. 10:10

Na svaki njihov zahtev mi imamo naš kao odgovor. Ne mogu Albanci večito da očekuju da ćemo da trpimo njihovo ugnjetavanje i da im popuštamo, a da od njih ne dobijamo ništa zauzvrat.

prellee

17.07.2020. 11:02

Znam unaprijed šta će biti. Mi njima otvorimo arhive, oni dopune svoju PRIĆU onim što je kod nas, a kad mi hoćemo da dobijemo od njih, NEMA NIKAKVOG DOKUMENTA. Arhiva prazna i uništena! Sa njima kriminalcima ti ništa ne možeš napraviti, baš ništa, na šta su oni SVE spremni. Vrijeme će to poakzati. To su ljudi mobs i ništa drugo.

Mala plava

17.07.2020. 13:59

Brisel i EU su jedini koji bi trebalo da razumeju razliku izmedju zemlje i pokraji ne.Nas stav je jak, argumentovan narodom i pitanjem borbe i slobode i pitanja koja zasluzuju istinu.