DOKTORSKA DISERTACIJA MILOŠA JOVANOVIĆA: NATO agresiju 2010. nazivao "vojna intervencija"

Novosti online

23. 03. 2023. u 12:11

SVE ono što je zadesilo našu zemlju pre 24 godine, u zapadnim kuloarima i među svetskim, ali i domaćim analitičarima istih profila, godinama je nazivano raznim imenima - akcija, intervencija, legitimna operacija.. To što je najmoćnija vojna sila NATO, kršeći međunarodne pravne akte, danima istresala smrtonosni tovar na tadašnju Jugoslaviju, može se nazvati samo jednim imenom. A otkad je Srbija počela da obeležava taj dan, da se priseća žrtvi i jasno ukazuje na krivca, predsednik Srbije Aleksandar Vučić uvek jasno poručuje - bila je to agresija na našu zemlju.

ДОКТОРСКА ДИСЕРТАЦИЈА МИЛОША ЈОВАНОВИЋА: НАТО агресију 2010. називао војна интервенција

Foto Tanjug

Za to vreme, bilo je mnogo onih koji su eufemizmima pokušavali da zataškaju šta se zapravo dogodilo. Čak i oni koji su sada u prvim redovima braneći zemlju od "izdajnika".  

Lider Nove DSS Miloš Jovanović 2010. godine imao je priliku da u međunarodnim krugovima i kroz svoju doktorsku disertaciju ukaže da je bombardovanje naše zemlje bila agresija. Naime, on je doktorsku disertaciju odbranio u decembru te godine u Parizu, na temu: Légitimité et légitimation du recours à la force dans l’après-guerre froide. Étude de cas: l’intervention militaire de l’OTAN contre la République fédérale de Yougoslavie (1999) ili u prevodu „Opravdanost i opravdavanje upotrebe sile u poslehladnoratovskom periodu. Studija slučaja: Vojna intervencija NATO-a protiv Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine”. Mentor mu je bio profesor Šarl Zorgbib.

Dr Miloš Jovanović, dakle, u naslovu svog rada, na osnovu kojeg je dobio doktorsku titulu, izbegao je da upotrebi pravi termin, već pominje "vojnu intervenciju". 

Nije to bio sudar dva ravnopravna rivala, već udar najmoćnije vojne sile na suverenu državu. Agresija - reći će ovde svaki radnik, seljak, nastavnik... I za taj zaključak nije im potrebna nikakva titula.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (164)

KLIMATSKE PROMENE I OTAPANJE LEDNIKA: Kako spasti skijališta od nestanka