KURTIJEVE METE SADA I SRPSKI POSLANICI Maksimović: Plašim se da sve ima političku pozadinu

M. Stanojković

08. 08. 2023. u 12:00

NAKON svakodnevnog maltretiranja i hapšenja naših sunarodnika na severu Kosova i Metohije, Aljbin Kurti u svojoj taktici pritisaka i zastrašivanja krenuo je u "lov" i na Srbe južno od Ibra. Posle tajnih optužnica protiv čelnika Srpske liste, predstavnici najjače političke opcije među našim narodom postali su i - fizičke mete.

КУРТИЈЕВЕ МЕТЕ САДА И СРПСКИ ПОСЛАНИЦИ Максимовић: Плашим се да све има политичку позадину

Foto: Profimedia

U nanovijem naletu terora, koji zapadne sile nemo posmatraju, uz poneko protokolarno saopštenje u kom "izražavaju zabrinutost zbog dešavanja na terenu", samo u roku 24 sata - tzv. kosovska policija je na Merdaru uhapsila dvojicu Srba, Momira Pantića i Žarka Zarića iz Opštine Istok, osvanuli su preteći grafiti na ambulanti u Suvom Dolu. Celodnevna tortura zaokružena je bombom na porodičnu kuću poslanika Srpske liste Zorana Maksimovića iz Raniluga.

Maksimović, koji je u trenutku napada bio na odmoru, objašnjava da su ataku na njegov lokal u sklopu porodičnog doma, prethodile pretnje putem poruka. On smatra da je to pritisak na njegove stranačke kolege i njega da podnesu ostavke u parlamentu.

- U porukama je stajalo "Stop duplim platama", "Smenite direktore", "Poslednja opomena" - navodi Maksimović za "Kosovo onlajn". - Plašim se da sve to ima političku pozadinu, ja nemam neprijatelje ovde. Mislim da je ovo pritisak na mene, kao poslanika, i na moje kolege u Skupštini Kosova, da se uplašimo i da podnesemo ostavke, jer je takva atmosfera stvarana u Prištini od strane vladajuće garniture. Danima i mesecima se poslanici Srpske liste provlače kroz medije.

Predstavnici Srpske liste, atak na imovinu njenog člana vide kao posledicu nekažnjivosti prethodnih počinjenih nedela režima u Prištini.

- Delimo stav građana da je nebezbednost Srba posledica i pasivnosti nadležnih bezbednosnih institucija, kako lokalnih tako i međunarodnih, koji su odgovorni za bezbednost svih građana, pa i Srba na ovim prostorima - kažu iz Srpske liste.

Predsednica privremenog organa Kosovske Kamenice Tanja Aksić ukazala je da se poslednjih meseci konstantno vrši pritisak na Srbe kako na severu, tako i na jugu.

- Ovo se ranije nije dešavalo u opštini Kosovska Kamenica, pre nekoliko meseci imali smo hapšenje našeg sunarodnika Zlatana Arsića koji je nedužan uhapšen, a ovo što se desilo u subotu sve meštane opštine je potreslo, a posebno meštane Raniluga - naglasila je Aksićeva za "Kosovo onlajn".

Da poslednja dešavanja na KiM pokazuju da je reč o kontinuiranom pritisku na srpski narod kako bi se jednostavno ljudima stavilo do znanja da nisu poželjni i da bi se stvorila besperspektivna situacija, smatra i predsednik Skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun. Prema njegovim rečima, za sve to vreme Kurti plasira priču o navodnoj deeskalaciji, spominje nekakvu građansku inicijativu za smenu gradonačelnika, a sve je to, ističe, "fingiranje deeskalacije".

- Pod maskom deeskalacije koja nikako ne može da se okarakteriše kao situacija koja će voditi smirivanju aktuelne krize na severu KiM, Kurti preduzima jednostrane akcije koje predstavljaju nastavak užasnog terorisanja i pritiska na srpski narod - naglasio je Drecun i naveo da se "sprovode hapšenja po raznim osnovama i da se ne dozvoljava ulazak kamiona sa srpskom robom iz centralne Srbije na KiM, što onemogućava redovno snabdevanje našeg naroda hranom i lekovima".

Uzrupirali im imanja

NA suđenje ili podizanje optužnice, trenutno u kosovskim zatvorima trenutno čeka desetak Srba, koje su Kurtijevi specijalci neosnovano uhapsili. Simptomatično je to da su vlasti u Prištini krenule u obračun sa njima kada su počeli pravnu borbu za svoja uzurpirana imanja. Na tu matricu su više puta ukazivali advokati uhapšenih.

Istoričar i politički analitičar Srđan Graovac ovo vidi kao nastavak kampanje protiv Srba i smatra da će se u narednom periodu oni intenzivirati, a da će posebno na udaru biti predstavnici Srpske liste.

- Do sada su birali ljude koji nisu deo Srpske liste sa razlogom da bi se izazvao razdor među ljudima kako su oni navodno zaštićeni. Kurtijev cilj je razbijanje Srpske liste, jer je to politička organizacija koja je simbol jedinstva i ima najveće poverenje našeg naroda. Prištini je prioritet da stvori male političke organizacije, koje će raditi u njenom interesu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)