VJOSA HUŠKA NATO PROTIV BEOGRADA: Nije propustila priliku za napad

S. Rovčanin Tomković

21. 11. 2023. u 08:03

MIR na Kosovu nastavlja da ugrožava Srbija. Mora se tretirati odgovornost Srbije za napade 24. septembra u Banjskoj, ali i na predstavnike Kfora u maju mesecu. Kosovo i NATO su na jednoj strani, a teroristi na drugoj.

ВЈОСА ХУШКА НАТО ПРОТИВ БЕОГРАДА: Није пропустила прилику за напад

Foto: Tanjug/AP

Ovaj govor, u ratničkom tonu, juče je na konferenciji za novinare održala predsednica lažne države Vjosa Osmani, a posle sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom. Obraćanje medijima je iskoristila za monolog i hvalospev o tzv. Kosovu kao "pouzdanom partneru NATO-a koji je zbrinuo avganistanske izbeglice, uveo sankcije Rusiji i podržao Ukrajinu":

- Što se tiče dijaloga sa Beogradom, tek nakon potpisivanja sporazuma može da se govori o uspešnom dijalogu. Kosovo je 26. oktobra ponudilo da se potpišu sporazumi koji se tiču francusko-nemačkog plana kako srpska strana ne bi bežala od obaveza. Na tom sastanku Srbija nije izrazila želju da potpiše. Treba da bude jasno svima da adresa za nesprovođenje sporazuma treba da bude Beograd.

Stoltenberg, koji će danas doći u Beograda i gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, iz Prištine je ovo poručio:

- Uradićemo sve kako bismo osigurali sigurno okruženje za sve ljude na Kosovu. Što se tiče nasilja u maju i septembru, to je neprihvatljivo i to je razlog zašto smo povećali svoje prisustvo sa još 1.000 vojnika. Kada je reč o istrazi, NATO nije istražni organ, pitanje Banjske je pitanje za kosovsku policiju, Euleks, a to ću reći i Srbiji. Svakako, očekujemo da se odgovorni izvedu pred lice pravde. Važno je da bude posledica, nasilje se ne sme ponoviti.

Prvi čovek Alijanse došao je u Prištinu iz Sarajeva, gde je izjavio da su zabrinuti zbog "secesionističke podele i retorike, kao i spoljnog uticaja, posebno Rusije, što preti da potkopa stabilnost i da oslabi reforme". On je to rekao posle sastanka sa predsedavajućom Saveta ministara BiH Borjanom Krišto i delom ministara i dodao:

- Saveznici snažno podržavaju suvernitet i teritorijalni integritet BiH. NATO štab Sarajevo pruža podršku misiju EU. NATO i saveznici ostaju potpuno predani uspehu te misije i pozdravljamo jednoglasno usvajanje produžetka misije od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac istakao je da "ponovo beležimo neprihvatljivu praksu u Savetu ministara da se na sastancima sa visokim zvaničnicima ignorišu srpski predstavnici":

- Stoltenberg nije imao priliku da čuje stav predstavnika Srpske, pa se dovodi u pitanje kredibilitet i verodostojnost stavova koji su izrečeni u ime BiH. Postavlja se pitanje da li i kakve planove kuju protiv Srpske? O sastanku sam informisan iz medijskih izveštaja. Što se tiče zabrinutosti Stoltenberga za spoljne uticaje u BiH, tu je jedino bio u pravu, s tim da ne govorimo o navodnom uticaju Rusije. Ovde postoje izuzetno negativni i maligni uticaji lažnog visokog predstavnika i Ambasade SAD. Kada su u pitanju Stoltenbergove konstatacije o navodnoj secesionističkoj i retorici podela, može se zaključiti da je generalni sekretar NATO-a preuzeo ranije nametnute i netačne narative svojih zapadnih partnera koji u kontinuitetu lažu o RS i njenom političkom rukovodstvu. Institucije Srpske rade u skladu sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom.

Povodom posete Stoltenberga BiH, oglasila se Ambasada Ruske Federacije u Sarajevu, govoreći o "logici prvog čoveka Alijanse":

- Čini se da generalni sekretar NATO-a nešto nije u redu s logikom. S jedne strane govori o destabilizujućim uticajima Rusije. S druge strane, pozdravlja jednoglasnu odluku Saveta bezbednosti UN o proširenju misije Altea, koju smatra stabilizujućim elementom. Kako je poznato, Rusija je načelno podržala ovu odluku. Postavlja se pitanje - koji je, međutim, ruski faktor u BiH, koju smatra prijateljskom zemljom.

Srpska nije za članstvo u NATO-u

ČLAN Predsedništva BiH Denis Bećirović izjavio je da je u razgovoru sa Stoltenbergom bilo reči o članstvu BiH u NATO-u i dodao da "nema nikakve dileme i da će sve institucije BiH sprovesti potrebne aktivnosti za prijem". Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, međutim, istakla je da je poslata jasna poruka da Srpska nije za pridruživanje NATO-u.

- Tema susreta uopšte nije bilo članstvo BiH u NATO-u, osim uz komentare koje je dao Stoltenberg, rekavši da je to stvar opredeljenja svake zemlje, da nikada NATO ne vrši pritisak na nekoga da postane član - rekla je Cvijanovićeva. - Ponovila sam da Republika Srpska ostaje opredeljena da razvija saradnju sa NATO-om, onako kako je dogovoreno, a da nema saglasnosti kada je reč o članstvu. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu