PROGLAŠENA SEZONA LOVA NA NAŠ NAROD: Intervju - Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM

D. MILINKOVIĆ

12. 12. 2022. u 11:23

SVOJIM iracionalnim odlukama, opasnim pretnjama i oružanim akcijama, Aljbin Kurti nas sve dovodi do provalije sukoba i užasa nesagledivih posledica.

ПРОГЛАШЕНА СЕЗОНА ЛОВА  НА НАШ НАРОД: Интервју - Петар Петковић, директор Канцеларије за КиМ

Foto Tanjug

Srpski narod više ne može da trpi Kurtijev teror i mirno posmatra pokušaj sopstvenog uništenja i nestajanja dok mu njegove falange straha maltretiraju decu u vrtićima.

Hapšenje Dejana Pantića, oca troje dece i to pred suprugom, kap je koja je prelila čašu.

Preko njega, Kurti želi da se, između ostalog, osveti svim Srbima koji su napustili prištinske institucije na severu, pogotovo bivšim policajcima. Ako potpuno nevinog čoveka optuže za terorizam, samo zato što je viđen ispred kancelarije opštinske izborne komisije u Kosovskoj Mitrovici gde inače živi, jasno je da je Kurti proglasio sezonu lova na Srbe na KiM.

Ovo u intervjuu za "Novosti" poručuje direktor Kancelarije za KiM Petar Petković povodom poslednjih dramatičnih dešavanja u pokrajini, ukazujući da "Kurti šalje poruku da će se tako ponašati dok ne udari i na poslednjeg Srbina koji mu se ne povinuje i ne pogne glavu pred institucijama lažne države".

Foto Tanjug

Kako uopšte mogu da se spuste tenzije kada Kurti svakoga dana i trenutka preti ratom i poziva na sukobe, a iz EU na to ne reaguju već traže da Srbi sklone barikade?

- Srbi na KiM se trude za sačuvaju i odbrane pravo na goli život i opstanak na svojim vekovnim ognjištima jer Kurti svakoga dana drži prst na obaraču dugih cevi. Zato su barikade bile jedini vid otpora Srba jer očigledno njihov vapaj ne žele da čuju ni u Prištini, ali ni na mnogim mestima na Zapadu. Srbi su Kurtiju pokazali gde mu je mesto, a to svakako nije na severu pokrajine i u ostalim srpskim sredinama. Srbi žele mir, ali se Kurti hvata za rat i duge cevi svaki put kada mu odgovara da izazove krizu.

Koliko je realno da se do 1.000 pripadnika bezbednosnih snaga vrati na KiM, u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN?

- Ovo pitanje se može postaviti i drugačije: koliko je realno da države koje se danas zaklinju u Ujedinjene nacije i insistiraju na primeni svih rezolucija svetske organizacije ne izađu u susret zahtevu Srbije da se realizuje ono što je predviđeno Rezolucijom 1244. Nažalost, realno je da mnoge države, posebno one najmoćnije, međunarodno pravo tretiraju kao švedski sto, poštujući iz tog korpusa samo ono što im odgovara. Srbija ima i zakonsko i moralno pravo da insistira na punoj primeni Rezoluciju 1244, a to znači i povratak do hiljadu pripadnika naših vojno-policijskih snaga na KiM. Činjenica da su Srbi, uključujući i decu u jaslicama, prepušteni na milost i nemilost Kurtijevom divljaštvu, potvrđuje da je sazrelo da istupimo sa jednim takvim zahtevom, jer ako o bezbednosti našeg naroda na terenu ne želi da se stara međunarodna zajednica, ima ko želi i može. Vučić je prvi političar i visoki zvaničnik Srbije koji je zatražio povratak srpskih snaga bezbednosti na KiM u skladu sa Rezolucijom 1244 i ta činjenica je već sama po sebi istorijska odluka.

Da li je u ovakvim okolnostima nastavak dijaloga uopšte moguć?

- Mnogi bi najviše voleli da mi sutra priznamo lažnu, takozvanu državu Kosovo, ali dijalog upravo postoji zbog činjenice da ni mi, a ni veći deo čovečanstva, ne priznajemo seperatističke tvorevine, ni u svojoj ni u drugim zemljama. Međutim, za neke na Zapadu teror nad srpskim narodom na KiM nije vredan pažnje, jer je za njih to očito legitiman instrument za ostvarivanje političkih ciljeva. Za njih, izgleda, nemaju svi ljudi i svi narodi jednako pravo na postojanje, dostojanstvo i poštovanje, a da nije tako Kurtiju bi odavno bilo oduzeto pravo da čini zulum. Mi smo uvek spremni da razgovaramo, jer, čak i kad nema smisla to činiti, Srbija kao ozbiljna zemlja pokazuje da je uvek deo rešenja, a ne deo problema. Ali, realno nema o čemu da se dalje pregovara dok god Priština ne obustavi kampanju terora nad našim narodom i ne omogući formiranje ZSO koja je dogovorena pre 10 godina u Briselu, čiji je garant i EU i koja mora biti implementirana, svidelo se to nekome ili ne.

PRIORITET JE DA SAČUVAMO MIR

Beograd je dobio novu verziju evropskog, odnosno francusko-nemačkog plana za Kosovo, koji je prema rečima predsednika Vučića, ostao sporan u delovima koji su za nas bitni?

- Dok se Srbi na barikadama trude da odbrane svoje dostojanstvo i pravo na ostanak i opstanak pod svakodnevnim rafalima Kurtijeve agresije, nije vreme da o bilo čemu drugom razgovaramo. Naš prioritet je kako da sačuvamo mir i živote ljudi. Pomenuti predlog dovoljno govori kolikom su pritisku Srbija i predsednik Vučić izloženi, ali svi mogu da budu uvereni da za nas poniženje ni predaja nisu opcija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju