FRANCUSKI "RAFALI" VELIKA ŽELJA SRBIJE: Ove i 2024. godine kupujemo 200 teških vozila za oko 300 miliona evra

Марија Стевановић
Marija Stevanović

21. 02. 2023. u 07:00

MORAMO da imamo snažnu vojsku - inače nas neće biti. Nestali bismo kao zemlja za tri dana. Država će da podigne kapacitete. Trenutno smo na dva odsto BDP izdvajanja, a kako je krenulo, podići ćemo na tri, jer ko ne bude imao ozbiljnu vojsku biće napadnut. Otpočela je svetska trka za naoružanjem i do sada nikada ovako nije bilo, a narednih dana očekujemo velike najave i razvoj sukoba u negativnom smeru. Svi su razumeli da se odigrava nešto veliko i spremaju se. Zato moramo da čuvamo svoju zemlju.

ФРАНЦУСКИ РАФАЛИ ВЕЛИКА ЖЕЉА СРБИЈЕ: Ове и 2024. године купујемо 200 тешких возила за око 300 милиона евра

Foto: Profimedia/Ilustracija

Ovo je juče sa međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme u Abu Dabiju, poručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, gde je u središtu njegove pažnje kupovina dronova koji se očekuju da do kraja godine stignu u Srbiju. On je kao primer trke u naoružavanju izdvojio Poljsku, koja, kako je rekao, razmišlja da podigne budžet za vojsku na pet odsto BDP.

- Svi kupuju najbolje, tenkove za 12 do 13 miliona evra, a Srbija za milion i po do dva. Kada neko razmišlja da povećava pet odsto ukupnog budžeta za odbranu, jasno vam je da je sve otišlo dođavola.

Vučić je obilazeći štandove sa naoružanjem, najavio da će država obezbediti dodatna ulaganja u razvoj odbrambene industrije i jačanje Vojske i kazao da će ove i 2024. godine kupiti 200 teških vozila i oruđa domaće industrije. Rekao je i da će od ukupno 200 vozila, biti 109 "malih miloša", 39 "lazara", 26 modernizovanih tenkova, 26 BRDM, 12 "gvozdika", 60 "alasa"...

- To će sve da košta oko 300 miliona evra, i to u našim fabrikama, što je kada bi kupovali ovde, bilo 600 miliona evra. A onda ćemo dodatno da damo još 100 miliona evra za našu industriju da bismo pomogli oporavak, inovacije i uvođenje modernih tehnologija i robota u vojsku. Dodatni novac biće uložen u preduzeća kao što su "Krušik", "Sloboda", "Zastava tervo", "Petoletka", fabrika u Lučanima i druga. Videćemo šta ćemo sa FAP-om, da li i oni mogu da se uključe, zatim sa "Teleoptikom".

Predsednik Srbije najavio je da se pregovara i sa Francuzima o kupovini višenamenskih borbenih aviona "rafal", kao i da bi to bilo najveće izdvajanje srpskog vojnog budžeta, koje bi izašlo i do tri milijarde evra.

- Mi pregovaramo sa kompanijom "Daso avijejšn", razgovarali smo i kada sam bio u Parizu - rekao je Vučić i potvrdio da bi ta nabavka, ako se dogovori, bila najskuplja investicija.

Šef države naveo je da ako Srbija bude modernizovala svoju namensku industriju, koja proizvodi granate, mine, municiju, biće neprevaziđena u celoj jugoistočnoj Evropi, jer je potražnja velika.

- Pred nama su ulaganja u fabrike u Čačku, Užicu, Valjevu, Kragujevcu, Trsteniku, Bariču, Priboju, Zemunu.

BOLjI SMO OD HRVATA

PROLAZEĆI pored hrvatskog štanda, Vučić je ocenio da "Hrvati imaju odličnu vojsku, a da je posao Srbije da ima malo bolju".

- Hrvati imaju odličnu vojnu industriju i ja to poštujem. A mi malo bolju. Imali su jednu od najboljih fabrika u bivšoj Jugoslaviji, Đakovo je nekada bila najbolja fabrika. Imaju izvrsnu vojsku i mnogo ulažu, a naše je da ne budemo slabiji.

Vučić je istakao i da se radi i na "aleksandru", novom artiljerijskom oruđu kalibra 155 milimetara, poput "nore", koje će imati još brže ispaljivanje - šest granata u minutu:

- To će biti velike novine i velika stvari, a radi se i na modularnoj raketnoj artiljeriji. Nora je, takođe, velika stvar i već sada može tri hica u minutu da ispali. Ima 12 haubičkih metaka, a napravićemo do kraja godine da ima 30. To bi bio strašan napredak Nore, koja onda postaje fantastično oruđe.

POZIV MLADIM SPECIJALCIMA

PREDSEDNIK Srbije ponovo je uputio poziv mladim ljudima da se prijave u specijalne jedinice uz obećanje da će im osnovna plata biti 220.000 dinara, a ukupna primanja će premašivati 2.000 evra. Vučić je objasnio da će specijalne jedinice biti organizovane u vidu piramide, a pored ostalog, imati snažniji deo mehanizovanih jurišnih bataljona, kao i specijalne pešadijske jedinice, a specijalne jedinice biće naoružane i tenkovima i pancirima.

Predsednik Srbije ukazao je na to da postoji veliko interesovanje za oružje naše odbrambene industrije:

- Zašto sad naše PASARS-e kupuju svi, jer kada integrišete više oružja u to jedno borbeno oklopno vozilo. Kada na to integrišemo "mistrale" i još neke mitraljeze nižeg kalibra, onda je to strahovito moćno oružje. Te integracije sistema se rade svuda i svi hoće da kupuju naše oružje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna