(ISPRAVKA) Srbi privedeni na Kosmetu po nalogu tzv. Specijalnog Tužilaštva

D. Z.

20. 09. 2023. u 12:09

U SEVERNOJ MITROVICI je danas u prepodnevnim časovima uhapšen Ilija Elezović (70), a u Zvečanu D. M., bivši pripadnik tzv. kosovske policije.

(ИСПРАВКА) Срби приведени на Космету по налогу тзв. Специјалног Тужилаштва

Foto AP

U Kosovskoj Mitrovici priveden je Ilija Elezović, potvrdio Elezovićev sin Nikola koji je rekao da se to dogodilo u prepodevnim satima u blizini Tehničke škole.

- Nisu nam rekli ni zašto je priveden niti gde se nalazi - rekao je za Nikola Elezović.

Da je jedno lice privedeno u severnom delu Kosovske Mitrovice potvrđeno je iz tzv. kosovske policije.

Zamenik direktora policije za region Severna Mitrovica Veton Eljšani kaže i da je u Zvečanu priveden još jedan bivši kosovski policajac D. M.

Kancelarija za KiM obezbedila je advokate uhapšenim Srbima, rečeno je "Novostima".

NAPOMENA

Nakon analize portala Krypometër, naš naslov "KURTIJEV TEROR SE NASTAVLjA: Dvoje Srba privedeno na severu Kosova" je ispravljen, jer kako navodi pomenuti portal, tvrdnja da je hapšenje dvojice srpskih državljana, traženih za navodne ratne zločine, teror Albina Kurtija je netačna. U nastavku sledi njihovo objašnjenje i zašto.

Naime, Krypometër je nakon istraživanja i provere došao do zaključka da su ova hapšenja izvršena po nalogu Specijalnog Tužilaštva, institucije koja je nezavisna i od Premijera i od Vlade.

Podaci ukazuju da su ove osobe zajedno sa trećim licem, Zoranom Kostićem, uhapšene po nalogu Specijalnog Tužilaštva. Tužilac koji im je odredio pritvor je tužiteljka Florie Šamoli.

Pritvor im je određen na osnovu spisa broj PPS/64/2023 Specijalnog Tužilaštva. Tužiteljka Šamoli je u ovom dosijeu zatražila pritvor od 30 dana za svu trojicu uhapšenih. Uhapšeni su bivši pripadnici MUP-a Srbije.

U dosijeu se vidi da su osumnjičeni za navodne ratne zločine tokom 1998-1999. godine i da njihovo hapšenje nema nikakve veze sa dešavanjima na severu Kosova.

Državno tužilaštvo je nezavisna institucija koja, prema Ustavu, deluje van nadzora Vlade. Nalozi za hapšenje i pritvor osoba koje izdaje tužilaštvo podležu kontroli sudova.

Kako bi proverio po čijem nalogu su izvršena predmetna hapšenja, Krypometër je kontaktirao i zvaničnike Policije. Veton Elshani, zamenik Direktora Policije za Severnu Mitrovicu je u izjavi za Krypometër rekao da su hapšenja izvršena po nalogu Specijalnog Tužilaštva.

Osim potvrda tužilaštva i policije, koje ukazuju da u ovom slučaju nema naredbe Albina Kurtija za hapšenje, Kryepometër je kontaktirao i Arlind Mandžuku, portparola Vetëvendosje (Samoopredelenje), vladajuće partije. Mandžuka je demantovao ovu vest rekavši da se Premijer ne bavi hapšenjima i da su to pitanja pravde.

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (2)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!