BORELJ SE OBRATIO NAKON PREGOVORA: "Mir i stabilnost moraju da pobede, situacija na terenu pogoršana"

Novosti online

18. 08. 2022. u 16:57

ŠEF diplomatije Evropske unije Žozep Borelj obraća se novinarima nakon današnjeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

БОРЕЉ СЕ ОБРАТИО НАКОН ПРЕГОВОРА: Мир и стабилност морају да победе, ситуација на терену погоршана

Foto: Printscreen/ec.europa.eu

Borelj je na početku obraćanja rekao da današnji sastanak nije bio regularan, već je sazvan zbog pogoršanja situacije na terenu.

- Mir i stabilnost moraju da pobede, i zato je sazvan ovaj sastanak. Ovi razgovori se vode u dramatičnom trenutku, dok traje rat u Ukrajini. Sada nije vreme za podizanje tenzija, već za traženje dugotrajnog rešenja - rekao je Borelj.

On kaže da je svrha sastanka bila smirivanje situacije na terenu.

- Lideri su imali prilike da detaljno pričaju o nastavku pregovora, zato što situacija na terenu negativno utiče na to. Mislim da su i predsednik Vučić i premijer (tzv.) Kosova Kurti shvatili da razgovori nemaju alternativu - istakao je šef diplomatije EU.

Borelj ističe da je na sastanku dogovoreno da se diskusije nastave u narednom periodu, sa ciljem normalizacije situacije na Kosovu i Metohiji.

- Sledeća pitanja su najvažnija. To je pitanje tablica i dokumenata za ulazak i izlazak sa Kosova i Metohije. Međunarodna zajednica ne želi porast tenzija, i partije su odgovorne za eskalaciju na terenu. Nažalost, nismo došli do dogovora danas, ali ovo nije kraj priče. Obojica lidera su se složila da proces mora da se nastavi, i da će se razgovori nastaviti u narednom periodu. Još ima vremena do 1. septembra. Ja se ne predajem - kazao je on.

Šef diplomatije EU je dodao da prijem Beograda i Prištine u EU mora da ostane glavni cilj, i da obe strane moraju da nađu način za dogovor.

- Ovo je bio dugačak dan, i još jednom želim da ponovim da smo se dogovorili da nastavimo razgovore, na politički inteligentan način, kako bi stvorili sigurnost i stabilnost za sve građane regiona. To je naša obaveza i odgovornost - zaključio je Borelj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (130)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)