OGLASIO SE KFOR: "Pratimo situaciju, svi da izbegavaju akcije koje mogu dovesti do nasilja"

Novosti online

19. 10. 2022. u 12:34

KFOR ostaje nepristrasan i nastavlja da pruža bezbednosni okvir u kojem dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU može da napreduje, a ključno je da sve strane izbegavaju jednostrane akcije i inicijative koje bi mogle dovesti do nepotrebne eskalacije ili nasilja, naveo je portparol Kfora za Kosovo onlajn.

ОГЛАСИО СЕ КФОР: Пратимо ситуацију, сви да избегавају акције које могу довести до насиља

Foto: Novosti

On je tako odgovorio na pitanje o trenutnoj bezbednosnoj situaciji na Kosovu s obzirom na to da se bliži 31. oktobar kada ističe rok za preregistraciju vozila.

Kako je portparol Kfora istakao, "nije došlo do promene u stavu snaga misije KFOR koju vodi NATO".

- Kfor održava vidljivo i agilno prisustvo širom Kosova i fokusiran je na svakodnevnu implementaciju svog mandata, zasnovanog na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine, kako bi se obezbedilo bezbedno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu. Nastavljamo da pažljivo pratimo situaciju. U ovom trenutku širi se beskorisni narativ koji ništa pozitivno ne može da donese. Primećujemo intenzivnu produktivnu diplomatsku aktivnost i radimo na terenu kako bismo stvorili uslove da sve strane u dijalogu razviju međusobno poverenje - naveo je portparol Kfora za naš portal u pisanom odgovoru.

Rok koji je tzv. Vlada Kosova postavila u vezi sa preregistracijom vozila na RKS tablice ističe 31. oktobra, a do sada je od ukupno 9.000 automobila sa pomenutim tablicama koji su u vlasništvu Srba svega 12 preregistrovano.

Između ostalih, i šef kancelarije EU u Prištini Tomaš Suniog je nedavno istakao da bi rok za preregistraciju trebalo produžiti, kao i nemački ambasador Jorn Rode i drugi evropski zvaničnici.

(Kosovo online)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna