"SRBIJA ŽELI MIR" Vučić poslao jasnu poruku: Urazumite svoje čedo, ili će to čedo da napravi čudo

Novosti online

29. 05. 2023. u 20:06

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić obratio se građanima povodom najnovijih dešavanja na Kosovu i Metohiji.

СРБИЈА ЖЕЛИ МИР Вучић послао јасну поруку: Уразумите своје чедо, или ће то чедо да направи чудо

Foto: Tanjug

Predsednik je rekao da je mesecima govorio da Aljbin Kurti ima samo jednu želju - da izazove sukobe na KiM, da dovede do krvoproliće ceo region, a malo ko je želeo da čuje istinu i da razume suštinu.

- U poslednja tri dana i ćorav i politički nepismen mogao je da razume šta je bilo spremano za danas. Sve u organizaciji Aljbina Kurtija kako bi došlo do sukoba Srba i NATO-a, a on koji je jedini odgovoran, da pere Pilatovske ruke i da tvrdi da to nema veze sa njim - rekao je Vučić.

- Srbi na severu KiM u 7 jutros okupili su se ispred opština Zvečan, Zubin potok i Leposavić  kako bi iskazali nezadovoljstvo upadom nelegalnih Kurtijevih okupatora u srpske zgrade, jer vojnici KFOR-a iako su davali garancije, nisu zaštitili Srbe i nisu sprečili nelegalno i nasilno preuzimanje opština i nasilje kojem su Srbi bili izloženi. Srbe su sačekali vojnici KFOR-a i bodljikava žica i Kurtijevi "gradonačelnici" koje je izabrao u svom toaletu ili u svom kabinetu, sve jedno je. - rekao je on.

Predsednik kaže da je KFOR pustio Kurtijeve "gradonačelnike" da uđu u zgrade Opštine, a onda su njih "štitili tobož od Srba", umesto da su uradili obrnuto.

- Ovaj lažni gradonačelnik još se nalazi u Opštini Leposavić. Najviše Srba se okupilo ispred opštine Zvečan, gde je KFOR ujutru propustio deo radnika do ulaza, gde su ih tzv. kosovski policajci dočekali suzavcem i oterali nasilno - kaže predsednik i dodaje:

- Dva vozila ROSU ostala su okružena Srbima, na koji je srpski narod okačio zastavu i ispisao četiri slova S, ali Srbi nisu sprovodili nasilje. Srbi su predložili da KFOR zameni ROSU specijalcima a da KFOR može da ostane. Srbima nije smetao KFOR.

- Tada je komandant KFOR-a za region istok rekao da razume spske zahteve i da će ih preneti. KFOR zatim uslovljava čitav dogovor time da Srbi puste dva borbena vozila ROSU iza kordona KFOR, bliže opštini jer se njihovi, albanski policajci užasno plaše prisutnih Srba iako su i sami Srbi bili u dvostrukom obruču ROSU i KFOR. Srbi na to nisu pristali i tada je KFOR krenuo u akciju. U prvom redu bili su Igor Simić i Goran Rakić. Krenuli su da ih udaraju po mođunožju, po glavi, a teže povrede pretrpeo je Dragiša Milović koji je bio u prvom redu koji se u ovom trenutku nalazi u KBC Kosovska Mitrovica. Udarali su ih, šutirali, vukli. Simića su pokušali da uvuku u svoj krug sasvim. Srbi su ga jedva odvojili u poslednjem trenutku. Uradaju MIlovića, Rakića, počinju da bacaju šok bombe po narodu koji ustaje, deo kreće da se sklanja, a deo prihvata borbu. Pesnicama, na do zuba naoružane pripadnike KFOR. Pripadnik ROSU sa Kalašnjikovim kleči na zemlji i ispaljuje više hitaca.

Sa leđa je pogođen Dragiša Galjak, portir iz Kosovske Mitroivice, kaže Vučić. 

- Dva metka su ga pogodila. Tada su Srbi odgovorili kamenicama. Na više mesta su primećeni snajperi. Povređeno je više od 52 Srba. Trojica Srba su teže povređeni - rekao je on.

Srbi su upozorili KFOR da su Albanci naoružani u zgradi opštine, kaže predsednik. 

Dragiša Milović ima teške telesne povrede od udaraca, Časlav Sofronijević je teško povređen od više udaraca, objašnjava.

Četiri Srbina su uhapšena, a u toku su pregovori sa KFOR-om da budu pušteni, rekao je Vučić.

Ukupno je povređen 41 pripadnika KFOR-a. Trojica su teže ranje, tvrdi Vučić i kaže da se nadamo da nijedan nije životno ugrožen.

- Za sve je kriv Aljbin Kurti. Na to sam upozoravao, a niko nije želeo da čuje - rekao je predsednik.

Predsednik je rekao da Srbija neće dozvoliti progon, pogrom ili ubijanje srpskog naroda.

- Za sutra u 8 sati zakazana je sednica sa Kvintom - rekao je Vučić i dodao da zbog toga verovatno neće ići u Bratislavu.

Predsednik kaže da ćemo uraditi sve da sačuvamo mir i moli međunarodnu zajednicu da urazumi Aljbina Kurtija.

Kaže da beskrajno moli zemlje Kvinte da "urazume svoje čedo".

Odmah nakon obraćanja, predsednik Srbije zaputiće se na administrativnu liniju.

Vučić će provesti noć sa vojskom, i odatle će pratiti situaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (120)

ODREKAO SE TITULE! Novak Đoković objavio gde i kada igra do kraja 2023. godine