"PRED SVETOM DVA SCENARIJA" Vučić: Plašim se da novi sukob ne bi odneo i više žrtava od Drugog svetskog rata

Tanjug

15. 03. 2024. u 14:45

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić ocenio je nakon današnjeg sastanka sa premijerom Bavarske Markusom Zederom, da su pred svetom dva scenarija - potpuni sukob zapada sa Rusijom ili dugoročno primirje u Ukrajini, ako trajni mir nije moguć.

ПРЕД СВЕТОМ ДВА СЦЕНАРИЈА Вучић: Плашим се да нови сукоб не би однео и више жртава од Другог светског рата

Foto: Tanjug

Vučić je rekao da je to bila jedna od tema njegovog razgovora sa Zederom na sastanku.

- Jedan scenario je ili će zapad ići u pravcu potpunog sukoba sa Rusijom, pošto nije sasvim jednostavno zaustaviti rusku armiju na terenu, a drugo je da uz pomoć Sjedinjenih Američkih Država i Kine se uspostavi neka vrsta dugoročnog primirja, ako ne trajnog mira, koji bi značio ogromno olakšanje za svet - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara da li je po njegovom viđenju svet na ivici trećeg svetskog rata.

Ukoliko se bude išlo u pravcu sukoba, dodaje Vučić, time niko ne bi ništa dobio.

- Plašim se da posle Prvog svetskog rata koji smo nazvali Veliki rat i Drugog svetskog rata sa najviše žrtava, ovaj novi sukob ne bi odneo i više žrtava, što bi u 21. veku bilo nezamislivih razmera posebno imajući u vidu nuklearne kapacitete suprotstavljenih strana - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da bi svakako novi svetski sukob uticao i na Srbiju.

- U svakom smislu uticalo bi i na nas bezbednosno, ekonomski i politički. Mi moramo da budemo spremni i za jedno i drugo rešenje, a ubrzano se približavamo ili jednom ili drugom i to ćemo znati u narednih 100 dana - rekao je predsednik.

Foto: Tanjug

Premijer Zeder je na pitanje novinara šta očekuje od današnjeg sastanka nemačkog kancelara Olafa Šolca, predsednika Francuske Emanuela Makrona i premijera Poljske Donalda Tuska u Berlinu, a imajući u vidu izjavu Šolca da Nemačka neće slati taurus rakete Ukrajini, rekao da misli da je jako bitno da se ponovo aktivira tzv. "Vajmarski trougao" između Nemačke, Francuske i Poljske.

- Mene malo brine taj nemačko-francuski odnos u Evropi, poslednje nedelje su bile obeležene ne samo različitim mišljenjima nego i velikim stepenom nedostatka reči za nastalu situaciju. Nadam se da ćemo to moći da prevaziđemo i da ćemo razviti zajedničku strategiju, zajednički jezik i ideju kako možemo u svetlu tog strašnog rata koji se dešava pred vratima Evrope da nađemo zajednički jezik - rekao je Zeder.

On je dodao da su njegovi partneri i on bili uvereni da bi taurus bio potreban kao oružje i da se u diskusiji često precenjuje njegov značaj.

- Međutim s obzirom na to da imamo podršku Ukrajini koja polako jenjava, to bi mogao biti jaki znak podrške Ukrajini i stoga nije možda najbolji znak što to savezni kancelar nije podržao prilikom glasanja u Saveznom parlamentu, a na kraju će zaista biti i jako bitno šta o tome misle SAD, da li ćemo u budućnosti razviti zajedničku strategiju - rekao je Zeder.

On je ocenio da je Rusija jasno pokazala, što se tiče dešavanja na frontu, da se nalazi u napredovanju i da nije zainteresovana za mirovne pregovore.

- Zato je bitno podržati Ukrajinu i dovesti je u stanje da može da se odbrani i ja bih jasno hteo da istaknem da definitivno ne bismo slali nemačke trupe u Ukrajinu, ali ćemo rado podržati i novčano i u vidu oružja. Svakako smatramo da  je bitno podržati u tom smislu, ali mislim da je iluzorno očekivati da ćemo naći veliko međunarodno rešenje pre održavanja američkih izbora, ali se nadam da ćemo negde u toku ove godine imati zajedničku stratešku ideju - rekao je Zeder i dodao da cilj nije da se rat proširi nego da se u dogledno vreme ostvari primirje.

On je rekao da misli da to ovog trenutka nije moguće, ali da se nada će se "Vajmarska trojka" ponovo međusobno podržati.

- Ujedno i apel našoj vladi da mora bolje sarađivati sa svojim partnerima. Kada god je Nemačka krenula samostalno nije bila uspešna i mislim da je jako bitno sarađivati i poštovati naše partnere i tome se i nadam na pomenutom sastanku - rekao je Zeder.

BONUS VIDEO: SVE SPREMNO ZA DOČEK PREDSEDNIKA: Okupila se Pambukovica da dočeka Vučića

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu