VESIĆ: Kurti umesto saradnje bira rat, u tome nema podršku ni svog naroda

Novosti online

12. 08. 2022. u 11:25

JUTROS na televiziji Prva, narodni poslanik Goran Vesić, govorio je o predstojećem sastanku predsednika Vučića i Albina Kurtija i tom prilikom rekao da na žalost od tog sastanka ne očekuje veliki pomak.

ВЕСИЋ: Курти уместо сарадње бира рат, у томе нема подршку ни свог народа

Foto: P. Mitić

- Razlog zašto od predstojećeg sastanka na žalost ne očekujem ništa, jeste taj što je za dijalog potrebno dvoje.

Sa jedne strane imate predsednika Vučića koji je otvoren za dijalog, koji nije odbio ni jedan razgovor, išao je da razgovara i sa Kurtijem i sa njegovim predhodnicima.

Uvek je bio bio spreman da razgovara i da napravi kompromis u interesu mira.
Opet na drugoj  strani imate Kurtija koji ne želi dijalog, juče je predsednik Vučić najavio šta Kurti planira na severu Kosova i to je samo nastavak onoga što je pokušao 31.jula na 1. avgust nastavk svih onih aktivnosti od kada je premijer- rekao je Vesić.

- Na čelu privremenih institucija u Prištini imate čoveka koji ili ne želi da razume, a po mom mišljenju čak namerno ne razume procese koji se dešavaju na Balkanu.

Dakle mi na Balkanu imamo proces “Otvoreni Balkan”, u kojem učestvuju Srbija, Severna Makedonija i Albanija.

To je proces u kojem se ukudaju pasoši, gde se stvara zajedničko tržište robe i kapital i gde zajednički kreiramo svoju budućnost.

Kurti umesto da bira saradnju i komunikaciju sa drugima on bita rat i pokušaj da se izazovu sukobi.

Na žalost on to radi iz unutrašnjih političkih razloga, zato što je izgubio lokalne izbore a nema svojim biračima šta da ponudi.

Za razliku od Srbije, gde predsednik Vučić svojim građanima obezbeđuje povećanje životnog standarda, nove fabrike, povećanje penzija, povećanje minimalca, veće plate za zaposlene u upravi, nove puteve.

Kurti svojim građanima nudi rat i sve dok je on na čelu privremenih institucija mi ćemo uvek imati probelm sa čovekom koji umesto saradnje bira rat- kaže Vesić.

- Predsednik Vučić sigurno odlazi na taj sastanak sa dobrom verom i željom da se napravi prvi pomak. Kao što je uvek govorio i govoriće: “Bolje sto dana pregovarati, nego jedan sekund ratovati”. Na žalost zbog svega ovoga nisam uveren da će doći do nekog pomaka, jer imate jednu apsolutno apsurdnu situaciju gde svi građani iz Tirane mogu sa ličnom kartom da dođu i rade u Beograd i obrnuto ali zato se našao tamo neki Kurti da zabrani da u Prištinu idemo sa ličnom kartom i to nije normalno. Za Kurtija je “Otvoreni Balkan” smrtna kazna, jer pokazuje da Albanci i Srbi mogu da sarađuju da nemamo nikakv problem. Kao što sarađujemo sa albancima iz Albanije možemo i sa Albancima sa Kosova, ali to ne želi jedan čovek, Albin Kurti, čak je i po istraživanju javnog mnjenja na KiM većina Albanca protiv onoga što Kurti radi. To vam samo jasno govori da običan narod ne želi rat i sukob, već mir i saradnju- zaključio je Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)