NASTAVAK STRATEŠKIH VEZA SA PARIZOM: Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala sa predsednicom vlade Francuske Elizabet Born

G. ČVOROVIĆ - Od stalnog dopisnika: PARIZ

29. 11. 2022. u 20:36

PUNA je posvećenost Francuske tome da moraju prvo da se implementiraju postignuti sporazumi u dijalogu s Prištinom, poručila je juče predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić posle susreta sa francuskom premijerkom Elizabet Born.

НАСТАВАК СТРАТЕШКИХ ВЕЗА СА ПАРИЗОМ: Премијерка Србије Ана Брнабић разговарала са председницом владе Француске Елизабет Борн

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković

Brnabićeva je istakla da nisu razgovarale o francusko-nemačkom predlogu:

- Pre bilo kakvih novih predloga i razgovora o novim sporazumima, neophodno je i sasvim prirodno i logično da se u potpunosti primene postojeći sporazumi. To je polazna tačka. Jer, ko će onda garantovati implementaciju bilo kog drugog sporazuma? Najvažnije je da Priština konačno krene u osnivanje ZSO, da se samim tim onda i Srbi, kao što su i rekli, vrate u institucije, da imamo dodatnu stabilnost i prostor da razgovaramo o drugim predlozima i nastavimo dijalog.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković

Premijerka je naglasila i da postoji kontinuirana podrška Francuske na evorpskom putu Srbije, ali i da Francuska ogromnu pažnju posvećuje reformama u oblasti vladavine prava:

- U tom smislu smo pričali i o izmenama Ustava u oblasti pravosuđa, o čitavom setu zakona o kojima treba da se izjasni i skupština do marta sledeće godine, o slobodi medija, borbi protiv organizovanog kriminala i korpucije. U svakoj od tih oblasti imamo dobru saradnju s Francuskom i ostalim evropskim partnerima. Lopta je u polju EU, jer smo ispunili sve što je potrebno za otvaranje klastera 3 o konkurentnosti i ekonomiji. Nastavljamo dalje u reformama, to je u interesu Srbije.

Istakla je da su strateško partnerstvo i dodatno jačanje ekonomskih veza bile glavne tema sastanka. Takođe je poručila da sa Francuskom imamo veoma dobre političke odnose i da postoje veoma dobra saradnja i razumevanje između predsednika Aleksandra Vučića i Emaneula Makrona. Sa Bornovom je bilo reči o još većem prisustvu francuskih kompanija u Srbiji, a istakla je i da će od sledeće sezone zahvaljujući kompaniji "Suez" deset odsto grejanja u Beogradu dolaziti iz deponije u Vinči.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković

 

Premijerka je iskoristila priliku da se sastane i sa premijerom Republike Koreje Han Dok Suom a imala je i sastanak i u firmi RATP, koja upravlja pariskim gradskim saobraćajem:

- Ta kompanija neće graditi metro u Beogradu, već će nam pomoći ekspertizom kako da ga najbolje uklopimo u našu transportnu infrastrukturu.

Razgovarala je i sa generalnim sekretarom Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Matijasom Kormanom:

- Mi nismo članica OECD. Bilo je razgovora o tome kada bi trebalo da pokrenemo inicijativu. Nema mnogo zemlja koje su toliko napredovale u digitalizaciji kao što je Srbija, a OECD je to prepoznao – istakla je Brnabićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLARNI MEDVEDI: Simboli Arktika i naše odgovornosti