OBNAVLJAJU DOM ZLOČINCA, A SRBI I RUSI IM NACISTI! Priština u zapadnu antirusku histeriju ubacuje nas dok restaurira kuću "kosovskog Hitlera"

M. Stanojković

29. 12. 2022. u 07:27

PREMIJER takozvanog Kosova Aljbin Kurti se gotovo svakodnevno uživljava u zapadni narativ o Rusima kao nacistima, učitavajući u njega i Srbe kao "male Ruse", svesno praveći paralelu koja bi mu omogućila da u jeku antiruske histerije legalizuje nezavisnost.

ОБНАВЉАЈУ ДОМ ЗЛОЧИНЦА, А СРБИ И РУСИ ИМ НАЦИСТИ! Приштина у западну антируску хистерију убацује нас док рестаурира кућу косовског Хитлера

Foto: Arhiva Novosti/UNDP Facebook

To ne bi bila nikakva novost da vlada ovog "velikog antifašiste" u isto vreme nije odobrila 300.000 evra za obnovu kuće ozloglašenog kolaboranta iz vremena Drugog svetskog rata Džafera Deve, koga su nazivali "kosovskim Hitlerom". Uprkos tome što je misija UNDP i EU nakon što je izvršen pritisak Srba sa KiM i brojnih organizacija, odustala od finansiranja ove sporne restauracije.

No to Kurtiju nimalo ne smeta da optužuje Srbiju da je postala "gubernija Rusije" i da od nje preti najveća opasnost na Balkanu. U najnovijoj izjavi, Srbe na barikadama opisivao je kao "ćelave ljude sa bradama, koji imitiraju Dražu Mihailovića, nazivajući ih vagner barikada".

- Mislim da je dosta toga povezano sa Srbima koji dolaze iz Srbije. I na slikama po društvenim mrežama vidi se kako se hvale i kako obožavaju Kremlj i vagnerovce - rekao je nedavno Kurti.

Foto Tanjug

Aleksandar Raković

Istoričara dr Aleksandra Rakovića Kurtijevi potezi podsećaju na vreme nacizma, dok smatra da je premijer takozvanog Kosova nastavljač Devine politike. On objašnjava da je Devina kuća muzej velikoalabanske ideje i da oni od toga neće odustati:

- Zapad ih zbog toga neće prekoriti jer je saveznik velikoalbanskog nacionalizma. To nije ništa novo jer su i podržavale i novoustaški pokret u vreme razbijanja Jugoslavije, dok oni prave koalicije sa svima koji im odgovoraju bilo kojom ideologijom samo da bi naudili srpskom i ruskom faktoru. Kurti je u nedavnom intervjuu izričito pozvao na savez Zagreba, Tirane, Podgorice, Skoplja i Sarajeva, protiv srpskog naroda. Svi njegovi potezi bili su u funkciji stvaranja te koalicije i snaga koje su razbijale i Jugoslaviju.

REGRUTOVAO BORCE ZA "SKENDERBEGA"

DžAFER Deva, koga nazivaju i "kosovski Hitler" bio je gradonačelnik Kosovske Mitrovice i ministar unutrašnjih poslova Albanije za vreme nemačke okupacije. On je 1943. dobio instrukcije nemačke vrhovne komande za Balkan da oformi vladu koja će voditi računa da ciljevi Nemačke ne budu ometeni, a već oktobra iste godine postao je ministar unutrašnjih poslova u Tirani. On je, takođe, poznat i po aktivnoj ulozi u regrutovanju boraca u ozloglašenu SS diviziju "Skenderbeg".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri