ZA OPOZICIJU SU I MANDATI VELIKO BREME: Lista "Srbija protiv nasilja" još pravi postizborni plan

M. Stanojković

05. 01. 2024. u 07:00

TREBA li preuzeti mandate osvojene na republičkim i beogradskikm izborima, ili ne - ovo je trenutna dilema predstavnika prozapadne opozicije. Oko toga da li ući u republički i prestonički parlament lome se koplja u ovom bloku, jer zagovornici i jedne i druge struje tvrde ne žele da iznevere volju birača.

ЗА ОПОЗИЦИЈУ СУ И МАНДАТИ ВЕЛИКО БРЕМЕ: Листа Србија против насиља још прави постизборни план

Foto: Printscreen/RTS

U ovom trenutku podjednako su glasni i oni koji tvrde da bi preuzimanjem mandata zapravo "legitimisali izbornu građu", o čemu pričaju otkad su zatvorena birališta 17. decembra, kao i oni koji upozoravaju da bi prepuštanje mesta bio veliki ustupak vlasti. Ima i onih opozicionara koji su za ulazak u parlament, ali da tamo aktivno opstruišu njihov rad, a postoje i zagovornici opcije da se ne preuzmu samo mandati na beogradskom nivou.

Ukoliko predstavnici liste "Srbija protiv nasilja" ne preuzmu 65 mandata na republičkom i 43 na beogradskom nivou, oni će pripasti sledećoj listi koja je osvojila najviše glasova, u ovom slučaju koaliciji oko Srpske napredne stranke. Prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, "mandat koji prestane poslaniku pre nego što se potvrde mandati dve trećine poslanika iz narednog saziva Narodne skupštine, dodeljuje se rešenjem prvom narednom kandidatu sa iste izborne liste kojem nije bio dodeljen mandat u roku od sedam dana od dana kada je konstatovano da je prestao mandat".

- Ako na izbornoj listi nema kandidata kojima nije dodeljen mandat, upražnjeno poslaničko mesto se popunjava tako što se mandat dodeljuje prvom kandidatu sa druge izborne liste koja ima sledeći najveći količnik za koji nije bio dodeljen mandat narodnog poslanika - navodi se u zakonu.

Lider Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je da će se zalagati da se ne prihvate mandati. On je istakao da je reč o "principijelnoj borbi protiv izborne krađe i da je potrebno učiniti sve što može da se ona ne verifikuje". Predsednik Pokreta "Srbija centar" Zdravko Ponoš, stava je da je "to delikatna stvar" o kojoj treba da se razgovara hladne glave:

Rokovi

OD trenutka kada Republička izborna komisija proglasi konačne rezultate izbora, ta komisija ima 10 dana da dodeli mandate poslanicima. Rok za konstituisanje republičkog parlamenta je 30 dana od konačnih rezultata. Skupština je formirana potvrđivanjem mandata dve trećine poslanika.

- Treba da iscrpimo sve mehanizme pritisaka da dođe do ponavljanja izbora, a ovo nije jednostavna stvar da bi trebalo da odlučujemo pod pritiskom tviteraša.

Prema nezvaničnim informacijama, lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas protivi se ulasku u parlament opozicionih poslanika, zbog čega je navodno ušao u sukob sa drugom strujom unutar liste, koja se zalaže za prihvatanje mandata.

Politički analitičar Branko Radun smatra da su predstavnici liste "Srbija protiv nasilja" u velikoj dilemi šta da urade, a da ne pogaze ono zbog čega su izveli ljude na ulicu.

- Njihovo tvrdo jezgro birača je za to da ne prihvate mandate - navodi Radun, za "Novosti". - Oni moraju da urade nešto za svoje birače jer su ih ubedili da su izbori neregularni. Moraju i da vagaju i naprave balans između tog dela glasača i onih koji su stava da ne treba propustiti priliku da ih zastupaju u parlamentu, sa skoro 24 odsto osvojenih glasova, što nije zanemarljiv procenat.

Donosili vuvuzele i transparente

POSLANICI stranaka prozapadne opozicije i u prethodnom skupštinskom sazivu pokušavali su da primene tehnike opstrukcije rada parlamenta. Oni su na pojedinim sednicima ometali rad čak i zvucima vuvuzela, donosili su transparente, a nije bila retkost i da izlaze iz svojih klupa u prostor predviđen za ministre.

Na koju će stranu da prevagnu, kako kaže Radun, veliku ulogu ne igra novac iz budžeta, već korist koju će stranka imati od učešća u skupštinskom radu.

- Kada dobijete mandate, vi učestvujete u radu Skupštine, imate medijsku zastupljenost, jer se sednice prenose direktno. Za jednu stranku je teško da preživi ukoliko ostane van parlamenta. Videćemo šta će se dogoditi sa strankama desnice koje nisu prešle cenzus i kako će da opstanu izvan parlamenta.

Kada je reč o potpunom bojkotu, Radun podseća na to da on nije prošao kako se očekivalo, kada je opozicija bojkotovala izbore 2020. godine, već da se pokazalo da nije zrela za takav poduhvat. Nekih efekata opozicija bi mogla da očekuje, smatra Radun, tek ukoliko bi se svi njeni poslanici opredelili za opstrukciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)