I PREKO NOVOG PLANA EU KURTI CILJA MESTO U UN: Na marginama samita Evropskog saveta Vučić i premijer tzv. Kosova danas sa liderima EU

S.Rovčanin Tomković

26. 10. 2023. u 11:35

PREMIJER lažne države Kosovo Aljbin Kurti juče je poručio da na razgovore pristaje samo ako se Srbiji uvedu sankcije zbog događaja u Banjskoj, a ako ne bude kazni, uslovljava on, potpuno će zaboraviti na normalizaciju. Samo sat vremena kasnije "spustio je loptu", pa je iz njegovog kabineta stiglo saopštenje da je saglasan da razgovara o "novom planu Evropske unije koji uključuje nacrt za formiranje Zajednice srpskih opština".

И ПРЕКО НОВОГ ПЛАНА ЕУ КУРТИ ЦИЉА МЕСТО У УН: На маргинама самита Европског савета Вучић и премијер тзв. Косова данас са лидерима ЕУ

Foto AP

- Premijer Kurti je izrazio saglasnost da ovaj novi plan predstavlja okvir za nastavak daljih razgovora sa savezničkim državama, SAD, Nemačkom, Francuskom i Italijom, koji bi trebalo da obezbedi komponentu jake bezbednosti, a takođe i da ojača perspektivu članstva u međunarodnim organizacijama - kažu iz Kurtijevog kabineta.

Ove poruke poslao je uoči samita Evropskog saveta danas u Briselu, gde će jedna od tema biti odnosi Beograda i Prištine.

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da Evropska unija očekuje od obe strane da se momentalno i bezuslovno ponovo angažuju u dijalogu, počnu da rade na deeskalaciji i da se vrate ispunjavanju obaveza proisteklih iz dijaloga. On je najavio da danas u Briselu neće biti održan dijalog Beograda i Prištine na visokom nivou, već zasebni sastanci predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija sa odabranim evropskim liderima.

- Platforma sastanaka je o nedavnoj poseti Lajčaka Beogradu i Prištini, za vreme proteklog vikenda, zajedno sa izaslanicima Italije, Francuske, Nemačke i specijalnim izaslanikom SAD. Neću sada zalaziti u logističke detalje, ali ideja je održati ove sastanke na marginama samita Evropskog saveta u znak podrške povratku dijalogu, jer je to glavna poruka Evropske unije - rekao je Stano.

Novi pokušaj da se dijalog pomeri sa mrtve tačke dolazi posle posete "velike petorke", a lider Srbije Vučić rekao je da narod ne treba da brine, da su pritisci veliki, ali da ćemo uspeti da pronađemo izlaz.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kazao je da vodeće zapadne zemlje, koje su priznale lažnu državu Kosovo, nastoje da ubrzaju čitav proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, u pravcu da priznamo lažnu državu.

- Zapad pokušava da ubrza postizanje tog dogovora, što je po meni nemoguće jer naša strana neće da prihvati dve ključne tačke predloga sporazuma EU. Žuri im se zato što imaju izbore naredne godine, krenuće kampanja u SAD, kao i u EU, i to je nešto što podiže prag očekivanja Zapada da se sve to završi što je pre moguće. Iz toga proizlazi određena nestrpljivost. Na osnovu izjava portparola EU i Lajčaka, može da se zaključi da je petorka napravila novi plan koji bi trebalo da omogući nastavak dijaloga i dovede do napretka u implementaciji sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, ali i da je neophodno da se formira ZSO. Stano je izašao sa izjavom da postoje novi predlozi i ideje, da je petorka donela novi predlog statuta Zajednice opština sa srpskom većinom. To pokazuje da se razgovara kako da se napravi jedan paket koji bi bio prihvatljiv i za Beograd i za Prištinu, i da će se u narednom periodu nastojati da se približe stavovi dve strane da bi se eventualno postigao neki dogovor.

Drecun smatra da je sve što je uradila "velika petorka" tempirano prema sastanku lidera EU u Briselu, jer je dala rok Beogradu i Prištini da se o svemu izjasne do tog susreta, kako bi se videlo da li postoji mogućnost za približavanje stavova i prihvatanje novog plana. Inače, u Briselu će se razgovarati i o dešavanjima na Bliskom istoku, Ukrajini, o ekonomiji i konkurentnosti, migracijama, situaciji u Sahelu, Južnom Kavkazu.

Stoltenberg: Bez zapaljivih reči

GENERALNI sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je da je neophodno da se Priština i Beograd uzdrže od akcija koje bi mogle da dovedu do dalje eskalacije i da se vrate dijalogu pod pokroviteljstvom Evropske unije.

- NATO trupe su pojačane u poslednje vreme sa nekoliko stotina vojnika iz Italije, Bugarske, Rumunije i Velike Britanije. I dalje postoje tenzije, teška je situacija, pratimo je veoma obazrivo i pojačavamo naše prisustvo, posebno na severu. Glavna poruka je da obe strane, i Beograd i Priština, treba da se uzdrže od akcija koje bi mogle da dovedu do dalje eskalacije i da se uzdrže od zapaljive retorike - kazao je Stoltenberg. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao