POČINJE MOLEBANOM, ZAVRŠAVA SE DEKLARACIJOM: Ovako će izgledati Svesrpski sabor u subotu u Beogradu

Милица Шкорић
Milica Škorić

06. 06. 2024. u 17:08

U BEOGRADU će u subotu biti održan Svesrpski sabor koji će okupiti veliki broj ljudi iz Srbije i Republike Srpske, a kako je planirano, pored celodnevnog raznovrsnog programa biće održana i zajednička sednica dve vlade o unapređenju saradnje.

ПОЧИЊЕ МОЛЕБАНОМ, ЗАВРШАВА СЕ ДЕКЛАРАЦИЈОМ: Овако ће изгледати Свесрпски сабор у суботу у Београду

Beoinfo

Manifestacija će započeti molebnom u Hramu Svetog Save i biće nastavljena različitim aktivnostima u kojima će učestvovati delegacije Srbije i Republike Srpske. Osim u Beogradu, programi su planirani širom Srbije, a kako su ranije rekli zvaničnici Srbije i Republike Srpske, ta manifestacija biće prilika da se potvrdi jedinstvo, ojača povezanost i unapredi očuvanje kulture sećanja.

Planirano je da se na Svesrpskom saboru u subotu okupi veliki broj folklornih ansambala Srbije i Republike Srpske, a oko 2.500 igrača iz 48 kulturno-umetničkih društava pokazaće splet srpskih narodnih igara na beogradskom Trgu republike. Već sutra ministri iz Vlade Srbije ugostiće kolege iz Republike Srpske sa kojima će kroz različite aktivnosti i potpisivanjem sporazuma, unaprediti saradnju.

O značaju održavanja Svesrpskog sabora govorio je nedavno i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je naveo da je reč o velikoj manifestaciji zbog koje će iz Republike Srpske u Beograd doći najmanje šest do sedam hiljada ljudi.

Vučić je najavio da će biti uspostavljena saradnja na svim nivoima i istakao da će biti održana zajednička sednica Vlada Srbije i Republike Srpske i da će biti usvojena zajednička deklaracija. On je rekao i da će delegacije Srbije i Republike Srpske imati važne zadatke u sferi kulture koji se odnose na izgradnju Muzeja žrtava Jasenovca u Donjoj Gradini i Beogradu. Vučić je rekao da će biti pozvani i predstavnici Srba iz Crne Gore i drugi koji žele da prisustvuju.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ranije je rekao da će na predstojećem Svesrpskom saboru biti predstavljena deklaracija, kojom će se izraziti trenutna situacija, a koju će posle usvojiti skupštine Srbije i Republike Srpske.

- U toj deklaraciji iznećemo kakva je aktuelna situacija sa srpskim narodom gde god on živi i kako mislimo da treba da se ponašamo u budućem vremenu. To treba da manifestujemo kroz podršku tog sabora, a da taj dokument onda usvoje parlamenti Republike Srpske i Srbije kroz svoje zvanične sednice - rekao je Dodik.

On je naveo da Srbija i Republika Srpska treba da formulišu politiku za 21. vek, koji će biti vek ujedinjenja Srba. Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je danas da se od Svesrpskog sabora očekuje nastavak dobre saradnje i potvrda srpskog jedinstva.

- Mislim da će to biti manifestacija upravo tog – našeg jedinstva i naše opredeljenosti da zajedno radimo i gradimo našu budućnost - poručila je Cvijanović. Ona je ocenila da je ovo "jedna čista ideja koja je zasnovana na čistoj ljubavi, čistim bratskim odnosima, čistim porodičnim odnosima i čistim nacionalnim odnosima".

Cvijanović je rekla i da očekuje da odgovori na pritiske budu usaglašeni, harmonizovani, da budu ono što obuhvata interese i Republike Srpske i Srbije i srpskog naroda u celini.

BONUS VIDEO: NE DAMO SRBIJU JER NEMAMO REZERVNU OTADžBINU - Vučićeve snažne poruke odjeknule među Nišlijama

(Tanjug)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BOLJI JE OD ĐOKOVIĆA, NADALA I FEDERERA Medvedev zaprepastio sve(t), evo ko je za njega ispred velike trojke