JEDAN NEUSPELI HRVATSKO-SRPSKI BRAK: Šta se krije iza slučaja Jovanke Budisavljević Broz

Piše Slobodan Jovanović

12. 06. 2022. u 18:00

Glavni Jovankin oponent u rezidenciji general Ivan Mišković, zadužen za bezbednost, bio je po njenoj oceni hrvatski nacionalista, koji je nastojao da okruži već ostarelog maršala svojim kadrovima i da otupi borbu protiv maspoka i "hrvatskog proljeća"

ЈЕДАН НЕУСПЕЛИ ХРВАТСКО-СРПСКИ БРАК: Шта се крије иза случаја Јованке Будисављевић Броз

Objavljeno u istorijskom dodatku 06.06.2022.

GDE GOD ČOVEK malo začeprka po nekoj temi iz bliže prošlosti, nailazi na ono što se zove skrivena istorija. To što smo znali i učili, i što nam je servirano - bila je u stvari lažna istorija, a sve što je važno skrivalo se od javnosti i naroda. Kao da se iza svih tih malih skrivalica krila neka velika tajna, koju nismo smeli, onako hipnotisani dogmama i lažima, da otkrijemo i shvatimo ni kad se ona dogodila devedesetih godina. Niko, naime, pola veka nije smeo da kaže, kao ono dete u bajci o carevom novom odelu - car je go. Odnosno, nije istina to što mu pevate i što ga obožavate, on je neko sasvim drugi i drukčiji. Što ga više volite, on vas više prezire i gleda kako da vam podvali i našteti. Kao da nosi i krije neki veliki zavet čitavog Zapada, iako se vešto i često krio iza Istoka, Kominterne i Revolucije. I svi drugi u Jugoslaviji su tu njegovu tajnu znali ili bar osećali, osim nas Srba, koji smo ga najviše voleli i obožavali.

Objavljeno u istorijskom dodatku 06.06.2022.

ŠETNjA: U vrtu rezidencije u Užičkoj 15.

Istoričari su ga veličali, novinari sa strahopoštovanjem beležili svaku reč, kao Sveto pismo, pesnici opevali: "To majka više ne rađa"..., ili: "Kad govori kao da zvezde padaju"..., a deca i omladinci pevali: "Druže Tito, ljubičice bela"..., ili:..."samo piši, radićemo i po kiši, a kad piše i Jovanka, radićemo bez prestanka"...I eto, dođosmo i do Jovanke, kojom se bavi ovaj "Istorijski dodatak". Priča o njoj i njemu, da nije te velike tajne, bila bi ne baš sasvim obična bračna priča, ali, otprilike, onako, više patetična, kao kad se piše o bračnim storijama poznatih ljudi. U stilu - i tako su u ljubavi i uzajamnom poštovanju živeli do kraja života. Međutim ne, ovde se dogodio razvod, ili bar razlaz, svejedno, i to ne toliko bračni, običan, "nesaglasnost naravi", kako kažu pravnici, nego politički. A to je već nešto drugo. Toliko drugo da je grupa najviših jugoslovenskih političara, najbližih Titu i najupućenijih u njegovu tajnu, ili njegove tajne, napravili tajnu knjigu o tome da li je Jovanka otkrila Titove tajne. A, ako jeste, onda zlo i naopako!

ISTINI ZA VOLjU, te tajne su se već dogodile, bar najvažnije među njima: Jugoslavija je rasturena, a dokument koji je to omogućio - Ustav SFRJ - donosi se iste godine, 1974, kad se najviše partijsko i državno rukovodstvo bave "slučajem drugarice Jovanke". Po onoj narodnoj "Selo gori a baba se češlja". Država se nalazi na raskršću, a njeni najodgovorniji organi raspravljaju o "dvorskim spletkama". To bavljenje, da li samo pukom vremenskom koincidencijom, počinje 1971, kad se dovršava rad na ustavnim amandmanima, koji su, inače, u istoriografiji već označeni kao "početak kraja Jugoslavije". Da li taj hrvatsko-srpski brak "puca" slučajno baš tada?

Objavljeno u istorijskom dodatku 06.06.2022.

Tito i Jovanka na naslovnoj strani “Pari mača”

Ima u tim pričama o stanju u Kabinetu i Rezidenciji svega i svačega - Titove požude i Jovankine potrebe da bude "više od supruge", da se meša tamo gde joj nije mesto, ali toga ima u svim brakovima, pogotovu kad je reč o želji supruge da deli suprugovu moć. Ovaj slučaj nije ni prvi ni poslednji ni na našim prostorima a kamo li u svetskoj istoriji dvorskih skandala koji su se pretvarali u političke drame i državne potrese. Primere neću navoditi, neka ih svako pronađe u svojim sećanjima ili istorijskim saznanjima. Ono, međutim, što je u Jovankinoj priči najrazgovetnija politička, pa, ako hoćete, i državna činjenica, jeste - položaj Srba u Hrvatskoj, koji mnogi svetski objektivni posmatrači uzimaju kao glavni razlog potonjeg građanskog rata u Jugoslaviji, a pre svega u Hrvatskoj.

Time Jovanka prestaje da bude ljubomorna ili preambiciozna supruga, koja se meša u kadrovsku politiku, otpušta mlade maserke, lekare i kuvarice, nego postaje politički osvešćeno biće, Srpkinja, koja ima genetsko ali i lično sećanje na genocid NDH i koja zna kuda vode hrvatska proljeća i preporodi. Tako iz jednog bračno-psihološkog galimatijasa i kontroverzi, animoziteta i zabluda, pogrešnih postupaka i nepogrešivih instinkata i saznanja - izranja jedna ozbiljna politička istina, koju uzaluda pokušavaju da zatrpaju lukavi Bakarić, "sveznajući" Kardelj, njegov mladi naslednik na radnom mestu čuvara državnog pečata na određeno vreme Stane Dolanc, te nedorasli Rato Dugonjić i Nikola Ljubičić, i mnogi drugi.

GLAVNI JOVANKIN oponent u rezidenciji general Ivan Mišković, zadužen za bezbednost, bio je po njenoj oceni hrvatski nacionalista, koji je nastojao da okruži već ostarelog maršala svojim kadrovima i da otupi borbu protiv maspoka i "hrvatskog proljeća". To mu je poprilično uspevalo, uz pomoć partijskog i državnog rukovodstva koje je, umesto da brani državu od događaja koji nailaze, odlučilo da brani Tita od njegove supruge. U stvari, moglo bi za neke od njih da se kaže da im je to bio način da skrenu pažnju sa ono što pripremaju, odnosno da prikriju i to što dolazi i svoju ulogu u tome. Teško bi drukčije mogla da se protumači činjenica da je najintenzivnije njihovo bavljenje Jovankom bilo upravo u vreme donošenja razornog po državu Ustava iz 1974. Najveći problem Jovankinih oponenata bilo je njeno odbijanje da otkrije dokaze kojima raspolaže. Osim već pomenutih tajni koje su se dogodile, i time obelodanile, jedan deo će možda biti otkriven u narednom "Istorijskom dodatku". A neke ko zna kad u budućnosti, možda i nikad.

Objavljeno u istorijskom dodatku 06.06.2022.

Jovanka glasa na VI kongresu SKJ u Zagrebu

Ne zna se, naime, šta je ona na tom mestu mogla sve da vidi i čuje, ali da je mogla da sazna neku drugu, stvarnu istoriju, u odnosu na ovu, velikim delom lažnu, koja se uči u školi, to je nesumnjivo. Posao supruga takvih ljudi je da ćute i da se smeškaju. Ona to, očigledno, nije mogla, bar ne celoga života, i zato je i izolovana, odbačena, proglašena bolesnom i ludom, opasnom po život i zdravlje predsednika. Nije mogla jer potiče iz naroda koji je preživeo Jasenovac, i to od naroda svog supruga. I što je bila svedok da se ta priča može ponoviti. Čitava jedna antička drama je sadržana u njenoj duši i sudbini. Stenogrami sa sednica Izvršnog biroa SKJ, Komisije za njen slučaj i drugih organa koji su se time bavili, kao i njenog saslušanja, odnosno službenih razgovora s njom, liče po mnogo čemu na pozorišne predstave. Možda će prava drama o njenom životu tek biti napisana. Kao i prava, istinita istorija novijeg vremena, o kojoj smo, inače, toliko mnogo slušali i čitali, a znamo tako malo i pogrešno.

Većina fotografija u ovom „Istorijskom dodatku“  objavljuje se ljubaznošću autora knjige „ Tito i Jovanka - Od idile do pakla“  i njegovih kolega foto-reportera i njihovih porodica. Foto-reporteri: Stevan Kragujević, Matija Koković , Ivo Eterović, Jacik Kihlinger, Erik Koh, Milorad Mustapić, Nenad Stojanović. Arhive: Arhiv Josipa Broza Tita, Muzej istorije Jugoslavije, Nacionalni arhiv Holandije, Foto - zbirka Bele kuće Vašington, Arhiva autora i  „Novosti“ i „Borbe“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!