PLAN NEMAČKE I FRANCUSKE NIJE POPRAVLJEN, TU SU CRVENE LINIJE: Vučić posle samita u Tirani potvrdio da je Beograd dobio novu verziju predloga

D. MILINKOVIĆ

07. 12. 2022. u 07:00

FRANCUSKO-nemački predlog za rešavanje pitanja Kosova u za nas najvažnijim stvarima nije poboljšan.

ПЛАН НЕМАЧКЕ И ФРАНЦУСКЕ НИЈЕ ПОПРАВЉЕН, ТУ СУ ЦРВЕНЕ ЛИНИЈЕ: Вучић после самита у Тирани потврдио да је Београд добио нову верзију предлога

Foto Tanjug

To je sve što mogu da kažem. Mi smo spremni da razgovaramo, ništa ne odbijamo unapred, osim onog što smo stavili i usmeno i pisano šta su naše crvene linije i šta je za nas neprihvatljivo.

Ovo je juče po završetku Samita EU - Zapadni Balkan u Tirani poručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ukazujući da nikakav rok za postizanje dogovora nije postavljen. Prethodno je visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Đozep Borelj otkrio da je poslednja verzija evropskog, odnosno francusko-nemačkog predloga za KiM, prosleđena Beogradu i Prištini.

U prvoj verziji Makron-Šolcovog predloga navodno je predložena formula normalizacije odnosa po kojoj Srbija na bi morala formalno da prizna nezavisnost Kosova, ali bi se obavezala da ne sprečava članstvo Prištine u UN. Na prvu verziju dokumenta, Beograd je poslao odgovor u vidu non-pejpera, a naši zvaničnici u više navrata su ukazivali da je ovakvo rešenje za nas neprihvatljivo.

Britanska agencija Rojters objavila je juče, pozivajući se na neimenovane izvore iz EU, da u novoj verziji predloga za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine koji je izradila EU postoji jasan vremenski okvir i da se očekuje postizanje konačnog sporazuma za manje od godinu dana. U centru tog sporazuma navodno nije potpuno priznavanje, ali jeste potpuna normalizacija odnosa.

Predsednik Srbije istakao je da je generalno zadovoljan razgovorima u Tirani, gde se sreo sa svim ključnim evropskim liderima, kao i to da su oni bili izuzetno iskreni. Kako je dodao, imao je sreću da je govorio na samom kraju Samita, pa je imao priliku da čuje šta ko misli, kao i da sagleda sve situacije. Bilo je reči o finansijskoj pomoći zemljama regiona, romingu, o strateškim pitanjima, merama za usklađivanje vizne politike...

Iako su lideri EU i čelnici vodećih evropskih zemalja slali sa Samita uobičajene poruke o evropskoj perspektivi regiona, koji Unija neće ostaviti na cedilu, u vazduhu su ipak "visile" dve ključne teme - sankcije Rusiji i Kosovo.

Vučić se osvrnuo i na deklaraciju koju su usvojili učesnici Samita, a u kojoj se u članu 4 "apeluje na partnere da ostvare brz i stalan napredak ka punom usklađivanju sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU", uključujući priključivanje restriktivnim merama Brisela:

- Taj deo se isključivo odnosi na Srbiju jer mi jedini nismo uveli sankcije Rusiji. To je činjenica i ne ljutim se zbog toga. Rekao sam im da je naš odnos prema sankcijama pre svega odnos prema Srbiji i Srbima, a ne prema nekom drugom. Rusija je Srbiji uvela sankcije devedesetih, trpeli smo ih, i videli smo da ne donose ništa dobro, i da nije prirodno da mi u toj politici učestvujemo. Različiti su naši odnosi po pitanju teritorijalnog integriteta ili po pitanju energetske infrastrukture u Ukrajini, kao što je rešena u Srbiji. Mi imamo svoj stav, ali smo dobro razumeli poruku EU. Ali, o tome ću pitati narod, parlament i Vladu Srbije, pomalo i sebe. Mnogo držim do toga da mi sami o sebi odlučujemo.

Predstavnici Prištine nisu propustili ni ovu priliku da provociraju i lobiraju za lažnu kosovsku državu. Predsednica privremenih institucija u pokrajini Vljosa Osmani došla je u Tiranu s misijom da obavesti lidere EU i Zapadnog Balkana o podnošenju zahteva Kosova za status kandidata do kraja ove godine, i dodala da očekuje podršku svih.

Nisu izostale ni kritike na račun Beograda i napadi na predsednika Vučića, pa je tako izjavila da je, Kosovo, suprotno od Srbije, jedna od "najproevropskijih zemalja", koja je osudila rusku agresiju:

- Ovo je sastanak između EU i Zapadnog Balkana, a ne pregovori Kosova i Srbije. Proces u koji verujemo je međusobno priznanje. Ili ste na strani Rusije ili na strani Ukrajine, i to treba da se računa. To je signal da će EU poslati jasnu poruku Zapadnom Balkanu. Vučić je produžetak mentaliteta koji je postojao u Srbiji devedesetih i koji je vodio u rat, destrukciju i ubijanje 150.000 ljudi. Taj mentalitet treba da bude odbačen od svih. Ono što Kosovo ovih dana pokazuje suprotno je onome što pokazuje Vučić, pruža ruku za dijalog iako se nisu izvinili za zločine.

Predsednik je na to uzvratio da je predstavnicima vlasti u Prištini svako ko ih još juče nije priznao - čovek prošlosti:

- A valjda su im za budućnost oni koji bi ih priznali. Sve je to uobičajen narativ, dobro je da Osmanijeva nije dodala da mi je Putin naredio da dođem u Tiranu, pošto su devet meseci pričali kako će Srbija da napada sve po Balkanu po njegovom nalogu. Tako da ovo mu dođe kao lepši deo priče.

U Tirani juče nisu iznenadili ni ostali "dežurni kritičari" Srbije, pa je tako hrvatski premijer Andrej Plenković opet upro prst u Beograd da "sada nije vreme da Srbija sedi na dve stolice" i da ako želi u EU mora da se uskladi sa evropskim spoljnim i bezbednosnim standardima, odnosno sa paketima sankcija Rusiji.

Po završetku Samita, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen upozorila je da Rusija i Kina pokušavaju da šire svoj uticaj u regionu, ali da je EU na Zapadnom Balkanu najveći investitor i najtešnji partner. Predsednik Saveta EU Šarl Mišel samit u Tirani nazvao je "istorijskim" i dodao da će budućnost Evrope i "naše dece biti bezbednija i prosperitetnija kada Zapadni Balkan bude deo EU". Naveo je i da su dogovoreni zajednički projekti kako bi se umanjile negativne posledice rata u Ukrajini u oblasti energetike, prehrambene bezbednosti i ekonomiji.

Francuski predsednik Emanuel Makron ocenio je da je Samit EU - Zapadni Balkan važan trenutak i podsetio na pomoć od milijardi evra koju je Evropska komisija odredila za region za prevazilaženje energetske krize. Italijanska premijerka Đorđa Meloni istakla je da zemlje EU imaju veliku odgovornost prema državama Zapadnog Balkana, koja je "postala još veća od agresije Rusije protiv Ukrajine". Austrijski kancelar Karl Nehamer ukazao je da je partnerstvo sa Zapadnim Balkanom strateški važno ne samo za Austriju, već i za celu EU. Grčki premijer Kirjakos Micotakis istakao je da je za napredak u procesu integracije u EU važno postići rešenje u dijalogu Beograda i Prištine.

Albanski premijer Edi Rama, koji je dočekivao goste na crvenom tepihu u Kongresnoj dvorani, smatra da region nikada nije bio bolji u svojoj istoriji, a "posebno Albanci, kako u Albaniji, tako i na Kosovu":

- U Tirani je rokenrol, a u Briselu samo simfonija, i zato su svi sretni što su ovde.

POZIV ZA UBRZANjE PRIDRUŽIVANjA

NA kraju Samita u Tirani, 27 lidera iz zemalja EU i šest njihovih zapadnobalkanskih kolega usvojili su zajedničku deklaraciju, kojom je ponovo potvrđena puna i nedvosmislena posvećenost Unije perspektivi članstva Zapadnog Balkana. U dokumentu se ističe i poziv za "ubrzanje procesa pridruživanja". Poseban odlomak je posvećen ratu u Ukrajini, gde se navodi neophodnost da svi učesnici dele "zajedničku odgovornost i zajedničke vrednosti".

Češka, koja krajem decembra završava šestomesečno predsedavanje EU, predložila je koncept fazne integracije zemalja regiona u EU. Prema ovoj ideji, to bi trebalo da prati pojačana finansijska pomoć za kandidate i njihovo uključivanje u rad Evropske komisije, kao i prisustvo na brifinzima Saveta EU u relevantnim oblastima.

BERIŠI MASNICA NA PROTESTU

ISPRED Kongresne dvorane u Tirani, gde su se okupili evropski i lideri regiona, celog dana je bilo napeto zbog protesta koje je organizovao bivši predsednik i premijer Albanije Salji Beriša, zamerajući premijeru Ediju Rami saradnju sa Aleksandrom Vučićem i "Otvoreni Balkan", ali i zaostajanje Albanije u evropskim integracijama.

Foto Tanjug

U jednom trenutku došlo je i do incidenta, kada je nepoznati muškarac fizički napao Berišu, udario ga je pesnicom u glavu, a zatim je Berišino obezbeđenje stiglo napadača i pretuklo ga.

UHAPŠEN MORINA ZBOG PRETNjI

POLICIJA u Tirani uhapsila je u četvrtak uveče Ismaila Morinu, koji se predstavlja i kao Balista Morina, a koji je poznat javnosti po puštanju drona sa albanskom zastavom 2014. na fudbalskoj utakmici Srbije i Albanije u Beogradu.

Foto Fejsbuk

Razlog njegovog hapšenja po sletanju u Tiranu, navodno je status koji je objavio na "Fejsbuku", a u kojem pominje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prenosi "Reporteri".

- Čuo sam da Vučić sutra hoće sa mnom na samit, napunili su mu glavu nakon što su mu ponudili ZANA bombone, upravo sam sleteo na aerodrom "Majka Tereza", poneo sam par starih čaša, stari depozit iz POTOČARA su ... - napisao je Morina na "Fejsbuku".

* * * * * * * * * *

SUSRETI NA MARGINAMA SKUPA

SA PREDSEDNICOM EK FON DER LAJEN

ZAHVALNOST ZA 165 MILIONA EVRA

PREDSEDNIK Srbije razgovarao je sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

- Vrlo dobar razgovor sa Ursulom fon der Lajen. Zahvalio sam na 165 miliona evra pomoći srpskom energetskom sektoru i razgovarao o svim aktuelnim pitanjima između Srbije i EU - istakao je Vučić.

SA PREDSEDNIKOM FRANCUSKE MAKRONOM

POSVEĆENOST MIRU I DIJALOGU

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić sastao se na marginama Samita EU - Zapadni Balkan u Tirani sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom. Vučić je na svom instagram-nalogu naveo da je imao srdačan susret sa Makronom, sa kojim je razmenio mišljenja o, kako je naveo, aktuelnim globalnim pitanjima, ali i o povezivanju Zapadnog Balkana sa EU i evropskom putu Srbije.

SA PREDSEDNIKOM EVROPSKOG SAVETA MIŠELOM

INTERESI BEOGRADA I BRISELA

SA predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom razgovarao sam o svim pitanjima od interesa za Beograd i Brisel - naveo je predsednik Vučić nakon susreta sa Mišelom u Tirani.

SA PREDSEDNIKOM VLADE MAĐARSKE ORBANOM

PRIJATELjI O PLANOVIMA I REGIONU

JEDAN od Vučićevih sagovornika, na marginama Samita u Albaniji, bio je i predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban.

- Odličan razgovor sa prijateljem Viktorom Orbanom o zajedničkim planovima i projektima, globalnim kretanjima i o razvoju situacije u regionu, uz dogovor da se što pre ponovo sastanemo - naveo je Vučić.

SA PREMIJEROM ALBANSKE VLADE RAMOM

"OTVORENI BALKAN" U FOKUSU

VUČIĆ je razgovarao i sa albanskim premijerom Edijem Ramom.

- Sa prijateljem Edijem Ramom razgovarao sam o inicijativi "Otvoreni Balkan" i našim zajedničkim pitanjima - objavio je predsednik.

SA PREDSEDNIKOM VLADE HOLANDIJE RUTEOM

PODRŠKA NAŠEM EVROPSKOM PUTU

PREDSEDNIK Vučić sastao se u Tirani sa predsednikom Vlade Holandije Markom Ruteom, kojem je zahvalio na podršci evropskom putu Srbije:

- Naglasio sam da je za Srbiju od ključnog interesa stabilizacija prilika u regionu, kao i da sam uveren da će Holandija biti snažan partner u našim nastojanjima da se sva regionalna otvorena pitanja rešavaju putem dijaloga.

SA PREDSEDAVAJUĆOM PREDSEDNIŠTVA BiH

NAJDRAŽI RAZGOVOR SA ŽELjKOM

TOKOM Samita u Tirani, Vučić je razgovarao i sa srpskim članom i predsedavajućom Predsedništva BiH Željkom Cvijanović. Fotografiju susreta Vučić je objavio na svom "Instagramu", uz komentar:

- Najdraži razgovor. Naravno, sa Željkom Cvijanović.

SA ITALIJANSKOM PREMIJERKOM MELONI

ZAJEDNIČKE SEDNICE JAČAJU VEZE

ČESTITAO sam Meloni na izbornoj pobedi i preuzimanju odgovorne dužnosti i iskoristio priliku da je pozovem da poseti Srbiju - naveo je Vučić, nakon sastanka sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni.

On je dodao da je naglasio da bi održavanje Četvrte zajedničke sednice dveju vlada predstavljalo odličan kontinuitet bliske saradnje dveju zemalja, kao i dodatni podstrek unapređenju sveobuhvatnih odnosa. Vučić je naglasio da Srbija ceni partnerstvo sa Italijom i njenu snažnu podršku putu Srbije ka EU, kao i zemljama Zapadnog Balkana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (98)

MEĐUNARODNI DAN REZERVATA BIOSFERE: Čuvari prirode i biološke raznovrsnosti