KURTI RAČUNA NA SILU ZAPADNIH ZEMALJA Vučić: "Situacija na KiM vri, prekipelo im je svuda"

Tanjug

28. 11. 2022. u 15:10

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Oslu da je sa norveškim domaćinima razgovarao o Kosovu i Metohiji, ali i priorotetno o bilateralnim odnosima, pre svega u energetici, u kojoj, kaže, moramo da ostvarimo značajan napredak, u čemu mogu da nam pomognu partneri iz Norveške.

КУРТИ РАЧУНА НА СИЛУ ЗАПАДНИХ ЗЕМАЉА Вучић: Ситуација на КиМ ври, прекипело им је свуда

Foto: Pink Printskrin

- Razgovarali smo o svim važnim temama, za nas je pitanje KiM od ogromnog značaja. Razgovarali smo suštinski o tome, jer Norveška bolje, tačnije i preciznije od svih dijagnostikuje stanje na terenu, razume situaciju i prati sve. Oni su neko ko čuva mir u 20. i 21. veku, po završetku višedecenijskih sukoba koje su imali i to poštuju, rekao je Vučić u izjavi novinarima.

Bilo je, kaže, reči o poslednjim razgovorima o KiM i rezultatima dogovora, o neophodnosti da se sačuvaju mir i stabilnost, te o procesu dijaloga.

-Ja, kao i obično, nisam prebacivao krivicu na drugu stranu, već sam se trudio da ukažem koliko je više poverenja potrebno da na drugačiji način razgovaramo o budućnosti. Oni će nastaviti da prate taj proces, rekao je Vučić.

Na pitanje vezano za izjave premijera prištinskih institucija Aljbina Kurtija predsednik kaže:

- Ako Kurti kaže da je za njega završeno pitanje status. Dobro. Ja sam mu zahvalan jer i za mene je pitanje statusa završeno. Ja se baziram na jednom važnijem aktu, a to je Povelja Ujedinjenih nacija i Rezoluciju 1244 UN. Ako je to u pitanju mogu samo da kažem da nemam previše nade, već imam samo strah od budućih događaja. To pokazuje da se Kurti oslanja na silu velikih i moćnih zemalja sa Zapada i računa da će one biti te koje će da primoraju Srbiju da nešto prihvati. Dobro je da znamo na šta računaju -  rekao je predsednik. 

Predsednik je podsetio na to da je situacija teška te da je narod na KiM pokazao šta misli o svemu okupljanjima.

- Situacija na Severu i svud na Kosovu govori da situacija tamo vri, doslovno vri, prekipelo im je svuda, o Metohiji da i ne govorim, plus 19 upada ROSU i FTO - rekao je Vučić dodavši da je posredi sistematski progon. Predsednik je dodao da Kurti ne poštuje dogovore neće da se vraća u prošlost sem kad to njemu odgovara.

– Uvek će Kvinta da podržava Albance na KiM. Uvek. Nemci su po tom pitanju najizraženiji. To je njihvo dete i oni će da ga ljuljaju do kad mogu. Nema tu velikih očekivanja sa naše strane. Biće nam mnogo teško da izdržimo pritiske kao zamlja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!