"SVAKODNEVNO TERORIŠU SRPSKI NAROD" Petković: Neophodno da Priština povuče korake ka deeskalaciji

Tanjug

19. 10. 2023. u 14:13

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa slovenačkim specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Anžejem Frangešom, koga je informisao o sveobuhvatnoj situaciji u pokrajini i istakao je da je neophodno da Priština povuče konkretne korake u cilju deeskalacije situacije na severu pokrajine i uzdrži se od jednostranih, nasilnih i protivpravnih akcija kojima svakodnevno teroriše srpski narod i izaziva nove krize i tenzije na terenu.

СВАКОДНЕВНО ТЕРОРИШУ СРПСКИ НАРОД Петковић: Неопходно да Приштина повуче кораке ка деескалацији

Foto: Printskrin/Pink Tv

Sastanku je prisustvovao i ambasador Republike Slovenije u Srbiji Nj. e. Damijan Bergant, navodi se u saopštenju Kancelarije.

Petković je sagovornicima ukazao na konstantno institucionalno, političko i fizičko nasilje koje nad Srbima u pokrajini sprovodi režim premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, a koje je 24. septembra dovelo i do tragičnih događaja  u Banjskoj koje svakodnevno Kurtijev represivni režim koristi za dodatni obračun sa Srbima.

On je izrazio zabrinutost zbog učestalih, neosnovanih i protivpravnih hapšenja Srba, kao i zbog svakodnevnih akcija tzv. specijalne policije na severu pokrajine, koja ni po jednom sporazumu ne bi smela tu da se nalazi.

Petković je podvukao da je Beograd odlučan da sva otvorena pitanja rešava mirnim putem u okviru dijaloga pod posredstvom EU, kao i da je neophodno da Priština formira Zajednicu srpskih opština na koju Srbi sa KiM čekaju više od 10 godina i što je obaveza Prištine preuzeta u dijalogu u Briselu, ali da Aljbin Kurti svojim svakodnevnim potezima i zapaljivim izjavama ruši sve do sada postignute sporazume.

Kako se navodi, Petković je skrenuo pažnju i na činjenicu da vlasti u Prištini, na čelu sa Kurtijem, na sve načine pokušavaju da spreče sprovođenje lokalnih izbora na severu Kosova i Metohije, iako je Srpska lista izrazila spremnost da na njima učestvuje.

Zaključio je i da je Kurti glavni krivac za trenutno, neodrživo stanje na terenu koje vodi pokrajinu i ceo region ka novim tenzijama i kriznim situacijama, što ne ide u pravcu deeskalacije, već direktne eskalacije stanja na KiM, dok Beograd i Srbi na KiM žele trajni i održivi mir na prostoru pokrajine.

BONUS VIDEO: PRETHODNA VLAST DAVALA LAŽNA OBEĆANjA, VUČIĆ GRADI: Kako je Prokop izgledao 2012. a kako sad

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (34)

BRUKA I SRAMOTA: Ovo je Novak Đoković doživeo u Rimu