POSMATRAČ OEBS-A O IZBORIMA U SRBIJI: Glasanje je bilo regularno - naknadne kritike pristrasne

Novosti onlajn

01. 02. 2024. u 10:50

AZAJ Gulijev, poslanik u parlamentu Azerbejdžana, šef delegacije te zemlje u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a i posmatrač na decembarskim izborima u Srbiji, u intervjuu za Informer kaže da je glasanje u našoj zemlji ocenjeno kao regularno i bez većih nepravilnosti!

ПОСМАТРАЧ ОЕБС-А О ИЗБОРИМА У СРБИЈИ: Гласање је било регуларно - накнадне критике пристрасне

Foto: Printscreen

To je, ističe Gulijev, zvaničnim dokumentom potvrdila i međunarodna posmatračka misija. Prema njegovim rečima, svaka naknadna kritika i osuda od strane pojedinaca uključenih u posmatrački proces nema politički značaj i može se smatrati pristrasnom.

- OEBS je glavna institucija koja treba da sprovede dužnu procenu izbornog procesa u svim fazama na osnovu dokumenta iz Kopenhagena iz 1990. godine. I druge međunarodne organizacije mogu se pridružiti ovoj misiji i da zajedno sa ODIHR-om naprave zajedničku izjavu o preliminarnim nalazima i zaključcima. U Srbiji je bilo tako.

Na pitanje o suprotnim stavovima posmatrača iz austrijske Socijaldemokratske partije i Zelene stranke, koji su potpisali zapisnike u kojima nije bilo nepravilnosti, a onda su dan nakon izbora u nekim medijima počeli da govore o navodnim nepravilnostima, kaže:

- Izveštaj OEBS-a jedini je verodostojan i prihvatljiv dokument koji daje bilo kakvu referencu u vezi sa procenom celokupnog izbornog procesa, uključujući izborni dan. Bilo kakav naknadni komentar ili tumačenje ovog zvaničnog dokumenta nema politički efekat. Ne znam ko je dao izjave koje ste spomenuli i šta su tačno rekli, ali verujem da takve pokušaje treba smatrati individualnim nastupom i politički motivisanim sudom tih pojedinaca.

Pozitivno ocenjeno glasanje na 93 odsto biračkih mesta

Na pitanje nije li neobično da su neki međunarodni posmatrači otvoreno protiv jedne političke opcije, a zdušno podržavaju drugu, ističe:

- Nalaz i zaključke o vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji obelodanili su OEBS, Parlamentarna skupština OEBS-a, Parlamentarna skupština Saveta Evrope i Evropski parlament na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj 18. decembra 2023. godine. Ta izjava odražava neke kritike i ukazuje na nedostatke, koji ne bacaju senku na legitimnost izbora. Pozitivno je ocenjeno glasanje na 93 procenta od 1.220 posmatranih biračkih mesta.

Na pitanje da li je uobičajeno da neko na dan izbora ne iznese primedbe i to potvrdi potpisom, a onda priča sve najgore o izbornom procesu, navodi: 

- Od 2005. godine sam aktivan kao posmatrač OEBS-a na izborima u oko 15 zemalja, koordinator sam i vođa kratkoročne posmatračke misije OEBS-a u četiri zemlje. Ne znam za druge međunarodne organizacije, ali dobro znam šta je uloga, obaveza i odgovornost posmatrača OEBS-a predviđena Kodeksom ponašanja. Prema mom skromnom saznanju, nikada nisam video da je bilo ko od međunarodnih posmatrača javno potkopao ili doveo u pitanje zvaničnu procenu Međunarodne izborne posmatračke misije. Ali treba da znate da su procena OEBS/ODIHR-a i zajednička izjava o preliminarnim nalazima i zaključcima uvek kritični, bez obzira na nivo demokratije jedne zemlje.

Ističe da se, prema stavu međunarodnih posmatrača, ne stavlja pod znak pitanja legitimnost srpskih parlamentarnih izbora.

- Lično sam obišao više od deset biračkih mesta na dan izbora i nisam primetio nikakve nepravilnosti. Takođe, razgovarao sam sa velikim brojem domaćih i međunarodnih posmatrača i nisam čuo pritužbe. Ne bih da se upuštam u domaći politički diskurs u Srbiji, ali moram da kažem da nema razloga da se, što se tiče međunarodnih posmatrača, stavlja pod znak pitanja legitimnost srpskih parlamentarnih izbora.

(Informer)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (26)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu