SRBI SAMI KREĆU U FORMIRANJE ZSO: Evo kako će izgledati, gde će biti sedište i ko je prvi predsednik

Novosti online

17. 06. 2023. u 23:02

SRBI na Kosovu i Metohiji planiraju da samostalno krenu u formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

СРБИ САМИ КРЕЋУ У ФОРМИРАЊЕ ЗСО: Ево како ће изгледати, где ће бити седиште и ко је први председник

U Mitrovici juče mirno, ali se oseća napetost, Foto D. Zečević

U planu je da se u narednom periodu održi velika Skupština srpskog naroda sa Kosova i Metohije, na kojoj bi bila proglašena ZSO i ustanovljeni organi Zajednice, otkriva sagovornik "Blica" upućen u planove Srba sa severa.

- Plan je da se uskoro krene u formiranje Zajednice srpskih opština i njenih organa, a za prvog predsednika ZSO bio bi predložen Dragiša Milović, ugledni doktor i bivši predsednik opštine Zvečan - otkriva sagovornik.

- Plan je da se uskoro krene u formiranje Zajednice srpskih opština i njenih organa, a za prvog predsednika ZSO bio bi predložen Dragiša Milović, ugledni doktor i bivši predsednik opštine Zvečan - otkriva sagovornik“.

Sedište ZSO bi bilo u Kosovskoj Mitrovici.

Izvor "Blica" objašnjava da su dešavanja poslednjih nedelja uticala na ovakvu odluku, pre svega porast nasilja, hapšenja Srba i upad specijalaca kosovske policije na sever.

- Briselski sporazum potpisan je pre više od 10 godina. Više od 3.700 dana nije formirana Zajednica srpskih opština, a posle svega što trpimo poslednjih dana jasno je da niko to zaista i ne želi: ni vlast u Prištini, ni međunarodna zajednica. Zato ćemo uzeti stvar u svoje ruke - kaže izvor.

Sagovornik “Blica” ističe da su sve nemile scene i teror koji Srbi trpe učinili da se sada, pored protesta, razmišlja o mogućim akcijama i građanskoj neposlušnosti.

OVO ĆE BITI ORGANI ZSO

Kako saznaje "Blic", strukturu Zajednice srpskih opština činiće sledeći organi.

- Skupštinu, kao najviše telo, činiće predstavnici koje imenuje svaka skupština opština članica iz redova izabranih odbornika.

- Predsednik predstavlja Zajednicu, a njemu pomaže potpredsednik. Predsednika i potpredsednika bira Skupština iz redova odbornika opština članica i njihovih gradonačelnika.

- Savet koji je sastavljen od najviše 30 članova iz redova stanovnika opština članica, uključujući sve gradonačelnike opština članica.

- Odbor koji se sastoji od sedam članova koje bira Skupština iz redova gradonačelnika i stanovnika opština članica.

- Administracija, na čelu sa šefom Administracije.

- Kancelarija za žalbe, koja će imati mandat da preispituje žalbe u vezi sa ciljevima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (52)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu