VUČIĆ O IZJAVI VLJOSE OSMANI: U NATO mogu da budu primljeni, ali ne lako...

Novosti online

28. 04. 2023. u 16:20

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija ne želi da postane članica NATO-a, ili nekog drugog vojnog bloka.

ВУЧИЋ О ИЗЈАВИ ВЉОСЕ ОСМАНИ: У НАТО могу да буду примљени, али не лако...

Vljosa Osmani, Foto AP

Na pitanje kako komentariše izjavu Vjose Osmani a koja je prilikom posete Sevetnoj Makedoniji rekla da je sledeći potez tzv. Kosova da se učlani u NATO kao i u EU i kao da je sigurna da će se to dogoditi, Vučić kaže:

- U NATO mogu da budu primljeni, ali ne lako, jer postoje četiri zemlje nepriznavači.

Čak i ako jednu zemlju nagovore da postane priznavač postojaće vrlo snažan otpor kod Španije i nekih zemlja priznavača poput naših prijatelja braće i sestara iz Mađarske.

- To ništa ne zavisi od nas. Niti smo mi u NATO, niti želimo.

Srbija neće u vojne blokove, ni u NATO ni u bilo koji drugi. Mislim da je politika Srbije ispravna da bude vojno neutralna. Za takvu politiku se zalažem kao predsednik Republike i to ću nastaviti da činim. Preko mojih leđa neđete uvesti Srbiju ni u kakav pakt - rekao je Vučić i dodao:

- Što se tiče njihovih želja i aspiracija, preveliku nervozu pokazuju, žuri im se.

Da samo nekoliko dana posle sramnih izbora na sveru KiM, donosite ovakve odluke koji ih uvode u sukobe, morate da sebi postavite pitanje zašto vam se žuri. Negde im se žuri. Izgleda da nisu sasvim sigurni ni kako će to da izgleda u Ukrajini, pa da požure što je moguće pre.

-Pa da se na Srbiju izvrši pritisak ne bi li Srbija bila kriva za sve, ne bi li on mogao da glumi Zelenskog i tako dalje. Naše je da probamo da stišamo strasti, razgovaramo sa KFOR kao što razgovaramo, sa Lajčakom, sa svima njima, da zaustavimo nemire.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (114)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona