NESTAO STRANAČKI PEČAT: Nastavlja se rat između Jeremića i Aleksića

M. St.

05. 07. 2023. u 10:00

BORBA za prevlast između sadašnjeg lidera Vuka Jeremića i potpredsednika Miroslava Aleksića dovela je do ozbiljnih previranja u Narodnoj stranci.

НЕСТАО СТРАНАЧКИ ПЕЧАТ: Наставља се рат између Јеремића и Алексића

Foto: Tanjug/Zoran Žestić/Andrija Vukelić

Kakav će biti epilog ovog stranačkog dvoboja moglo bi da bude poznato 22. oktobra za kada je zakazana izborna skupština, na kojoj bi i pitanje predsednika trebalo da bude razrešeno. U međuvremenu, dodatne tenzije podgrejala je i zamena brave na prostorijama stranačke centrale i nestanak pečata, navodno u režiji Jeremića.

Aleksićev saborac iz poslaničke klupe Borislav Novaković, koji je i prvi u javnosti plasirao priču o Aleksiću kao novom predsedniku, stava je da je "logično da u svakoj demokratskoj organizaciji postoji više kandidata za jedno mesto". Za Novakovića, Aleksić je faktički lider, iako nije formalni, jer, kako je obrazložio, "liderstvo ne donosi funkcije nego podrška u narodu":

- Posao predsednika je da ujedinjuje, a ne da razjedinjuje. Njegov lični rejting ne može biti ispod stranačkog. Svojim ugledom mora da donosi, a ne da odnosi birače, ako odluči da se kandiduje, Aleksić će imati moju maksimalnu podršku - rekao je ranije Novaković.

Da je spreman da bude kandidat za novog predsednika stranke, ukoliko to odbori u Srbiji od njega budu tražili, potvrdilo je i sam Aleksić. Svoju odluku potkrepljuje "pluralizmom mišljenja, debatom i demokratijom". Novakovićevu izjavu, pak, ne vidi kao "pucanj u leđa Jeremiću", kao pojedine njegove partijske kolege.

Potpredsednica stranke Sanda Rašković Ivić zamerila je Novakoviću na ovakvom javnom istupu i lobiranju za Aleksića, navodeći da očekuje njegovo izvinjenje, smatrajući da treba da ostanu jedinstveni u trenucima kada je stranci dobro krenulo i kada, po njenoj proceni, može samostalno da "pređe pet odsto" na narednim izborima.

Uzburkane partijske strasti Jeremić je odlučio da smiri tako što je zakazao izbornu skupštinu. On je u pismu svom članstvu naveo da je da je "zbog glasova koje su uneli nemir u redovima, skupština prilika da se okupe kao porodica i otvoreno razgovaraju o svemu". Kako se spekuliše po stranačkim kuloarima, Jeremić ima većinu u predsedništvu, dok je Aleksić "jači" u lokalnim odborima. Ovaj drugi je, inače, jedan od najaktivnijih opozicionih poslanika u aktuelnom sazivu Skupštini Srbije.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović ocenio je da "trenutak" skupštinske rasprave o smeni ministra policije Bratislava Gašića, Aleksić odlično koristi kako bi preuzeo Narodnu stranku od Jeremića.

- Idealna je prilika da Aleksić sebe promoviše kao budućeg kanididata za predsednika NS. Sve se radi zbog unutarstranačkih obračuna, jer mu je neko rekao šta će ti Vuk, ti si novi vođa, treba da ga smeniš, a idealna ti je prilika. Svaki dan besplatan prenos.

Ponoš i truli kompromisi

PROŠLE godine i Zdravko Ponoš, koji je bio predsednički kandidat liste "Ujedinjeni za pobedu Srbije", napustio je Narodnu stranku. U međuvremenu, on je osnovao svoj pokret Srce. Ponoš je tada rekao "da nije bilo sukoba sa Jeremićem", ali da "ne želi da pravi trule kompromise".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu